Υπερψηφίστηκε το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο – Τέλος ο Βασιλακόπουλος, ποιοι άλλοι πλήττονται

Υπερψηφίστηκε το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο – Τέλος ο Βασιλακόπουλος, ποιοι άλλοι πλήττονται

Η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο Αυγενάκη για τον Αθλητισμό. Μεγάλες αλλαγές για βία, στημένα, αλλά και θητείες. Τέλος ο Βασιλακόπουλος από την ΕΟΚ και όχι μόνο.

Νόμος του Ελληνικού Κράτους είναι από την Παρασκευή (15/11) το νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού με τον τίτλο: «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις».

Το νέο αθλητικό πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και πλέον τίθεται σε εφαρμογή, με τις θητείες των μελών των αθλητικών ομοσπονδιών να επηρεάζονται άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, στον νέο νόμο περιλαμβάνεται όριο ηλικίας τα 71 χρόνια, ενώ κάποιος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο, αν έχει ήδη εκλεγεί δύο συνεχόμενες φορές, ανεξαρτήτως θέσης και μερικής ή πλήρους θητείας. Για να υπάρξει νέα εκλογή του προσώπου αυτού, θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια. Όσον αφορά τη θέση του Προέδρου, ο περιορισμός αφορά τρεις συνολικά θητείες. Με λίγα λόγια, κανείς Πρόεδρος Ομοσπονδίας δεν μπορεί να επανεκλεγεί, αν έχει συμπληρώσει τρεις κύκλους σε αυτό το αξίωμα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο διευκρινίζεται ότι ο οποιοσδήποτε χωρίς περιορισμούς  δύναται να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της κάθε ομοσπονδίας.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ «ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ»

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παράγοντες όπως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν μπορούν να επανεκλεγούν, ενώ ειδικά ο πρόεδρος της ΕΟΚ δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ούτε στις εκλογές του 2020. Πέρα από το εντυπωσιακό τέλος εποχής που φέρνει στο ελληνικό μπάσκετ, ο νέος νόμος αφήνει εκτός ομοσπονδιών κι άλλους παράγοντες που επί χρόνια κατείχαν διοικητικές θέσεις.

Συγκεκριμένα, σε αυτή τη λίστα υπάρχουν «βαριά» και «παραδοσιακά» ονόματα παραγόντων, με ηχηρότερα τα εξής: Δημήτρης Διαθεσόπουλος (ΚΟΕ), Θανάσης Βασιλειάδης (Γυμναστική), Αντώνης Δημητρακόπουλος (Ιστιοπλοΐα), Γιάννης Καρράς (Κωπηλασία), Ισίδωρος Κούβελος (Ιππασία), Μανώλης Κολυμπάδης (Πινγκ πονγκ), Μανώλης Κατσιαδάκης (Ξιφασκία) και Αντώνης Νικολόπουλος (Κανόε Καγιάκ). Οι περισσότεροι, είτε έχουν συμπληρώσει ήδη την τρίτη τους θητεία είτε βρίσκονται στην τελευταία τους.

Πάντως είναι σαφές ότι οι Ομοσπονδίες θα αντιδράσουν και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να κριθεί αντισυνταγματικό το σκέλος του νόμου που τους αφορά. Μάλιστα, ετοιμάζονται ήδη προσφυγές στο ΣτΕ κατά του νέου αθλητικού νομοσχεδίου. Αν και αυτό που προκύπτει ως βεβαιότητα είναι ότι δεν θα υπάρχει ομοψυχία και ενότητα στις Ομοσπονδίες, αλλά οι αντιδράσεις θα προέρχονται μόνο από όσους πλήττονται.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ. 

«Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.

Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες ισχύουν τα εξής: α) το ανωτέρω ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος και, β) δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τους όποιος έχει συμπληρώσει τέσσερεις (4) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Για την εφαρμογή των ηλικιακών ορίων της παρούσας παραγράφου λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται αντιστοίχως το εβδομηκοστό πρώτο (71ο) ή το εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος της ηλικίας».

Άρθρο 1 (Σύμβαση Macolin): «Ναι» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, «παρών» από ΚΚΕ, «όχι» από ΜεΡΑ25.
Άρθρο 2 (Δειγματοληπτικός έλεγχος εισιτηρίων): «Ναι» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» από ΚΚΕ, ΜεΡΑ25.
Άρθρο 3 (Μέτρα αστυνόμευσης): «Ναι» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25.
Άρθρο 4 (Αδικήματα βίας): «Ναι» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25.
Άρθρο 5 (ΟΜΑΕ): «Ναι» από ΝΔ, «παρών» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, «όχι» από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25.
Άρθρο 6 (Εγκριση Κανονισμών): «Ναι» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25, «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ.
Άρθρο 7 (Αναστολή νόμου Βασιλειάδη): «Ναι» από ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, «παρών» από ΚΙΝΑΛ, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25.
Άρθρο 8 (θητείες, ηλικιακό όριο): «Ναι» από ΝΔ, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Άρθρο 9 (Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε ΑΑΕ): «Ναι» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, «όχι» από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25.
Άρθρο 10 (Καυταντζόγλειο): «Ναι» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25, «παρών» από ΚΚΕ, «όχι» από Ελληνική Λύση.
Άρθρο 11 (Εποπτεία από ΥΠΠΟΑ αντί ΥΠΑΝ): «Ναι» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.
Άρθρο 12 (Ολυμπιονίκες): «Ναι» από όλους.
Άρθρο 13 (Καταστατικό ΕΟΕ): «Ναι» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25.
Άρθρο 14 (Εργαζόμενοι ΕΟΕ): «Ναι» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, «παρών» από ΜεΡΑ25, «όχι» από Ελληνική Λύση.
Άρθρο 15 (Περιουσία ΕΟΕ): ‘Ναι» από ΝΔ, «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, «όχι» από Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.
Άρθρο 16 (ΕΦΙΠ): «Ναι» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, «παρών» από ΜεΡΑ25, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ.
Άρθρο 17 (Καταργούμενες διατάξεις): ‘Ναι» από ΝΔ, Ελληνική Λύση, «παρών» από ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ.
Άρθρο 18 (Μνημόνιο Συναντίληψης): «Ναι» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25, «όχι» από ΚΚΕ.
Άρθρο 19 (Ταμείο Αλληλοβοηθείας): «Ναι» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, «παρών» από ΜεΡΑ25, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