To10.gr τιμά τη μνήμη του θρυλικού κολυμβητή, πολίστα και ηθοποιού Τζόνι Βαϊσμίλερ, που έμεινε στην ιστορία του αθλητισμού για τα αμέτρητα ρεκόρ του, αλλά και στον ρόλο του Ταρζάν, τον οποίο ενσάρκωσε όπως κανείς άλλος.
Σχεδόν 3,5 δεκαετίες κύλησαν από το θάνατο του μεγάλου Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα (20/1) στις 20 Ιανουαρίου του 1984 στο Ακαπούλκο του Μεξικό, σε ηλικία 79 ετών.
Ένας άνθρωπος πολυπράγμων που υπήρξε σπουδαίος και κατάφερε να γίνει θρύλος με δύο διαφορετικές ιδιότητες. Αυτή του μέγιστου κολυμβητή και αυτή του ηθοποιού, ενσαρκώνοντας τον Ταρζάν, με τον οποίο έμεινε στις μνήμες όλων ως ο πιο χαρακτηριστικός από όλους όσοι ενσάρκωσαν τον ήρωα του Αμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ.
Ο Βαϊσμίλερ γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1904 στην τότε Αυστροουγγαρία και συγκεκριμένα στην πόλη Szabadfalva (Freidorf) της Ουγγαρίας, και φέρει τα ονόματα Peter John Weissmüller, Johnny Weissmüller, Johnny Weissmuller και János Weißmüller.
Σε ηλικία 7 μηνών οι γονείς του (γερμανικής καταγωγής) μετακόμισαν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου του 1905, φτάνοντας –όπως όλοι οι μετανάστες- στο Ελις Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του που εργαζόταν σε εταιρεία ζυθοποιίας και διατηρούσε ένα μικρό μπαρ, αποδείχθηκε κάκιστος οικογενειάρχης, ρίχνοντας ξύλο στην οικογένειά του, την οποία και λίγο αργότερα εγκατέλειψε.
Ο νεαρός τότε Τζόνι (είχε κι έναν μικρότερο αδελφό τον Πίτερ Βάϊσμίλλερ Τζούνιορ γεννημένο στις 3 Σεπτεμβρίου του 1905), σταμάτησε το σχολείο στα 12, κάνοντας διάφορες δουλειές, ενώ κατά καιρούς ήταν ακόμη και άστεγος. Μάλιστα αντιμετώπισε και σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο το γεγονός ότι ακολούθησε τη συμβουλή ενός γιατρού, όχι απλά του έσωσε τη ζωή, αλλά την άλλαξε εντελώς προς το πολύ καλύτερο!
Ποια ήταν αυτή; Μα να κάνει κολύμβηση ώστε να βελτιώσει την ταλαιπωρημένη υγεία του. Αυτό ήταν! Ο Τζόνι λάτρεψε το σπορ και λίγο αργότερα έμελλε να γίνει ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος όλων των εποχών.
Τα ρεκόρ και οι διακρίσεις θα έρθουν γρήγορα. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, θα γίνει πρωταθλητής Αμερικής στα 50 μέτρα κρόουλ. Την ίδια σεζόν θα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 1:27,4 πρώτα λεπτά στα 150 μέτρα κρόουλ.
Σύντομα θα αναδειχθεί στον κορυφαίο κολυμβητή της εποχής του, ενώ θα καταφέρει να γίνει ο πρώτος που έσπασε το όριο του ενός λεπτού στα 100 μέτρα. Για την ακρίβεια θα τα κολυμπήσει σε 58,6 δευτερόλεπτα, στις 9 Ιουλίου του 1922 στην Αλαμέντα της Καλιφόρνιας. Επίσης θα καθιερώσει το δικό του στυλ κολύμβησης, αυτό το οποίο έμεινε ως το Αμερικάνικο κρόουλ.
Ο Βαϊσμίλερ θα λάβει μέρος σε δύο Ολυμπιάδες και θα σαρώσει. Το 1924 στο Παρίσι, λαμβάνοντας τρία χρυσά μετάλλια (100 και 400μ. κρόουλ, 4×200 m σκυτάλη κρόουλ) και στην Ολυμπιάδα του 1928 άλλα δύο (100μ. κρόουλ και 4×200 m σκυτάλη κρόουλ). Επιπλέον, στην ίδια διοργάνωση κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στην υδατοσφαίριση! Οι επιτυχίες του συνεχίστηκαν και το 1928 στην Ολυμπιάδα του Αμστερνταμ, όπου πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. κρόουλ, αλλά και 4Χ200μ. κρόουλ.
Ο ταλαντούχος αθλητής, κατέρριψε σωρεία παγκοσμίων ρεκόρ, ο αριθμός των οποίων είναι τόσο μεγάλος που δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα παγκόσμια ρεκόρ του είναι συνολικά 51, ενώ κατά άλλους αριθμούνται στα 67 παγκόσμια! Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός τους δεν είναι ακριβής καθώς ο Βάϊσμίλερ από αμέλεια ξέχασε να κάνει επίσημη καταγραφή.
Έχοντας εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση, ύψος 1,91μ. και σωματοδομή που θα ζήλευαν όλοι εκείνη την εποχή, δεν άργησε να σαγηνεύσει ακόμη και τα κινηματογραφικά στούντιο.
Θα συμμετέχει στην πρώτη του ταινία το 1925 στο «Δρόμοι προς τη Δύναμη και την Ομορφιά», ωστόσο ο ρόλος που θα τον καθιερώσει είναι αυτός του Ταρζάν.
Θα παίξει για πρώτη φορά τον θρυλικό άνθρωπο της ζούγκλας το 1932 στην ταινία «Tarzan the Ape Man» και θα γράψει ιστορία. Ειδικά η κραυγή που ήταν δική του εφεύρεση, θα αποτελέσει σήμα κατατεθέν του μέχρι και σήμερα. Συνολικά ο Τζόνι Βαϊσμίλερ θα παίξει σε 38 ταινίες, ενώ όσον αφορά την προσωπική του ζωή, έκανε 5 γάμους.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπισε, όπως όταν ήταν μικρός, πολλά προβλήματα υγείας. Καρδιά, εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και κατάγματα στα πόδια και όχι μόνο, θα επιβαρύνουν την υγεία του και θα τον υποχρεώσουν να περνάει τον περισσότερ καιρό του στο νοσοκομείο. Τελικά θα φυγει από τη ζωή στις 20 Ιανουαρίου του 1984 από πνευμονικό οίδημα Στον τάφο του, στο Ακαπούλκο (μέρος όπου γύρισε την τελευταία του ταινία Ταρζάν) του Τέξας, σημειώνεται μεταξύ άλλων: Johnny Weissmuller, Tarzan.
Την ώρα που το φέρετρο του έμπαινε στο χώμα, ακουγόταν η θρυλική κραυγή του Ταρζάν, κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος. Παράλληλα 21 πυροβολισμοί έσκισαν τον αέρα, ενώ τιμήθηκε λες και ήταν αρχηγός κράτους, κάτι που συνέβη κατόπιν ενεργειών του Γερουσιαστή Τεντ Κένεντι και του προέδρου Ροναλαντ Ρίγκαν.
Η παρακαταθήκη τόσο στον αθλητισμό όσο και ως Ταρζάν ήταν μεγάλη και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς νεότερους, ακόμη και στις μέρες μας.