Σγουρόπουλος και Αγγελάκης μίλησαν μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης U21, για τον συνολικό, θετικό απολογισμό της παρουσίας τους στο Μινσκ.
Το απόγευμα της Κυριακής πέρασε στην ιστορία το 2ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 21 και η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μπορεί να χαμογελά για τη συνολικά πετυχημένη εκπροσώπηση σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση των νεαρών ηλικιών. Με τις δύο εισόδους στις θέσεις 5-8 ο Γιάννης Σγουρόπουλος πήγε καλύτερα στο Μινσκ σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο πρωτάθλημα στο Σότσι, ενώ ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης στην πρώτη και τελευταία συμμετοχή του στον νέο θεσμό έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα, προχώρησε στο δεύτερο στάδιο και σε ισοβαθμία έμεινε έξω από την τελική 16άδα.
Μπορεί να επιφύλαξε πίκρα το φινάλε με τις δύο ήττες του Σγουρόπουλου στα καθοριστικά ματς για μετάλλιο σε απλό και διπλό, όμως είναι θετικός ο συνολικός απολογισμός και ενισχύει την αισιοδοξία για το μέλλον. Σε αυτό το πνεύμα μίλησαν σήμερα οι δύο πρωταθλητές μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα και είναι πολύ ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι αμφότεροι είναι αφοσιωμένοι στο άθλημα και το έχουν σε προτεραιότητα παράλληλα με άλλους στόχους στη ζωή τους.
Το βασικό ερώτημα για τον Σγουρόπουλο αφορούσε φυσικά τον προημιτελικό με τον Ρουμάνο Πλετέα. Κυνήγησε την 3η νίκη απέναντί του σε μεγάλο διεθνές ματς μέσα σε 8 μήνες, αλλά κάμφθηκε από 3-1 σετ μπροστά μένοντας εκτός μεταλλίων. «Με τον Πλετέα μπορώ να πω ότι έπαιξα πολύ καλά, αλλά κι εκείνος δεν υστέρησε. Μετά το 3-1 υπέρ μου στα σετ κουράστηκα λίγο κι έχασα κάποιες εύκολες μπαλιές. Ήταν μπαλιές που δεν έπρεπε να χάσω και πιστεύω ότι το ματς κρίθηκε εκεί, σε ορισμένα εύκολα λάθη που έκανα», τόνισε ο 18άχρονος πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων. Επίσης το Σάββατο έχασε την ευκαιρία για μετάλλιο και στο διπλό, όμως δεν έμεινε με δυσάρεστα συναισθήματα γιατί ξέρει ότι ήταν συνολικά πολύ καλή η εμφάνισή του στη Λευκορωσία. «Συμπερασματικά θα ήθελα να σημειώσω ότι πράγματι έχασα δύο ευκαιρίες για μετάλλιο, αλλά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μού αφήνει πολύ ευχάριστη γεύση. Ο λόγος είναι ότι πραγματοποίησα καλές εμφανίσεις και προχώρησα και στα δύο αγωνίσματα. Σαφώς με στεναχωρεί το γεγονός ότι έφτασα τόσο κοντά στο μετάλλιο και δεν κατάφερα να το πάρω, αλλά κοιτώντας μπροστά στέκομαι και στο ότι απέδωσα καλά συνολικά στο τουρνουά».
Ο Αγγελάκης έκανε αισθητή την παρουσία του στο Μινσκ και θυμίζουμε και το δημοσίευμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος ότι αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της αρχικής φάσης του απλού. Μπορούσε κάλλιστα να μπει και στα νοκ αουτ, όμως δεν αναιρείται ότι έβγαλε ποιότητα και αποφασιστικότητα κόντρα σε τοπ αθλητές της ηπείρου.
«Βλέπω ότι η προσπάθειά μου στη Γερμανία, όπου δουλεύω σκληρά, αλλά και οπουδήποτε αλλού έχω κάνει προπόνηση, πιάνει τόπο. Αυτό το διαπιστώνω και στους διάφορους αγώνες μου διότι εμφανίζομαι ανταγωνιστικός με όλους και δεν υπάρχει κάποιος αντίπαλος που να μπαίνω στο τραπέζι και να λέω από μέσα μου ότι θα χάσω», υπογράμμισε ο αθλητής της Φρικενχάουζεν και συμπλήρωσε: «Έχω πάρει αρκετά ματς στα πόδια μου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την απόδοση, που έπιασα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά βέβαια δεν επαναπαύομαι σε αυτό γιατί αν επαναπαυτείς μπορεί να πέσεις. Συνεπώς συνεχίζεις την προπόνηση για να βελτιωθείς, να γίνεις ακόμα καλύτερος στο παιχνίδι σου, πιο ανταγωνιστικός και να θέσεις νέους στόχους».
