Πρωτιά και στο ομαδικό νέων για τον Γιάννη Σγουρόπουλο στο τουρνουά του Βελγίου.
Άγγιξε το τέλειο ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο βελγικό όπεν νέων, που ολοκληρώνεται αύριο στο Σπα. Μετά την πρωτιά στο απλό και το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό χθες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στο ομαδικό νέων με συμπαίκτες τους Ιάπωνες Αότο Ασάζου και Τακέρου Κασίβα. Στο αγώνισμα πήραν μέρος 13 ομάδες και η μικτή Ιαπωνία/Ελλάδα ήταν 1ο φαβορί. Σημείωσε τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς και στον τελικό κατέβαλλε δύσκολα με 3-1 την Ισπανία Α. Η απόλυτα πετυχημένη παρουσία του Σγουρόπουλου στο Regular Event του World Junior Circuit της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.) έγκειται και σ’ ένα ακόμα στοιχείο. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων είχε μόνο νίκες στο απλό και το ομαδικό. Έδειξε τη μεγάλη κλάση του κι έκανε καλή πρόβα εν όψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού. Για αυτή την πετυχημένη συνύπαρξη του Έλληνα άσου με αθλητές κορυφαίας δύναμης του αθλήματος έγινε φυσικά συνεργασία και σε επίπεδο προπονητών. Η συγκυρία λοιπόν, ήταν πολύ ξεχωριστή και για τον Κώστα Βατσακλή, καθώς γνώρισε ένα μεγάλο όνομα του κοντινού παρελθόντος. Υπεύθυνος προπονητής των Ιαπώνων στο Βέλγιο ήταν ο Σέικο Ισέκι, που πριν μετακινηθεί στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και πάρει την υπηκοότητα αλλάζοντας και το όνομά του είχε κορυφαίες διακρίσεις με την εθνική ομάδα της Κίνας!
Η ομάδα άρχισε την πορεία της ως επικεφαλής του 1ου γκρουπ. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να επιβεβαιώσει τον ρόλο της και με καλές εμφανίσεις και των τριών παιδιών επιβλήθηκε την Παρασκευή με 3-0 αρχικά της Ισπανίας Β κι έπειτα της μικτής Νορβηγίας/Σουηδίας. Στο πρώτο ματς ο Σγουρόπουλος κατέβαλλε από τη θέση 3 τον Αλβάρο Γκαΐνζα με 3-1 σετ και στο δεύτερο, ξανά από τη θέση 3, τον Γκαρντ Εγκένμπεργκ με 3-0.
Από τα 4 γκρουπ των νέων μόνο οι νικήτριες ομάδες έπαιρναν την πρόκριση στα νοκ άουτ. Σχηματίζονταν ημιτελικά δηλαδή και με την είσοδο σε αυτά ο Σγουρόπουλος και οι δύο Ιάπωνες σιγούρεψαν θέση στα μετάλλια. Βεβαίως, η ομάδα κυνηγούσε το ψηλότερο σημείο του βάθρου εφόσον είχε τα προγνωστικά με το μέρος της και πράγματι χθες το πρωί προχώρησε με μία ακόμα ευρεία νίκη. Ξεπέρασε με 3-0 την αξιόλογη ομάδα της Πολωνίας και μπήκε στον τελικό. Ως δεύτερος στη σειρά ο Σγουρόπουλος έκαμψε με 3-0 σετ τον Λούκας Βατσόβιακ. Η Πολωνία είχε πάρει αήττητη την 1η θέση στο 4ο γκρουπ.
Χωρίς ήττα είχε προχωρήσει στον τελικό και η Ισπανία Α και παρουσιάστηκε δυνατή και στη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Ο Σγουρόπουλος όμως, έκανε τη διαφορά. Αγωνίστηκε εδώ σαν 1ος παίκτης και πέτυχε δύο καθαρές νίκες στην αρχή και στο τέλος του αγώνα. Με το σκορ των ομάδων στο 1-1 εξάλλου, ήταν κρίσιμο το τρίτο ματς όπου πέτυχε δύσκολη νίκη ο Κασίβα.
Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Ιαπωνία/Ελλάδα-Ισπανία Α 3-1:
Γιάννης Σγουρόπουλος-Φρανσίσκο Μιγκέλ Ρουίζ 3-1 (11-8, 9-11, 11-6, 11-6)
Αότο Ασάζου-Αλμπέρτο Λίλλο 2-3 (11-5, 7-11, 11-9, 9-11, 6-11)
Τακέρου Κασίβα-Χαβιέ Σόρια 3-1 (11-6, 11-9, 11-13, 12-10)
Σγουρόπουλος-Λίλλο 3-0 (11-4, 11-6, 11-8)
Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο όπεν του W.J.C. ο Σγουρόπουλος είχε πάρει χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό και το 2014. Ήταν στη Μάλτα τότε και στο ομαδικό παίδων μαζί με τον Στράτο Δαμιανή.
«ΧΡΥΣΟΣ» ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ
Επιβάλλεται τέλος να προσθέσουμε δύο πράγματα για τον προπονητή των Ιαπώνων αθλητών, που έγραψε τη δική του ιστορία ως αθλητής στο παγκόσμιο στερέωμα. Πρόκειται για τον Γουέι Κινγκουάνγκ, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1962 στο Νανίνγκ της Κίνας. Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία του αθλήματος, το 1988 στη Σεούλ, είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο διπλό ανδρών με συμπαίκτη τον επίσης Κινέζο Τσεν Λονγκάν. Στο ίδιο αγώνισμα αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1987 με τον ίδιο παρτενέρ και πήρε το χάλκινο μετάλλιο ξανά στο διπλό ανδρών στην αντίστοιχη διοργάνωση του 1989. Επίσης, το 1986 κατέκτησε το Ασιατικό Κύπελλο στο απλό, το 1984 ήταν πρωταθλητής Κίνας στο απλό ανδρών, το διπλό μικτό και το ομαδικό και το 1985 στο διπλό ανδρών και το διπλό μικτό! Στη συνέχεια πήγε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ιαπωνία και μετά από κάποια χρόνια άρχισε να την εκπροσωπεί στους αγώνες. Τότε άλλαξε και το όνομά του σε Σέικο Ισέκι και πήρε την ιαπωνική υπηκοότητα.
Την απονομή των επάθλων στο ομαδικό έκανε ο μακράν κορυφαίος Βέλγος αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ο θρυλικός Ζαν Μισέλ Σέιβ, που μεταξύ άλλων σπουδαίων στιγμών υπήρξε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών (1994) και δευτεραθλητής κόσμου στο απλό (1993) και το ομαδικό ανδρών (2001). Έσπευσε μάλιστα να συγχαρεί ξεχωριστά για τις διεθνείς διακρίσεις του και την εξέλιξή του τον Σγουρόπουλο, όπως και να χαιρετήσει εγκαρδίως και να συγχαρεί και τον Κώστα Βατσακλή.