Ο Τόμας Μπαχ επισημαίνει τη σημασία του αθλητισμού στη γενική υγεία του πληθυσμού και ζητά να συμπεριληφθεί στα πλάνα των κυβερνήσεων για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη, μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αλλά και τις προοπτικές και τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, περιγράφει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, σε ανοιχτή επιστολή του προς το Ολυμπιακό κίνημα.
Ο κ. Μπαχ εκφράζει τις ευχαριστίες του στις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τις διεθνείς συνομοσπονδίες των Ολυμπιακών αθλημάτων και τις επιτροπές αθλητών, για τη συναίνεσή τους στην απόφαση αναβολής των Αγώνων του Τόκιο, ενώ τονίζει ότι η ΔΟΕ είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί από το κόστος της αναβολής, μερίδιο το οποίο ο ίδιος υπολογίζει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (οι Ιάπωνες εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος της κατά ένα έτος μετάθεσης των Ολυμπιακών, θα αγγίξει τα 3 δισ. δολάρια).
Παράλληλα, ο κ. Μπαχ υπογραμμίζει ότι θα χρειαστούν θυσίες και συμβιβασμοί από όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και απαιτεί αλληλεγγύη, δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και ευελιξία. Τονίζει επίσης ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η πλήρης συμμόρφωση με την λεγόμενη «Ολυμπιακή Ατζέντα 2020», που έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους και την εν γένει βιωσιμότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και η μείωση του αριθμού των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, μέσω διαδικασιών ενοποίησής τους.
Σε μία γενικότερη αναφορά του, ο Τόμας Μπαχ κάνει λόγο για τρία σενάρια σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Στο πρώτο, η προσπάθεια επιστροφής στην προ κορονοϊού εποχή θα συνοδευτεί από όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, σε βαθμό πολυ μεγαλύτερο από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Στο δεύτερο σενάριο, θα επικρατήσει η εσωστρέφεια και θα αυξηθούν οι διεθνείς ανταγωνισμοί, ενώ στο τρίτο θα επικρατήσουν η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η ενότητα. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ υπογραμμίζει ότι, στην τελευταία περίπτωση, ο ρόλος του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Ο Τόμας Μπαχ επισημαίνει τη σημασία του αθλητισμού στη γενική υγεία του πληθυσμού και ζητά να συμπεριληφθεί στα πλάνα των κυβερνήσεων για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι «…οι Αρχαίοι Έλληνες, στους οποίους οφείλουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήξεραν ότι με κάθε η κρίση, έρχεται και μια ευκαιρία. Ας εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία με ενότητα και δημιουργικότητα για να βγούμε από αυτήν την κρίση ακόμη πιο ισχυροί από πριν. Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό θα χρειαστεί τον αθλητισμό και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωσή του με τις Ολυμπιακές μας αξίες».