Στην αυγή του νέου έτους ο Γιάννης Σγουρόπουλος βρίσκεται στα… πρόθυρα των πρώτων 200 θέσεων της παγκόσμιας κατάταξης επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Στην αυγή του νέου έτους ο Γιάννης Σγουρόπουλος βρίσκεται στα… πρόθυρα των πρώτων 200 θέσεων της παγκόσμιας κατάταξης επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Σήμερα Τρίτη 03/01 η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος (ITTF) ανακοίνωσε τους πρώτους πίνακες αξιολόγησης του 2023 και ο 4 φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό των νεαρών ηλικιών εμφανίζεται στο νούμερο 201 με άνοδο 8 θέσεων. Κρατάει τους ίδιους βαθμούς από το κλείσιμο του 2022 την περασμένη βδομάδα, ωστόσο είναι από τους αθλητές, οι οποίοι ευνοήθηκαν από την πρόσφατη απόφαση της ITTF να διαγράψει, με την έλευση του νέου χρόνου, πόντους από συγκεκριμένες διεθνείς διοργανώσεις, που είχαν κατακτήσει αθλητές και αθλήτριες. Βεβαίως, ο Σγουρόπουλος έχει βρεθεί σε πολύ καλύτερη θέση, πριν από 2 χρόνια ήταν στο νούμερο 148, όμως διαφοροποιήθηκαν και γι’ αυτόν τα πράγματα με τις αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης στο παγκόσμιο ranking list. Οι πρώτοι Έλληνες, ο Παναγιώτης Γκιώνης και η Κατερίνα Τόλιου είναι σήμερα στις θέσεις 83 και 184 αντίστοιχα.
Στον πίνακα των ανδρών ο Σγουρόπουλος ανέβηκε στο νούμερο 201 από το 209 της τελευταίας εβδομάδας του απερχόμενου έτους. Έχει 73 βαθμούς και ισοβαθμεί με τον Χιλιανό Γκουστάβο Γκόμες και τον Ούγγρο Τάμας Λάκατος. Ο Γκιώνης παραμένει στο νούμερο 83 με 245 βαθμούς. Άνοδο στην έναρξη του 2023 εμφανίζει και ο 3ος Έλληνας της κατάταξης, ο Γιώργος Σταματούρος, που πήγε στο νούμερο 478 από το 485.
Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και για τους υπόλοιπους διεθνείς μας. Ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος μετακινήθηκε στο Νο 518 (από το 525), ο Καλλίνικος Κρεάνγκα στο Νο 548 (από 554), ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος στο Νο 670 (από 677) και ο Τάσος Ρηνιώτης στο Νο 900 (από 912).
Στο 1ο r.l. της χρονιάς η τελευταία απόφαση της ITTF έφερε αυτόματα σημαντικές αλλαγές και στην πρώτη 5άδα, αφού αξιολογημένοι αγώνες στην εορταστική περίοδο δεν υπήρχαν. Ο Κινέζος Φαν Ζεντόγνκ διατηρείται στην κορυφή, όμως στη θέση 2 είναι τώρα ο συμπατριώτης του Μα Λονγκ, στην 3η ο επίσης Κινέζος Βανγκ Τσουκίν (ανέβηκαν από μία θέση), ενώ ο Ιάπωνας Τομοκάζου Χαριμότο υποχώρησε από τη 2η στην 4η. Πέμπτος παραμένει ο Τρουλς Μέρεγκαρντ (Σουηδία).
Η ITTF σημειώνει ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Αμμάν της Ιορδανίας το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση ώστε οι βαθμοί κατάταξης, που απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους 2021, θα λήξουν σε δόσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2023. «Η κατάταξη της ITTF για κάθε παίκτη αποτελείται από το άθροισμα των πόντων των οκτώ καλύτερων αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, είχαν εισαχθεί ορισμένα ειδικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της ισχύος των πόντων, που απονέμονται σε εκδηλώσεις ηλικιωμένων του 2021. Με έναν αυξημένο αριθμό εκδηλώσεων όμως, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και ένα συναρπαστικό ημερολόγιο να έρχεται για το 2023, εκπονήθηκε σχέδιο για τη λήξη των πόντων από κάποιους αγώνες», αναφέρει το ρεπορτάζ της ITTF.
Για παράδειγμα, από τις 3 Ιανουαρίου αφαιρέθηκαν πόντοι αθλητών και αθλητριών από WTT Star Contender και το WTT Contender της Ντόχα, από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020, όπως και το Πρωτάθλημα Κεντρικής Αμερικής του 2021.
Αντίστοιχα στον πίνακα των γυναικών η Τόλιου «κέρδισε» άλλη μία θέση ύστερα από εκείνη στο φινάλε του έτους. Είναι στο νούμερο 184 με 85 βαθμούς.
Άνοδο στην κατάταξη είχαν και οι υπόλοιπες αθλήτριές μας. Η Ελισάβετ Τέρπου βρέθηκε στο Νο 410 (από 418), η Μαλαματένια Παπαδημητρίου στο Νο 478 (από 490), η Κωνσταντίνα Παρίδη στο Νο 617 (από 627), η Δήμητρα-Θωμαΐδα Τσεκούρα στο Νο 640 (από 653) και η Αλίκη Κιούφη στο Νο 641 (από 654).
Στις γυναίκες στην κορυφαία 5άδα μπήκε πλέον η Γιαπωνέζα Χίνα Χαγιάτα και έβγαλε από αυτή τη συμπατριώτισσά της Μίμα Ίτο. Η πρώτη πήγε στο νούμερο 6 από το 5 της προηγούμενης εβδομάδας και η Ίτο έκανε την αντίθετη πορεία.