Οι δύο κολυμβητές είχαν καλές επιδόσεις στη Βουδαπέστη.
Σπουδαία ήταν η πρεμιέρα για την ελληνική κολύμβηση στο 35ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης με πρωταγωνιστές τους Απόστολο Χρήστου και Κωνσταντίνο Εγγλεζάκη.
Ο Απόστολος Χρήστου κολύμπησε πρώτος στην σκυταλοδρομία 4Χ100μ. ελευθερο και πέτυχε 48.65, βελτιώνοντας έτσι την πανελλήνια επίδοση του Κρίστιαν Γκολομέεβ (48.68, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο).
Ο Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης κολύμπησε τα 400μ. ελεύθερο σε χρόνο 3.48.59 που συνιστά νέα πανελλήνια επίδοση. Η προηγούμενη ανήκε στον Σπύρο Γιαννιώτη με 3.48.67 από τις 14 Αυγούστου του 2004 (Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνας), που ισοφαρίστηκε από τον ίδιο, στις 31 Ιουλίου 2006 στη Βουδαπέστη (Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), δηλαδή εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια.
Στα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν επίσης τα τρία όρια που έπιασαν οι Χρήστου (50μ. ύπτιο – 100μ ελεύθερο) και Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα) για την συμμετοχή τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει το 2022 στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας, τα ατομικά ρεκόρ, αλλά και οι επιδόσεις όλων όσων κολύμπησαν το πρωί της Δευτέρας που ήταν πολύ κοντά στα ατομικά τους ρεκόρ.
Ο Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης τερμάτισε στην 11η θέση στο αγώνισμα, ενώ ο Δημήτρης Μάρκος βελτιώνοντας την ατομική του επίδοση στην ίδια κούρσα πέτυχε 3.49.22 και ήταν 13ος στην κατάταξη (τα αποτελέσματα των 400μ. ελεύθερο ΕΔΩ).
Την είσοδο στους ημιτελικούς που θα γίνουν το απόγευμα (σημειώνεται ότι ημιτελικοί γίνονται στα αγωνίσματα μόνο μέχρι τα 200 μέτρα), εξασφάλισαν ο Απόστολος Χρήστου στα 50μ. ύπτιο με χρόνο 24.78 (5ος καλύτερος χρόνος) και η Άννα Ντουντουνάκη στα 100 πεταλούδα με 58.31 (7ος καλύτερος χρόνος). Σημειώνεται ότι ο Απόστολος Χρήστου λίγο έλειψε να καταρρίψει το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (24.75).
Τα αποτελέσματα στα 50μ. ύπτιο ΕΔΩ και στα 100μ. πεταλούδα ΕΔΩ
Την πρόκριση στον τελικό εξασφάλισε η Ελλάδα στα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών κολυμπώντας στα προκριματικά την απόσταση σε 3.15.16 και καταλαμβάνοντας την 7η θέση. Κολύμπησαν οι Χρήστου, Γκολομεεβ, Μελαδίνης και Βαζαίος. Το πανελλήνιο ρεκόρ είναι 3.14.42. Τα αποτελέσματα ΕΔΩ
Στα 100μ. πρόσθιο ο Κωνσταντίνος Μερετσόλιας ήταν 39ος με 1.01.56, ο Σάββας Θώμογλου 53ος με 1.02.43 και ο Αρκάδιος Ασπουγαλής 54ος με 1.02.44. Τα αποτελέσματα ΕΔΩ
Στα 50μ. ελεύθερο η Νόρα Δράκου ήταν 20η με επίδοση 25.42 και η Μαρία Θάλεια Δρασίδου 42η με 25.98. Τα αποτελέσματα ΕΔΩ
Απόλυτα ικανοποιημένοι από τους χρόνους της πρώτης ημέρας δήλωσαν ο Απόστολος Χρήστου και ο προπονητής του Παναγιώτης Βελέντζας: «Ένα πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 ελεύθερο και μια επίδοση κοντά στο πανελλήνιο στα 50 ύπτιο ήταν ένα ιδανικό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Συνεχίζουμε με στόχο ανάλογες εμφανίσεις στην συνέχεια της διοργάνωσης», τόνισαν στην σελίδα της ΚΟΕ.
«Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε καλύτερη αρχή. Η γενική εικόνα της ομάδας ήταν εξαιρετική. Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Όσοι δεν έκαναν πανελλήνια ή ατομικά ρεκόρ, πέτυχαν επιδόσεις κοντά στους χρόνους που είχαν. Το πρωί της Δευτέρας είχαμε δύο πανελλήνια ρεκόρ, τρία όρια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 στην Φουκουόκα, μία πρόκριση στον τελικό και δύο προκρίσεις σε ημιτελικούς. Η πρεμιέρα είναι πάντα δύσκολη και είμαστε αισιόδοξοι ότι αφού όλα ξεκίνησαν καλά θα συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο» τόνισε ο αρχηγός της αποστολής και υπεύθυνος της κλασικής κολύμβησης της ΚΟΕ Νίκος Ξυλούρης.
«Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Μεγάλη χαρά που κατάφερα να καταρρίψω ένα ρεκόρ του Σπύρου Γιαννιώτη και στεναχώρια που για 20 εκατοστά δεν βρέθηκα στον τελικό του αγωνίσματος» προσέθεσε ο Κωσταντίνος Εγγλεζάκης.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Κωνσταντίνος έσπασε ένα σπουδαίο ρεκόρ του καλύτερου, για μένα, Έλληνα κολυμβητή όλων των εποχών, του Σπύρου Γιαννιώτη. Πολύ τιμητικό για μένα ως προπονητή και για τον αθλητή μου. Υπάρχει βέβαια μια στεναχώρια που για λίγα εκατοστά δεν πήρε μια θέση στον τελικό. Σπουδαία ήταν επίσης η επίδοση του Δημήτρη Μάρκου που μας δίνει την αισιοδοξία, κάτω από προϋποθέσεις, να διεκδικήσουμε μία πρόκριση στην σκυτάλη 4Χ200μ. ελεύθερο για το Τόκιο» υποστήριξε από την Αθήνα ο προπονητής του Κωνσταντίνου Εγγλεζάκη, ο Μίλτος Κανελλοπουλος.