«Χρυσός» ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο απλό νέων του βελγικού όπεν, πήρε και το ασημένιο στο διπλό.
Επίδειξη δύναμης έκανε ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο απλό νέων του βελγικού όπεν πινγκ πονγκ νέων, που είναι σε εξέλιξη στο Σπα. Με πορεία χωρίς αμφισβήτηση αναδείχτηκε πρωταθλητής στο απλό νέων επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του πρώτου φαβορί!
Επιπλέον, με τον Νορβηγό συμπαίκτη του Μπόργκαρ Χάουγκ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό. Αυτή ήταν η δεύτερη πρωτιά στο απλό για τον Σγουρόπουλο σε τουρνουά του World Junior Circuit έπειτα από εκείνη στην Κροατία το 2016. Ήρθε δε, ελάχιστες ημέρες μετά το τρόπαιο του Παναγιώτη Γκιώνη στο επαμειβόμενο όπεν της διεθνούς ομοσπονδίας στο Ζάγκρεμπ για να τονίσει κι άλλο τη δυναμική της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο εξωτερικό. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων το 2017 εμφανίστηκε σε πολύ καλή κατάσταση στο Βέλγιο λίγους μήνες πριν υπερασπιστεί τον τίτλο του και παράλληλα θα έχει σημαντικό όφελος στην παγκόσμια κατάταξη. Στον τελικό νίκησε με 4-1 σετ τον Πολωνό Πρέμισλαβ Βάλατσεκ. Στην τεχνική καθοδήγηση έχει τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Βατσακλή.
Στο WJC της I.T.T.F. το τουρνουά του Βελγίου είναι της βαθμίδας Regular. Είναι απολύτως στα μέτρα του αθλητή του Ολυμπιακού, πάντως με συμμετοχές και από δυνατές χώρες εκτός Ευρώπης δεν ήταν σε καμιά περίπτωση απλή υπόθεση το χρυσό μετάλλιο. Μία απόδειξη είναι ότι οι Ιάπωνες Ασάζου και Κασίβα, που πρώτευσαν στο διπλό, δεν μπήκαν καν στα μετάλλια του απλού. Ήταν ο Σγουρόπουλος με την εμφάνισή του όμως, που έδειξε τουλάχιστον μία κλάση ανώτερος και απλοποίησε το έργο του. Χαρακτηριστικό ότι έχασε μόλις δύο σετ στους συνολικά πέντε αγώνες του στο ταμπλό!
Ο Σγουρόπουλος (νούμερο 13 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη νέων) είχε περάσει άνετα το προκριματικό στάδιο με δύο νίκες 3-0 στο 1ογκρουπ. Στα νοκ άουτ ματς θα εφαρμοζόταν το σύστημα του καλύτερου των 7 σετ και όχι των 5. Ως νούμερο 1 φαβορί ο 18άχρονος άσος πήγε στην κορυφή σε ταμπλό των «32» και στον 1ο γύρο κατέβαλλε τον Σάμουελ Ντα Σίλβα από την Πορτογαλία (Νο 94 στον κόσμο στους εφήβους) με 4-0 σετ (11-3, 11-6, 12-10, 11-7). Ο αθλητής από την ιβηρική χερσόνησο είχε προκριθεί ως 2ος από το 10ο γκρουπ.
Στη 16άδα και σε ματς, που έγινε στο τραπέζι 1 και μεταδόθηκε ζωντανά στο ίντερνετ, ο Σγουρόπουλος αντιμετώπισε τον Βέλγο Νίκολας Ντεγκρός (Νο 165). Είχε κάποια πίεση, αλλά παρουσίασε ξανά σταθερότητα στην απόδοσή του για να φτάσει σε νέα νίκη με 4-0 (11-7, 11-5, 11-9, 11-7). Στο 4ο σετ ξέφυγε με 8-3 κι όταν ο Βέλγος μείωσε στον πόντο (8-7) ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ κυρίως για να βοηθήσει τον αθλητή του να μη χάσει τη συγκέντρωσή του.
Στα προημιτελικά ο Σγουρόπουλος συνάντησε τον Γάλλο Φλοριάν Μπουρασό, που είναι χαμηλότερα και από τον Ντεγκρός στην παγκόσμια κατάταξη (Νο 224). Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο γενικά των Γάλλων αθλητών επιβεβαιώθηκε και σε αυτή την περίπτωση. Ο πρωταθλητής μας επικράτησε με 4-1, αλλά πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι μπορεί να δείχνει το τελικό σκορ. Ενδεικτικό ότι ήταν κλειστά όλα τα σετ και πήρε με οριακή διαφορά τα τρία από τα τέσσερα (11-9, 11-8, 13-11, 9-11, 12-10).
