Η αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία θα γίνει στις 12 Μαρτίου και η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, όμως ο κορωνοϊός «απειλεί» τη διαδικασία. Όλα δείχνουν ότι θα γίνει χωρίς κόσμο, ενώ στον... αέρα είναι ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Η έξαρση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο έχει επιφέρει έκτακτα μέτρα και δραστικές κινήσεις αντιμετώπισης από όλες τις κυβερνήσεις, με σκοπό να μην εξαπλωθεί ο ιός και να μην υπάρξει ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.
Όπως συμβαίνει παγκοσμίως έτσι και στην Ελλάδα τα κρούσματα όλο και αυξάνονται και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να πάρει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του. Μια από τις κινήσεις ήταν να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών όλες οι αθλητικές διοργανώσεις για τις επόμενες δυο εβδομάδες, όμως δεν σταματάει εδώ.
Ο κορωνοϊός και η ολυμπιακή φλόγα
Υπό τη σκιά του κορωνοϊού λοιπόν πέρα από τα σπορ βρίσκεται και η ολυμπιακή φλόγα, η αφή της οποίας θα γίνει στις 12 Μαρτίου και η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, θέτοντας σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό λόγω κορωνοϊού.
Ο ιός προβληματίζει διοργανωτές και αθλητές, ενώ «απειλούνται» ακόμα και οι Ολυμπιακού Αγώνες. Ο νέος ιός έχει αφήσει το στίγμα του στη γιορτή του αθλητισμού, καθώς προολυμπιακοί αγώνες ακυρώνονται ή αναβάλλονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον… αέρα βρίσκεται και το προολυμπιακό τουρνουά πόλο της Τεργέστης, όπου η εθνική ομάδα των γυναικών θα διεκδικήσει το «εισιτήριο» για το Τόκιο.
Ο κορωνοϊός όμως απασχόλησε και τους ανθρώπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι έλαβαν μέτρα για τις τελετές της ολυμπιακής φλόγας. «Η ΕΟΕ συνεργάστηκε με την Επιστημονική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας για την εκπόνηση συνολικού σχεδίου υγειονομικής υποστήριξης και των τριών φάσεων της παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Σάκης Βασιλειάδης, και υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα υπάρξει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι έχουν γίνει επαφές με τους επικεφαλής σε θέματα υγείας των Ολυμπιακών του 2004, ώστε να υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα δείχνουν ότι θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου η όλη διαδικασία που θα ξεκινήσει όπως πάντα από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ ακόμα και οι αθλητές και οι… εναλλαγές θα γίνουν με ειδικό τρόπο και πάντα με τη βοήθεια γιατρών και ειδικών.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, θα καλύψει 3.200 χιλιόμετρα και θα περάσει από 31 πόλεις και 15 αρχαιολογικούς χώρους.
Η «ανθρώπινη αλυσίδα» που θα μεταφέρει το φως του Ολυμπισμού θα αποτελείται από 600 λαμπαδηδρόμους. Πρώτη λαμπαδηδρόμος θα είναι η Αννα Κορακάκη. Τη φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα μεταφέρει η Κατερίνα Στεφανίδη.
Ο Σπύρος Καπράλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι ανυπομονεί να ξεκινήσει η γιορτή, όμως όλα θα γίνουν υπό τη σκιά του κορωνοϊού. Την αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, στις 12 Μαρτίου, θα παρακολουθούσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ κ.ά. Στην τελετή παράδοσης (19/3) παρούσα θα ήταν και η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Στον… αέρα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Όλα αυτά όμως φαίνεται ότι δεν θα γίνουν και ο λόγος είναι ο κορωνοϊός. Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης «απειλούν» την ολυμπιακή φλόγα, η αφή της οποίας είναι στον… αέρα την ερχόμενη Πέμπτη. Όπως στον… αέρα ενδέχεται να είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι άνθρωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι κάθετοι σε θέματα υγείας και μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί η έξαρση.
Εφόσον συνεχιστεί θα υπάρχει σοβαρό θέμα και θα είναι πιθανόν να μην διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η γιορτή του αθλητισμού, για πρώτη φορά μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Τις χρονιές 1940 και 1944, που δεν διεξήχθησαν, δηλαδή 76 χρόνια πριν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αν αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τότε θα είναι η τέταρτη φορά, μετά τις δυο που αναφέραμε και το 1916, που έγινε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος.