O έμπειρος προπονητής τονίζει από τους περίπου 18.000 εν ενεργεία αθλητές στη χώρα μας, στο νερό αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόλις 16 και ζητά επιτακτικά να επιτραπούν ξανά οι προπονήσεις σε ανοιχτά κολυμβητήρια.
Δραματική προειδοποίηση, ότι η ελληνική κολύμβηση βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή, απευθύνει προς τους αρμόδιους φορείς ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ, Νίκος Κραουνάκης. Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, ο έμπειρος προπονητής υπογραμμίζει ότι, από τους περίπου 18.000 εν ενεργεία αθλητές στη χώρα μας, στο νερό αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόλις 16 και ζητά επιτακτικά να επιτραπούν ξανά οι προπονήσεις σε ανοιχτά κολυμβητήρια, με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ο Νίκος Κραουνάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του απευθύνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας και εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για τις προσπάθειές τους. Και συνέχισε: «Νομίζω ότι η ισονομία, η ισοπολιτεία και η δημοκρατία που προβλέπει το Σύνταγμά μας δεν εφαρμόζεται σωστά στον αθλητισμό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να υπάρχουν αθλητές διαφόρων ταχυτήτων και αθλητές ενός κατώτερου Θεού. Βεβαίως πιστεύω ακράδαντα ότι προέχει η υγεία. Δεν το συζητώ. Δεν γίνεται όμως να μπορούν να προπονούνται αθλητές σε ανοιχτά στάδια και να μην προπονούνται αθλητές σε ανοιχτά κολυμβητήρια, με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα που θα ισχύουν. Δεν έχει εξηγηθεί από κανέναν επιστήμονα ή αξιωματούχο ότι υπάρχουν στοιχεία, έρευνες, μελέτες, συμπεράσματα, ότι η κολύμβηση είναι πιο επικίνδυνη από τα άλλα αθλήματα που λειτουργούν. Το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα.
Αυτή τη στιγμή η κλασική κολύμβηση έχει 18.000 ενεργούς αθλητές και προπονητές και μόνο η προολυμπιακή ομάδα, ήτοι 26 κολυμβητές και κολυμβήτριες σε όλη την Ελλάδα, από τους οποίους περίπου 10 λείπουν στο εξωτερικό, βρίσκονται στο νερό. Δηλαδή προπονούνται 16 κολυμβητές και κολυμβήτριες. Κολύμβηση δεν θα υπάρχει, αν δεν λειτουργήσει το κύτταρο και το οξυγόνο της που είναι τα σωματεία μας και οι αθλητές τους».
Ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ επισήμανε εν συνεχεία τα εξής: «Σήμερα νομίζω ότι είμαστε ένα βήμα πριν την ολική καταστροφή, αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη. Πρέπει, αύριο κιόλας, να δοθεί λύση με την λειτουργία των κολυμβητηρίων, όχι ενάντια στο υγειονομικό συμφέρον, αλλά σύμφωνα πάντα με τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να τα τηρήσουμε αυστηρά, διοργανώνοντας το προηγούμενο καλοκαίρι Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με 1.200 κολυμβητές και κολυμβήτριες, χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς κανένα κρούσμα. Είμαστε η μόνη Ομοσπονδία που το κατόρθωσε, πήραμε τα συγχαρητήρια όλων των υπευθύνων που ήρθαν και το παρακολούθησαν και τελικά η επιβράβευση ήταν η κολύμβηση να μείνει έξω από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τις προπονήσεις των αθλητών».
Στην «οικογένεια» της ελληνικής κολύμβησης επικρατεί αναβρασμός για το γεγονός ότι τα ανοιχτά κολυμβητήρια έμειναν τελικά -και ανεξήγητα- εκτός των κατ’ εξαίρεση λειτουργούντων αθλητικών εγκαταστάσεων, αν και αρχικά είχαν συμπεριληφθεί σε αυτές. Ακόμη περισσότερα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν έχει ανακληθεί, παρότι ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού στις εγκαταστάσεις με χλωριωμένο νερό είναι πολύ μικρός.