Ξεκάθαρο φαβορί ήταν ο Ελευσίνιος άσος και στον ημιτελικό. Τέθηκε αντιμέτωπος με τον συμπαίκτη του στο διπλό, τον Νορβηγό Μπόργκαρ Χάουγκ (Νο 277) και επιβλήθηκε με 4-0. Πέρασε τις δυνατές επιθέσεις του με το forehand και το backhand, παράλληλα είχε τις λύσεις στις επιθέσεις και το σερβίς του Σκανδιναβού και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Τα σετ 11-8, 11-7, 11-7 και 11-9.
Τον πρώτο λόγο είχε και στον τελικό απέναντι στον Πολωνό Πρέμισλαβ Βάλατσεκ (No 130). Αξιοποίησε τα σερβίς του και το aggressive παιχνίδι του, ενώ την ίδια στιγμή έλεγχε πολύ καλά από κοντινή ή κάπως μακρινή απόσταση τις επιθέσεις του αριστερόχειρα αντιπάλου του. Κατέκτησε σχετικά εύκολα τα δύο πρώτα σετ, δέχτηκε τη μείωση του σκορ, όμως αυτό ουδόλως άλλαξε την εικόνα του ματς. Ο Σγουρόπουλος επικράτησε με 4-1 και πρόσθεσε μία ακόμα μεγάλη επιτυχία στο παλμαρέ του (11-6, 11-4, 7-11, 11-5, 11-3). Μαζί με τον Χούγκαρ πήρε την 3η θέση ο Ισπανός Αλμπέρτο Λίλο.
Στο διπλό νέων έγινε ταμπλό των «32». Ως 2ο φαβορί του αγωνίσματος ο Σγουρόπουλος και ο Νορβηγός συμπαίκτης του Μπόργκαρ Χάουγκ πέρασαν χωρίς αγώνα τον 1ο γύρο και στη 16άδα έδωσαν ντέρμπι με τους Γάλλους Ζουλ Καβάιγ/Μπιλάλ Χαμάς. Έχασαν το 1ο σετ, πήραν με διαφορά τα δύο επόμενα, ισοφαρίστηκαν και τελικά επικράτησαν 3-2 και στην παράταση του 5ου σετ (8-11, 11-2, 11-3, 7-11, 16-14)! Σήμερα το μεσημέρι είχαν γερό προημιτελικό με τους Βέλγους Νίκολας Ντεγκρός/Αντριέν Ρασενφόσε. Έχασαν ξανά το 1ο σετ, αλλά αντέδρασαν εξαιρετικά και με καλύτερες επιλογές στα κρισιμότερα σημεία επικράτησαν με 3-1 κι εξασφάλισαν θέση στα μετάλλια (8-11, 11-6, 11-8, 12-10).
Οι Πολωνοί Κάσπερ Πέτας/Λούκας Βατσόβιακ ήταν το εμπόδιο στα ημιτελικά. Ο Σγουρόπουλος και ο αριστερόχειρας παρτενέρ του έκαναν ένα ακόμα καλό συνδυαστικό παιχνίδι, επέβαλαν την τακτική τους και με σκορ 3-1 προκρίθηκαν στον τελικό (11-6, 11-7, 4-11, 11-6). Εκεί συνάντησαν το 1ο φαβορί του διπλού νέων (και συμπαίκτες του Έλληνα αθλητή στο ομαδικό) τους Ιάπωνες Αότο Ασάζου και Τακέρου Κασίβα. Έγινε σπουδαίο ματς, Σγουρόπουλος και Χάουγκ βρέθηκαν δύο φορές πίσω στα σετ και ισοφάρισαν ισάριθμες, ώσπου κάμφθηκαν με 3-2 (12-14, 11-6, 8-11, 11-4, 8-11). Οι Ασιάτες ήταν 1ο φαβορί του αγωνίσματος και το ελληνονορβηγικό δίδυμο 2ο.
* Την Παρασκευή αρχίζει το ομαδικό, όπου η μικτή Ελλάδα/Ιαπωνία είναι 1ο φαβορί. Θυμίζουμε ότι έχει τεθεί επικεφαλής στο 1ο γκρουπ και θ’ αντιμετωπίσει τη μικτή Νορβηγία/Σουηδία και την Ισπανία Β.