Κάθε ημέρα μπορεί να είναι μία Παγκόσμια Ημέρα για την επιτραπέζια αντισφαίριση. Για το πινγκ πονγκ, όπως το γνωρίζει στην απλή μορφή του ο πολύς κόσμος.
Αυτό που είναι παιχνίδι και διασκέδαση πρώτα απ’ όλα κι όσοι περιορισμοί κι αν επιβάλλονται στην καθημερινότητά μας λόγω της πανδημίας κάποιοι, κάπως, κάπου στη γη θα κρατούν ρακέτα και θ’ ανταλλάσσουν μπαλιές!
Σε αυτό το πνεύμα πέρασε χτες στην ιστορία μία ακόμη World Table Tennis Day. Δυστυχώς όπως πέρσι, έτσι και φέτος, η 6η Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, μέσα από την οποία ήρθε και η έμπνευση για την ημέρα του αθλήματος) βρίσκει την παγκόσμια κοινότητα σκληρά δοκιμαζόμενη από τις συνέπειες του κορωνοϊού, όμως και πάλι υπήρξαν τρόποι να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα.
Είτε με το 24ωρο ιντερνετικό πρόγραμμα της διεθνούς ομοσπονδίας (ITTF) και πολλά άλλα ποσταρίσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε με μικρά events, είτε με διάφορα χάπενιγκς από το σπίτι κτλ. Στην Ελλάδα η καραντίνα δεν άφηνε περιθώριο για κάτι ιδιαίτερο στο πλαίσιο της WTTD. Αποτελεί εμπόδιο άλλωστε, ακόμη και για μεγάλες παρέες, που θα ήθελαν να συναντηθούν σε τραπέζια εξωτερικών χώρων και να διασκεδάσουν…
Και πάλι όμως αρκετοί φορείς θέλησαν να τιμήσουν τη μέρα με κείμενα, φωτογραφίες ή μικρά βίντεο και η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θ’ αναφερθεί σε κινήσεις, για τις οποίες είχε σχετική πληροφόρηση.
Η WTTD 2021 ήταν αφιερωμένη στην ανάγκη για την ισότητα των δύο φύλων. Πάντοτε κοιτάζει την όσο γίνεται μεγαλύτερη προβολή και προώθηση του αθλήματος μέσα από εκατοντάδες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, αλλά με όχημα το ITTF Foundation θέλει να περνάει και κοινωνικά μηνύματα. Έτσι φέτος μίλησε για την ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας μέσα στον αθλητισμό, όπως και την ανάγκη να έρθουν στο άθλημα περισσότερες εκπρόσωποι του ωραίου φύλου.
Από κει και πέρα υπογραμμίζει κάθε χρόνο τις αξίες του αθλητισμού, όπως και το βασικό στοιχείο, που κάνει τόσο δημοφιλές το πινγκ πονγκ: Το γεγονός δηλαδή, ότι μπορούν να ψυχαγωγήσει τους πάντες και οπουδήποτε. Μικροί-μεγάλοι, κοντοί-ψηλοί, παχιοί-αδύνατοι, απολύτως υγιείς ή όχι… Να παίξουν στο σπίτι, το βουνό, την ύπαιθρο, την παραλία…
Παρά το «λουκέτο» στο άθλημα υπήρξαν και στη χώρα μας ορισμένες κινήσεις προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας. Η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης δημιούργησε βίντεο με αθλητές και αθλήτριες του τμήματος να κάνουν τρικς με τη ρακέτα «και να δείχνουν με τον δικό τους τρόπο την αγάπη τους για το άθλημα και πόσο ανυπομονούν να επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση».