Με τη μόνιμη εγκατάσταση στη Γερμανία ο 21χρονος αμυντικός δείχνει ξεκάθαρα ότι βλέπει επαγγελματικά και απολύτως σοβαρά το άθλημα. Παράλληλα βέβαια τον απασχολούν και οι πανεπιστημιακές σπουδές του. «Προσπαθώ να τα συνδυάσω και τα δύο, αλλά τώρα έχω σε προτεραιότητα την επιτραπέζια αντισφαίριση. Απλά, όταν θέλεις να συνδυάσεις και τα δύο πρέπει να κόβεις από κάπου αλλού στην καθημερινότητά σου. Δεν μπορείς να είσαι τόσο ελεύθερος πρέπει να είσαι αφοσιωμένος σε αυτά τα δύο πράγματα που σε ενδιαφέρουν. Για το μέλλον θέλω να συνεχίσω να παίζω πινγκ πονγκ σε υψηλό επίπεδο, να βελτιωθώ μέσα από σκληρές προπονήσεις και να είμαι ανταγωνιστικός. Θέλω να παίζω περισσότερους δυνατούς αγώνες και βέβαια να τους ευχαριστιέμαι γιατί αν δεν ευχαριστιέσαι αυτό που κάνεις καλύτερα να τα παρατάς. Φυσικά στα πλάνα μου είναι να συνεχίσω και τις σπουδές».
Ικανοποίηση για τις εμφανίσεις στο Μινσκ έβγαλε και ο Κώστας Βατσακλής. «Είμαι ευχαριστημένος γιατί και ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος έδειξαν ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο. Ο Γιάννης λίγο έλειψε να φτάσει στα μετάλλια σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση, ενώ ο Κωνσταντίνος έκανε σαφές ότι δεν χάνει εύκολα από κανέναν αθλητή, έχει περιθώρια βελτίωσης και βλέπει σοβαρά απ’ όλες τις απόψεις την προσπάθειά του στο άθλημα. Δείξαμε ξανά ότι υπάρχει μέλλον στην εθνική ομάδα, ότι έχουμε καλή προοπτική στις επόμενες γενιές κι αυτό μας έλεγαν και οι άνθρωποι του αθλήματος στο Μινσκ. Θεωρώ ότι και τα δύο παιδιά μπορούν να γράψουν ιστορία στο άθλημα», δήλωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός προπονητής.
Να δούμε και τους νικητές του 2ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αθλητών έως 21 ετών. Στο απλό ανδρών κατέκτησε τον τίτλο ο Τσέχος Τόμας Πολάνσκι. Στον συναρπαστικό τελικό έκαμψε τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα με 4-3 σετ (11-6, 5-11, 12-10, 11-5, 5-11, 7-11, 12-10). Την 3η θέση μοιράστηκαν ο Σλοβένος Ντάργκο Γιόργκιτς και ο Ρουμάνος Ράρες Σίπος.
Στο απλό γυναικών αναδείχτηκε πρωταθλήτρια η Ρωσίδα Μαρία Ταϊλάκοβα. Στον τελικό ξεπέρασε τη συμπατριώτισσά της Βαλέρια Σκερμπατίκ με 4-0 σετ (11-3, 11-7, 11-4, 11-8). Το χάλκινο μετάλλιο πήραν η επίσης Ρωσίδα Αναστασία Κόλις και η Νατάλια Μπαγιόρ από την Πολωνία. Στο διπλό ανδρών έκαναν την έκπληξη οι Τούρκοι Ιμπραχίμ Γκουντούζ/Αμπντουλάχ Γιγκενλέρ. Στον τελικό επικράτησαν των Πολωνών Μάρεκ Μπαντόβσκι/Πάτρικ Ζατόβκα με 3-1 σετ (11-8, 9-11, 11-3, 11-9). Στην 3η θέση αρκέστηκαν οι Ρώσοι Κονσταντίν Τσερνόφ/Αρτούρ Αμπούσεφ και οι Τόμας Πολανσκι/Ντένις Κλέιν από την Τσεχία και τη Γερμανία αντίστοιχα.
Στο διπλό γυναικών τέλος, πρώτευσαν οι Σολομίγια Μπρατέκο/Ναταλία Μπαγιόρ από την Ουκρανία και την Πολωνία αντίστοιχα. Στον τελικό κατέβαλλαν τις Λίζα Λουνγκ/Μάρκο Ντεγκράφ από το Βέλγιο με 3-0 σετ (11-8, 11-9, 11-6). Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Σουάν Ζανγκ/Άνα Γκαρσία από την Ισπανία και οι Αντίνα Ντιακόνου/Αντρέα Ντραγκομάν από τη Ρουμανία.