Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στον αθλητισμό η Κίνα, λόγω της της πολιτικής για μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού.
Οι Ασιατικοί αγώνες, το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου, τα διεθνή μίτινγκ στίβου και η θερινή Πανεπιστημιάδα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, καθώς ενώ επρόκειτο να διεξαχθούν το προσεχές διάστημα στην Κίνα, ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν, με αποτέλεσμα την περαιτέρω απομόνωση της αχανούς χώρας από την παγκόσμια αθλητική σκηνή, λόγω της πολιτικής για μηδενικά κρούσματα κορονοϊού.
Πριν από την πανδημία, η Κίνα είχε αποκτήσει δυναμική από την δεκαετία του 2000, διοργανώνοντας ένα Grand Prix της Formula 1, στην Σανγκάη, τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, διάφορα παγκόσμια πρωταθλήματα και αρκετά τουρνουά τένις.
Αλλά με εξαίρεση τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2022, που διοργανώθηκαν στο Πεκίνο, τον Φεβρουάριο-Μάρτιο σε μια «υγειονομική φούσκα», η Κίνα δεν έχει φιλοξενήσει καμμία σημαντική διεθνή διοργάνωση από την έναρξη της πανδημίας. Και ο λόγος, είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση, έχει ως στόχο να αποφύγει, με κάθε κόστος, τις εξάρσεις κρουσμάτων κορονοϊού.
Τελευταίο μεγάλο αθλητικό γεγονός, που «έπεσε θύμα» αυτής της πολιτικής, είναι οι Ασιατικοί Αγώνες. Μια μεγάλη ηπειρωτική συνάντηση, που είχε αρχικά προγραμματισθεί για τις 10 έως 25 Σεπτεμβρίου στην πόλη Χανγκζού και εν τέλει, αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Η Κίνα ζει «κανονικά» από την άνοιξη του 2020, χάρη στη μηδενική στρατηγική Covid-19, που περιλαμβάνει περιορισμούς, καραντίνα κατά την άφιξη στην επικράτεια, απομόνωση μολυσμένων ανθρώπων και εικονικό κλείσιμο των συνόρων. Ομως η χώρα, αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση της πανδημίας από τον Μάρτιο που επηρεάζει αρκετές επαρχίες.
Εκτός από τους Ασιατικούς Αγώνες, την περασμένη Παρασκευή, ακυρώθηκαν επίσης οι Ασιατικοί Αγώνες Νέων, οι οποίοι επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο στην πόλη Σαντού, στην νότια Κίνα, ενώ η θερινή Πανεπιστημιάδα, αναβλήθηκε για το 2023.
Επίσης, τα δύο μίτινγκ στίβου του Diamond League, που ήταν προγραμματισμένα στην Σανγκάη (30 Ιουλίου) και στην Σενζέν (6 Αυγούστου) δεν θα διεξαχθούν, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.
Η «φούσκα υγείας» των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων -όπου οι συμμετέχοντες έκαναν καθημερινά τεστ Covid-19 και δεν μπορούσαν να συνευρεθούν με τον γενικό πληθυσμό- φαίνεται τώρα περισσότερο η εξαίρεση παρά ο κανόνας.
Οι Αγώνες «αποτελούσαν τεράστια πολιτική προτεραιότητα και τίποτα δεν μπορούσε να τους σταματήσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο αθλητικός αναλυτής, Μαρκ Ντρέγερ, ο οποίος εδρεύει στην Κίνα και πρόσθεσε: «Οι Ασιατικοί Αγώνες είναι ένα μεγάλο γεγονός. Αλλά όχι αρκετά μεγάλο». Και σύμφωνα με τον ίδιο, το διεθνές αθλητικό ημερολόγιο θα παραμείνει κενό από εκδηλώσεις στην Κίνα, όσο διαρκεί αυτή η πολιτική για μηδενικά κρούσματα.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA, που ήταν προγραμματισμένο για το 2021 στην Κίνα, έχει ήδη αναβληθεί, ενώ ματαιώθηκαν το GP της Σανγκάης και τα τουρνουά τένις ανδρών (ATP) και γυναικών (WTA), που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην κινεζική μεγαλούπολη.
Ωστόσο, δεν θα υπήρχε «πρόβλημα» για την Κίνα να υποβάλει αίτηση σήμερα για μελλοντικές αθλητικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν «όταν η πανδημία θα είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ένας Κινέζος ειδικός στο AFP και πρόσθεσε διατηρώντας την ανωνυμία του: «Είναι πολύ καλό που η κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά τα κρούσματα. Εάν οι ξένες χώρες δεν το καταλαβαίνουν αυτό, κρίμα».
Ωστόσο, η ιδέα ότι το αθλητικό κίνημα απομακρύνεται ξαφνικά από την τεράστια και ελκυστική κινεζική αγορά, «δεν είναι πολύ ρεαλιστική», τόνισε σχετικά στο AFP, ο Ντου Λιγιάν, ένας αθλητικός blogger με σημαντική επιρροή και διευκρίνισε: «Αυτή η αγορά, είναι ακόμα πολύ μεγάλη. Και ο αθλητικός τομέας, παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη».