Αυγενάκης: «Θα διαμορφώσουμε δυο σύγχρονα κείμενα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό»

Στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, εξελίσσεται από το πρωί σήμερα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης η 16η Σύνοδος Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, με δύο κεντρικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, εξελίσσεται από το πρωί σήμερα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης η 16η Σύνοδος Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, με δύο κεντρικά ζητήματα: 1) την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού, 2) Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, με θέμα τις «πρωταθλήτριες αξίες στον αθλητισμό», απηύθυνε χαιρετισμό ως «οικοδεσπότης» της Συνόδου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σημείωσε ότι μέσα από τον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα ακολουθήσει, θα διαμορφωθούν δύο σύγχρονα και καινοτόμα κείμενα, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό και την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού, που διέπουν τον πυρήνα του αθλητικού ιδεώδους και που εμπνέουν τα κράτη-μέλη στη διαμόρφωση δημιουργικών πολιτικών στον αθλητισμό. Ολόκληρη η εναρκτήρια ομιλία του κ. Αυγενάκη: «Σας καλωσορίζω στη διαδικτυακή μας 16 η Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον αθλητισμό.

Δυστυχώς, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου, δεν κατέστη εφικτό να κάνουμε αυτή τη συνάντηση δια ζώσης, στην Αθήνα! Λυπάμαι ειλικρινά που στάθηκε αδύνατο να σας φιλοξενήσω στην Αθήνα, που στάθηκε ανέφικτο να υλοποιήσουμε παράλληλες δράσεις και συνεδρίες, που στάθηκε ακατόρθωτο να δώσουμε σε αυτή τη Σύνοδο την επισημότητα και τον εορταστικό χαρακτήρα που της αρμόζει.

Θέλαμε τόσο πολύ να φιλοξενήσουμε τις εργασίες της Συνόδου εδώ στην Αθήνα, στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και
τις παγκόσμιες, πλέον, αξίες του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους.Ελπίζω να παραμείνουμε όλοι υγιείς, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, είμαι χαρούμενος που στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, συζητάμε και επεξεργαζόμαστε δύο κεντρικά θέματα: 1) Την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού 2) Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Αθλητισμού δεν ορίζει απλά τις βασικές αρχές που διέπουν τις εθνικές πολιτικές για τον αθλητισμό, αλλά μας εμπνέει. Εμπνέει τους φορείς χάραξης πολιτικών και μας παρέχει καθοδήγηση για την περαιτέρω βελτίωση των υπαρχουσών δημοσίων πολιτικών και για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένο σχεδίου για τον αθλητισμό. Ενός σχεδίου που διέπεται από τις αθλητικές αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, της αλληλεγγύης, της ακεραιότητας, της ευγενούς άμιλλας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενός σχεδίου που αναγνωρίζει την οικονομική του διάσταση, διότι ο αθλητισμός, πέρα από την τεράστια πολιτιστική του αξία, είναι και μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές και προοπτικές. Από το 1992, που υιοθετήθηκε η Χάρτα, έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ευρώπη. Από την τελευταία επικαιροποίησή της, που έγινε το 2001, πριν από 20 περίπου χρόνια, έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές, στην τεχνολογία, στην οικονομία, στην καινοτομία και στον αθλητισμό.

Η επικαιροποίηση της Χάρτας και η προσαρμογή της στα δεδομένα του παρόντος και στις απαιτήσεις του μέλλοντος είναι επιτακτική. Το άλλο κεντρικό θέμα, τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό» είναι προγραμματισμένο να το συζητήσουμε στην επόμενη συνάντησή μας, τον Δεκέμβριο.

Θα περιοριστώ τώρα να αναφερθώ μόνο στη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για ζητήματα ακεραιότητας του αθλητισμού (όπως ασφάλεια, προστασία και παροχή υπηρεσιών σε αθλητικές εκδηλώσεις, καταπολέμηση του ντόπινγκ και της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων). Ιδιαίτερα κρίσιμο, φυσικά, είναι το θέμα της προστασίας των παιδιών.

Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στις εργασίες της Συνόδου και ελπίζω πως, μέσα από τον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα ακολουθήσει, θα επιτύχουμε να διαμορφώσουμε δυο σύγχρονα και καινοτόμα κείμενα, που διέπουν τον πυρήνα του αθλητικού ιδεώδους και που εμπνέουν τα κράτη-μέλη στη διαμόρφωση δημιουργικών πολιτικών στον αθλητισμό. Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου μας».

Κατόπιν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ερωτήθηκε, τόσο για τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον αθλητισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και για την κύρωση της Σύμβασης Macolin, για τους χειραγωγημένους αγώνες και το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη με την εφαρμογή της συγκεκριμένης σύμβασης.

Ο κ. Αυγενάκης, απαντώντας, τόνισε: «Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι ο αθλητισμός αποτελεί κυρίαρχο τομέα πολιτικής για την Κυβέρνηση και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στόχος μας είναι μέσα από τον αθλητισμό να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία μας. Να τονώσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τον αθλητισμό και να διαμορφώσουμε μια νοοτροπία στη νεολαία, η οποία θα αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης.

