Το Τόκιο ετοιμάζεται να φορέσει τα καλά του για να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως κάποιες φωνές εντός της χώρας αντιτάσσονται και προδικάζουν το τίμημα που θα πληρώσει ένας ολόκληρος λαός για χάρη μιας εφήμερης λάμψης.
Οι προετοιμασίες στην Ιαπωνία για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 συνεχίζονται πυρετωδώς, με το Τόκιο να ανυπομονεί να φορέσει τα καλά του για να υποδεχτεί τους….καλεσμένους του στη μεγαλύτερη γιορτή του σύγχρονου αθλητισμού.
Ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων ετοιμάζεται να ηχήσει ξανά στη χώρα της Άπω Ανατολής, ενώ το κύμα ενθουσιασμού ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές τάξεις παραμένει έντονο. Παρόλα αυτά, η φιλοξενία της διοργάνωσης δεν έχει πάρει την… ευλογία από όλους τους πολίτες της Ιαπωνίας.
Συγκεκριμένα, από τη στιγμή της αγγελίας των νέων πως το Τόκιο θα κληθεί να αναλάβει τη διοργάνωση των αγώνων δημιουργήθηκαν διάφορα κινήματα τα οποία τάχθηκαν κατά αυτής της απόφασης.
Πιο γνωστοί από όλους τους… αντιφρονούντες είναι οι «Okotowari Olympics 2020», οι οποίοι προτάσσουν την ανάγκη της Ιαπωνίας να μείνει μακριά από τη διοργάνωση.
Η απήχηση του λόγου τους, μάλιστα, προκάλεσε την άφιξη πολλών ξένων δημοσιογράφων στη χώρα, οι οποίοι έδωσαν έστω και την ύστατη στιγμή ένα βήμα στις φωνές που είναι προδιαγεγραμμένες να σιγήσουν μέσα στο προσεχές ντελίριο ενθουσιασμού.
Παρόλα αυτά, οι ίδιοι έχουν πάρει την απόφαση πως θα πέσουν μαχόμενοι και συνεχίζουν να καταδεικνύουν τους παράγοντες οι οποίοι θα οδηγήσουν στην αποτυχία των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.
Κύριες ανησυχίες τους αποτελούν το χρέος της Ιαπωνίας, ο ξεριζωμός των ανθρώπων από τα σπίτια τους αλλά και ο υπερβολικός μιλιταρισμός, ενώ θέτουν σε αμφιβολία και την ιεραρχία των προτεραιοτήτων της ασιατικής χώρας.
«Οι άνθρωποι ακόμα υποφέρουν από το σεισμό και την καταστροφή της Φουκοσίμα. Η κυβέρνηση πρέπει να ξοδέψει χρήματα για αυτούς που υποφέρουν και όχι για τους Ολυμπιακούς αγώνες» ήταν τα λόγια ενός εκ των διαμαρτυρόμενων.
«Ο εκτοπισμός που συμβαίνει ήδη, απλά θα αναγκάσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάνουν διακρίσεις. Κάποιες κατηγορίες ανθρώπων στοχοποιούνται, άλλες αγνοούνται» δήλωσε ένα ακόμη μέλος του κινήματος, με τα προβλήματα σταδιακά να γίνονται ευδιάκριτα.
Ακόμη, λόγος έγινε και για τα χρήματα που σπαταλώνται σε επενδύσεις, ενώ ενδεικτικό είναι πως η μετατόπιση ενός και μόνο στάδιο προκειμένου να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της ΔΟΕ θα στοιχίσει στο κράτος το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρόλα αυτά, η πιο ισχυρή γροθιά προς τη διοργάνωση ήρθε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κασάι, Σατόκο Ιτάνι, ο οποίος επικεντρώνεται στο τι μέλλει γενέσθαι για την Ιαπωνία μετά το τέλος των δημοφιλών αγώνων.
«Η ανησυχία που επικρατεί δεν αφορά μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το τι πρόκειται να γίνει μετά» ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση, πριν αναφερθεί στη Δαμόκλειο Σπάθη που αιωρείται πάνω από το κεφάλι των συμπολιτών του.
«Οι ακτιβιστές θα συνεχίσουν να πολεμούν και το νέο έτος. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ενταθούν οι κινητοποιήσεις με συνέδρια, παρουσιάσεις και ομιλίες.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Αν σήμερα υπάρχει κάποια ένδειξη, οι ιθύνοντες (σ.σ του καταστροφικού εγχειρήματος) θα οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να απαλλαγούν από κάθε κόστος, ενώ στον αντίποδα το διακύβευμα για το Τόκιο θα είναι τεράστιο».