Το σωματείο των Φίλων Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στα Ιωάννινα δημοσίευσε κείμενο με φωτογραφία από κατασκήνωση στην Αλεξανδρούπολη τη δεκαετία του ’70 και άφθονο παιχνίδι σε τραπέζια κόντρα πλακέ. Με ενδιαφέρουσες επισημάνσεις έκανε ουσιαστικά αφιέρωμα στο πινγκ πονγκ εκείνης της εποχής στην Περιφέρεια. Άλλοι σύλλογοι θύμισαν προηγούμενες δράσεις τους αυτή την ημερομηνία, όπως ο Ιλισσός Καλλιθέας, που είχε προσκαλέσει πρόπερσι στην αίθουσά του τους κορυφαίους αθλητές Γιάννη Σγουρόπουλο και Κωνσταντίνο Αγγελάκη. Επίσης, σωματεία και μεμονωμένοι φίλοι του αθλήματος έκαναν αναρτήσεις για τη WTTD με φωτογραφίες και βίντεο από διάφορες εποχές και καταστάσεις.
Σημαντικές για την προβολή του αθλήματος ήταν και δύο άλλες πρωτοβουλίες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δοκίμασαν τις ικανότητές τους στο πινγκ πονγκ. Θέλοντας να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη είχαν μία σύντομη «κόντρα» με τις μικρές ρακέτες σε αίθουσα του υπουργείου και κατέγραψαν τη στιγμή στα social media.
Αφού ζήτησαν και πήραν για την περίσταση ένα τραπέζι πληροφορήθηκαν ότι η 6η Απριλίου έχει καθιερωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα του πινγκ πονγκ κι έτσι χάρηκαν ακόμα περισσότερο τη συμβολική τους κίνηση. Μέσα από την οποία βέβαια, στάλθηκε παράλληλα το μήνυμα ότι το άθλημα παίζεται εύκολα και σε μικρούς χώρους και δίνει θαυμάσιες διεξόδους στην καραντίνα.
Αυτό έδειξαν να το γνωρίζουν καλά υπάλληλοι της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ετοίμασαν υπέροχο βιντεάκι όπου ξεκινώντας τη μέρα τους στη δουλειά και καθώς ετοιμάζονται για το πρωινό μίτινγκ αποφασίζουν ξαφνικά να τα βάλουν όλα… στην άκρη και να αυτοσχεδιάσουν με πινγκ πονγκ στο τραπέζι συσκέψεων! Όλες οι σχετικές κοινοποιήσεις υπάρχουν στη σελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στο Facebook (https://www.facebook.com/efoepa).
Από το εξωτερικό ξεχώρισαν ορισμένες εκδηλώσεις με μαζικό παιχνίδι, όπως π.χ. στο Μπράιτον της Αγγλίας όπου στήθηκαν 30 τραπέζια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης επίσης πρόβαλλε τις δηλώσεις διεθνών αθλητριών της Λευκορωσίας με αφορμή το γεγονός ότι ο φετινός εορτασμός προτρέπει και για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου.
Τέθηκε το ερώτημα για τα γυναικεία πρότυπα στο άθλημα και αναφέρουμε την απάντηση της πρώην πρωταθλήτριας Ευρώπης του απλού γυναικών Βικτόρια Πάβλοβιτς: «Δεν είχα ποτέ είδωλα στον αθλητισμό. Θαύμαζα αποκλειστικά τον χαρακτήρα των σοβιετικών παικτών του πινγκ-πονγκ: Της Ίρινα Παλίνα, της Έλενας Τιμίνα. Ο αγώνας τους για κάθε μπαλιά, το απίστευτο πάθος τους για τη νίκη ήταν πολύ εμπνευσμένα. Τότε συνειδητοποίησα τι πρέπει να είναι ένας πραγματικός αθλητής. Πήρα το σύνθημά μου «πάλη μέχρι το τέλος» από τη σοβιετική αθλητική ιδιοσυγκρασία».
Σημεία από το διαδικτυακό πρόγραμμα με ροή 24 ωρών που είχε χτες η παγκόσμια ομοσπονδία μπορείτε να βρείτε στους λογαριασμούς του Ιδρύματος ITTF στο Facebook (https://www.facebook.com/ittffoundation) ή το YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCeO7GCjNtbp5JDcDVeEU19g).