Στις θέσεις 9-16 του Europe Under 13 Challenge ο Φάκαρος, στα ημιτελικά της Β κατηγορίας έφτασαν Μαυροματάκη και Μπουλά

Πολύ γλυκό ήταν το φινάλε της ελληνικής αποστολής επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Europe Under 13 Challenge, που φιλοξενήθηκε για τέσσερις ημέρες στην Ποντγκόριτσα

Στη μεγάλη διοργάνωση, που οργανώθηκε πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος (ETTU) και στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων νέων, ο Κώστας Φάκαρος πλασαρίστηκε στις θέσεις 9-16 του απλού παμπαίδων, ενώ η Στέλλα Μαυροματάκη και η Βασιλική Μπουλά έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της Β κατηγορίας (ή αλλιώς του consolation).

Και μπορεί ο Φάκαρος να έχασε καλή ευκαιρία για είσοδο στην κορυφαία 8άδα όταν προηγήθηκε 2-0 σετ απέναντι στον Πολωνό Μίτσινα, που αργότερα έφτασε στον τελικό, όμως οι διεθνείς μας μόνο ευχαριστημένοι πρέπει να είναι με τη συνολική αγωνιστική παρουσία τους στο Μαυροβούνιο.

Υπήρχε άλλωστε και η πρόκριση του 12χρονου Γιάννη Κιοσελόγλου στο κυρίως ταμπλό με τους 22 καλύτερους της διοργάνωσης, ενώ πρέπει να θυμίσουμε ότι η ομάδα ήταν άπειρη, μάλιστα ο Φάκαρος και τα δύο κορίτσια δεν έχουν ακόμα αξιολόγηση διεθνώς. Τα παιδιά καθοδήγησαν ο προπονητής του Ποσειδώνα Λουτρακίου Χρήστος Τσαρσιταλίδης και η προπονήτρια του Ωρίωνα Χίου Ρούλα Λαμπρινίδη.

Το πρωτάθλημα έγινε με κάθε επισημότητα σε εξαιρετικό γυμναστήριο ξενοδοχειακού συγκροτήματος, στο οποίο κατέλυσαν όλες οι αποστολές. Είχε καλή οργάνωση, μεταδόσεις στο διαδίκτυο, όμορφα τελετουργικά και παρόντα πολλά διοικητικά στελέχη της ETTU, καθώς επρόκειτο ουσιαστικά για ένα test event ώστε να μετατραπεί μελλοντικά η διοργάνωση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 13. Το αγωνιστικό επίπεδο δε, ήταν ιδιαίτερα υψηλό, καθώς από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος έλειψαν μόνο η Γαλλία και η (αποκλεισμένη γενικώς από τις αθλητικές εκδηλώσεις, λόγω του πολέμου) Ρωσία. Είναι σαφές λοιπόν, ότι πρώτα απ’ όλα οι αγώνες αποτέλεσαν πολύτιμη εμπειρία για όλους και προσφέρονται για ουσιαστικά συμπεράσματα αναφορικά με το πως μπορούν να βοηθηθούν και να αναπτυχθούν αυτές οι ηλικίες. Και δεν ήταν μόνο για τους αθλητές η παρθενική παρουσία σε τέτοιας εμβέλειας και επιπέδου αθλητική δραστηριότητα, αλλά και για τους δύο σωματειακούς προπονητές.

Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΑΡΟΥ

Το κυριακάτικο πρόγραμμα περιλάμβανε το στάδιο 2 του απλού, που είχε μόνο νοκ άουτ ματς. Στους «32» των παμπαίδων ο 13χρονος Κώστας Φάκαρος συνέχισε τα σπουδαία αποτελέσματα. Με εντυπωσιακή εμφάνιση (στο τηλεοπτικό τραπέζι) κατέβαλλε με 3-0 σετ τον Άγγλο Κάσπερ Πίβοβαρ, ο οποίος φιγουράρει στο νούμερο 10 του κόσμου σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, ήταν νούμερο 5 των αγώνων και φέτος είχε πρωτιά στο Youth Contender της Τυνησίας. Με αποφασιστικότητα και καλή τακτική από την αρχή ο αθλητής μας επέβαλλε το παιχνίδι του και επικράτησε με 11-7, 11-4 και 11-6!

Το ίδιο δυναμικά μπήκε στο ματς και στη 16άδα κόντρα στον Πολωνό Σάμουελ Μίτσινα, νούμερο 7 του πρωταθλήματος και 18 στο διεθνές ranking list Under 13. Ο Αθηναίος πρωταθλητής πήρε στην παράταση το 1ο σετ κι αφού είχε ισοφαριστεί από 9-6 και 10-8. Στο 2ο σετ έμεινε πίσω 2-6, αλλά μείωσε σε 5-6 και υποχρέωσε την πλευρά των Πολωνών να πάρει τάιμ άουτ. Μετά το 6-8 πήρε το σετ με 5 πόντους στη σειρά.