Οι πολιτικές μας δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Εμείς θέλουμε και δουλεύουμε ώστε ο αθλητισμός να γίνει τρόπος ζωής. Επιδιώκουμε όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση και ίσα δικαιώματα στον αθλητισμό. Εκσυγχρονίσαμε και ενισχύουμε το πρόγραμμα Άθλησης για Όλους.

Σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους και αναπτύσσουμε ειδικά προγράμματα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (συνταξιούχοι, έγκυες, ρομά, φυλακισμένοι κλπ). Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ενισχύσαμε το προσωπικό των ΟΤΑ με γυμναστές για την ανάπτυξη και άλλων Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους.

Σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών κατασκευάζουμε νέες ή/και βελτιώνουμε – εκσυγχρονίζουμε υφιστάμενες αθλητικές υποδομές. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, προχωράμε την κατασκευή του πρώτου στην Ελλάδα Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.

Το εμβληματικό αυτό έργο συμβαδίζει απόλυτα με την κυβερνητική δέσμευση για την ανάπτυξη πολιτικών για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Είναι ένα σημαντικό έργο, με εθνική, βαλκανική και πανευρωπαϊκή διάσταση. Ενισχύουμε τον υγιή αθλητισμό δημιουργώντας αποτελεσματικά πλαίσια για την αντιμετώπιση
α) του ντόπινγκ, μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) και

β) των προσυνεννοημένων αγώνων, μέσω της κύρωσης της Συνθήκης Macolin και της δημιουργίας Εθνικής Πλατφόρμας εφαρμογής της. Υλοποιούμε τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης μέσω της θέσπισης και εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης αθλητικών ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ».

Ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών με απολύτως μετρήσιμους δείκτες, που αποτυπώνει δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες που αναπτύσσουν.

Επίσης, θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αθλητισμού και την δίκαιη και ισότιμη συμμετοχή. Ενδεικτικά, αναφέρω: Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, συμμετοχή εκπροσώπου των αθλητών στη Διοίκηση,
στήριξη των αθλητών ΑμεΑ,  οικονομικά κίνητρα για ενίσχυση των χορηγιών στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, φοροαπαλλαγές, νέο πλαίσιο των αρχαιρεσιών, σημαντικά μέτρα στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τις
επιπτώσεις της πανδημίας.

Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», ένα πρωτοποριακό τριετές πρόγραμμα, με αποστολή την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής. Συμμετέχουν Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και δημοφιλείς αθλητές και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων και ιδίως, των νεότερων γενεών στις αξίες του αθλητισμού και του εθελοντισμού. Όσο για την κύρωση της Σύμβασης Macolin, πράγματι ήταν από τα πρώτα θεσμικά θέματα που ρυθμίσαμε!

Γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί συνάδει απόλυτα με την κυβερνητική μας πολιτική για τον αθλητισμό, που επιδιώκουμε: Να γίνει συνείδηση ότι ο αθλητισμός αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και όχι πολυτέλεια. Θέλουμε να γίνει κτήμα όλων, να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών, να γίνει τρόπος ζωής. Να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του αθλητισμού στις μικρές ηλικίες. Από τις μικρές ηλικίες διαπλάθουμε χαρακτήρες, νοοτροπίες κι έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Να έχουμε έναν αθλητισμό προσιτό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Ένα φιλόδοξο, αλλά εφικτό σχέδιο.

Ένα σχέδιο που δεν απαιτεί τόσο πολύ επιπλέον οικονομικούς πόρους, αλλά σχέδιο και προγραμματισμό. Ήδη, ανέφερα πριν κάποιες από τις πρωτοβουλίες μας. Δεν πρέπει να συνδέουμε τον αθλητισμό με περιστατικά βίας και διαφθοράς. Ο αθλητισμός πρώτα απ’ όλα χτίζει γέφυρες αλληλεγγύης, κατανόησης και συνεργασίας που τόσο ανάγκη έχει η Ευρώπη και η υφήλιος σήμερα.

Τα περιστατικά βίας και διαφθοράς αποτελούν την εξαίρεση και πρέπει αφενός να προλαμβάνονται, αφετέρου να τιμωρούνται
αυστηρά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Σύμβαση Macolin. Με τον ν. 4639/2019 κυρώσαμε τη Σύμβαση, αλλά δεν σταθήκαμε μόνο στην κύρωση!

Όλο το προηγούμενο διάστημα ετοιμάσαμε το πλαίσιο εφαρμογής της: Με το ν. 4726/2020 θεσπίσαμε την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α) που προβλέπεται στη Σύμβαση, ένα σημαντικό
βήμα για την υλοποίησή της. Και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη λειτουργία της! Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η Κύρωση της Σύμβασης εξυπηρετεί δύο επιπλέον σκοπούς, έχει συμβολική και πραγματική αξία: Δίνουμε ξεκάθαρο μήνυμα της δέσμευσής μας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ η αξιοποίηση της Πλατφόρμας από πολλές χώρες θα συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου των στημένων!

Και γι’ αυτό, εκτιμώ ότι όσες περισσότερες χώρες κυρώσουμε τη Σύμβαση τόσο πιο ηχηρό το μήνυμα και τόσο πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από