Αθλήτριες από την Ουκρανία αποχώρησαν για να μην φωτογραφηθούν με τις Ρωσίδες (vid)

Αθλήτριες από την Ουκρανία αποχώρησαν για να μην φωτογραφηθούν με τις Ρωσίδες (vid)

Ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει εκτός κάδρου τον αθλητισμό. Ακόμα και αν πρόκειται για τη συγχρονισμένη κολύμβηση

Οι Ρωσίδες συγχρονισμένες κολυμβήτριες Μάγια Ντορόσκο και Τατιάνα Γκαντάι κέρδισαν την πρώτη θέση στο τεχνικό πρόγραμμα στο δεύτερο στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αίγυπτο, αφήνοντας στην δεύτερη την Ουκρανία.

Οι αθλήτριες εκτέλεσαν άψογα το πιο δύσκολο πρόγραμμα και κατέλαβαν την πρώτη θέση, ενώ το ουκρανικό δίδυμο των Ντάρια Μοσίνσκα και Αναστασία Σμόνινα κατέλαβε την δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο. Την τρίτη θέση κατέλαβαν οι εκπρόσωποι του Καναδά Όντρεϊ Λαμόθε και Χιμένα Ορτίζ Μοντάνο.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Ουγγαρία 18-14: Η Εθνικάρα πέρασε στον τελικό του World Cup μετά από 28 χρόνια!

Oι Ουκρανές αρνήθηκαν να συγχαρούν τις αντιπάλους τους ή να βγάλουν κοινή φωτογραφία με τις «ουδέτερες» αθλήτριες (οι αθλήτριες και οι αθλητές από τη Ρωσία αγωνίζονται ως ουδέτεροι) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης στο Soma Bay.

Οι Μοσίνσκα και Σμόνινα αγνόησαν την προσπάθεια των Ντορόσκο και Γκαντάι να τους δώσουν το χέρι στην τελετή απονομής και αποχώρησαν πριν την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

Η ξανά ασημένια Μοσίνσκα αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με την χάλκινη Λευκορωσίδα

Υπενθυμίζεται ότι η ασημένια νικήτρια στο τεχνικό σόλο, Ντάρια Μοσίνσκα, αρνήθηκε επίσης να φωτογραφηθεί καθώς συμμετείχε μια «ουδέτερη» Λευκορωσίδα. Ο πατέρας της Μοσίνσκα πολεμά στο μέτωπο στις τάξεις του ουκρανικού στρατού.

Λίγες μέρες νωρίτερα ένα 13χρονο αγόρι, που πήρε την τρίτη θέση στο καράτε αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με τους συναθλητές του όπου ο νεαρός Ρώσος είχε κερδίσει το χρυσό.

Ο 13χρονος Γεβγκένι Μέλνικ αποχώρησε από την απονομή του χάλκινου μεταλλίου για αντίστοιχο λόγο.

Ο Γεβγκένι Μέλνικ έδωσε πρόσφατα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που εξήγησε την οπτική του. «Είδα με τα μάτια μου ότι υπάρχει ένας τύπος από τη Ρωσία μαζί μου στην κατηγορία. Δεν ήθελα να βγάλω φωτογραφίες μαζί του γιατί είναι πόλεμος, στρατιωτικός νόμος, και κατά κάποιο τρόπο δεν μου φαινόταν σωστό γιατί είμαι από την Ουκρανία, είμαι από το Κίεβο».

«Ο πατέρας μου ήταν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τώρα οι φίλοι μου έχουν επίσης πατεράδες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν βλέπω τους Ρώσους εχθρούς, ας πούμε, να παίζουν στην Ισπανία ή την Κροατία, αηδιάζω πολύ να τον βλέπω να κερδίζουν κάτι εκεί» είπε ο νεαρός καρατέκα.

Τον Ιανουάριο μετά την νίκη της στο Open της Αυστραλίας επί της ρωσίδας Βερόνικα Κουντερμέτοβα, η Έλενα Σβιτολίνα έγραψε στην κάμερα «The Spirit of Ukraine».

Ο αθλητισμός ως πεδίο δόξας και προπαγάνδας για Ουκρανία, Ρωσία

Ο αθλητισμός πάντοτε υπήρξε πεδίο προπαγάνδας και δόξας. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στην ομάδα των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης όπου ο αθλητισμός ήταν το πιο εμφανές πεδίο αντιπαράθεσης. Εκεί άλλωστε πήρε τεράστιες διαστάσεις ο αγώνας για την βελτίωση της απόδοσης των αθλητών.

Κάτι που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες αθλητές που χάθηκαν πρόωρα, εξαιτίας φερόμενων επιπλοκών από τη χρήση αναβολικών ουσιών. Είναι απολύτως κατανοητό πως ο πόλεμος δεν μπορεί να αφήσει τους αθλητές ανεπηρέαστους και να τους κινητοποιήσει για να χρησιμοποιήσουν την παρουσία τους ως ακόμα ένα πεδίο αντιπαράθεσης.

Ειδικά στην περίπτωση της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπου οι δύο αυτοί λαοί είχαν άλλοτε κοινή και άλλοτε παράλληλη πορεία, ο πόλεμος δημιουργεί ακραία συναισθήματα με αποτέλεσμα να βρίσκουν δίοδο κάποιες φορές πατριωτικά και άλλες εθνικιστικά ξεσπάσματα.

Και οι δημοσιογράφοι έχουν μπει στο «παιχνίδι»

Τα περιστατικά αυτά στον αθλητισμό έχουν ξεκινήσει έναν μικρό πόλεμο προπαγάνδας από τα μέσα της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Αντίστοιχα ένας λεξιλογικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των δημοσιογράφων με το να γράφουν τα ονόματα των Ουκρανών στα ρωσικά ή των Ρώσων στα ουκρανικά…

Ακόμα και αν ο μικρός Μέλνικ γράφεται σε λατινική γραφή Yevhenii (ουκρανικά) ή Yevgeni (ρωσικά) ή αν το όνομα Όλεγκ γράφεται Oleh (ουκρανικά) ή Oleg (ρωσικά), Oleksandr (ουκρανικά) ή Aleksandr (ρωσικά).

Πλέον μετά από τρία χρόνια πολέμου, βλέποντας τα «Βολοντίμιρ Πούτιν» και «Βλάντιμιρ Ζελένσκι» καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει πτυχή που δεν έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