Ο Μίτσινα όμως, είχε ήδη βελτιώσει την εικόνα του. Στο 3ο και το 4ο σετ δημιούργησε διαφορά από νωρίς με δύσκολο σερβίς και εναλλαγές ποιοτικών χτυπημάτων και την ίδια ώρα η απόδοση του Φάκαρου έπεσε. Στο 5ο σετ, όταν όλα ήταν σαν να άρχισαν από την αρχή, ο Έλληνας αθλητής προηγήθηκε 4-2. Κι εκεί όμως ο Πολωνός έβγαλε υψηλή ποιότητα και ψυχραιμία κι έκανε μεγάλο σερί για να φτάσει στο τελικό 3-2 (16-14, 11-8, 4-11, 3-11, 5-11). Σε κάθε περίπτωση ο Φάκαρος σημείωσε διάκριση στην πρώτη του εμφάνιση σε διεθνείς αγώνες, μάλιστα άρχισε την πορεία του από την 4η σειρά των ομίλων και μπήκε στους «16» της Ευρώπης με τρεις νίκες απέναντι σε αθλητές με καλό seed.

Επίσης στο ταμπλό της Α κατηγορίας αγοριών ο Γιάννης Κιοσελόγλου (νούμερο 24 του αγωνίσματος) ηττήθηκε από τον Σουηδό Μαρκ Ουσόφ με 3-0 σετ (6-11, 7-11, 5-11). Πάλεψε παίζοντας μεγάλα ράλι, είχε ένα αρχικό προβάδισμα, ενώ ήταν πιεστικός και στο 2ο σετ, όμως ο αριστερόχειρας Σκανδιναβός, που το Σάββατο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό, έδειξε την αξία του και βρήκε διεξόδους με καλά χτυπήματα σε δύσκολα σημεία. Επιτυχία βεβαίως και για τον δις πρωταθλητή Ελλάδας παμπαίδων η πρόκριση στην Α κατηγορία της διοργάνωσης και την επόμενη χρονιά θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία να είναι ξανά παρών και ακόμα πιο δυνατός.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΝΤΕ ΝΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Στο απλό παγκορασίδων και το ταμπλό της Β κατηγορίας τα γαλανόλευκα χρώματα τα πήγαν εξαιρετικά έχοντας και την ευκαιρία για νέα καλά τεστ. Πρώτη αγωνίστηκε η Στέλλα Μαυροματάκη. Στον γύρο των «32» απέκλεισε την Αγιόλα Μπεχλούλι από το Κόσοβο με 3-0 σετ (11-5, 12-10, 11-5) και στις «16» τη Γκαμπριέλα Άλτονεν, η οποία χτες πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό με τη Σουηδία (11-6, 11-5, 5-11, 11-9). Θυμίζουμε ότι από την Άλτονεν είχε χάσει με 3-2 στο στάδιο 1 του ομαδικού.

Δυνατή ήταν και στον προημιτελικό η Χανιώτισσα, καθώς έχανε 0-2 σετ από την Αναστασία Βούγιοβιτς από το Μαυροβούνιο και βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να γυρίσει το παιχνίδι σε 3-2 (14-16, 8-11, 11-7, 11-4, 11-8). Στα ημιτελικά τέθηκε αντιμέτωπη με την Άνα Ουλατόφσκα από την Πολωνία, η οποία αγωνίστηκε το Σάββατο στον τελικό του ομαδικού. Έβγαλε αξιώσεις, πήρε το 1ο σετ, ώσπου τελικά κάμφθηκε με 3-1 και αποκλείστηκε (11-7, 7-11, 5-11, 9-11).

Ανάλογη πορεία πραγματοποίησε και η Βασιλική Μπουλά, απλά εκείνη προχώρησε άνευ αγώνα στον 2ο γύρο. Θα μπορούσαν δηλαδή, να συναντηθούν στον τελικό του «παρηγοριάς» οι δύο Ελληνίδες. Η αθλήτρια από τη Χίο νίκησε εύκολα στις «16» τη Μία Ζιβάνοβιτς από το Μαυροβούνιο με 3-0 σετ (11-6, 11-4, 11-2). Ακολούθως έκαμψε την Αγγλίδα Έβα Ικλες με 3-1 σετ (11-8, 6-11, 14-12, 12-10) και μπήκε στην 4άδα. Εκεί έκανε μία ακόμα καλή προσπάθεια απέναντι σε πολύ αξιόλογη αριστερόχειρα Ουγγαρέζα, την Μπλάνκα Έρντελι, αλλά γνώρισε την ήττα με 3-0 σετ (4-11, 7-11, 9-11).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από