Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα βρίσκονται αύριο Τετάρτη στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων κατά την συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου (τηλεδιάσκεψη) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά, με το διοικητικό συμβούλιο να στηρίζει σταθερά την διοργάνωση, οποιαδήποτε συζήτηση για την εκ νέου αναβολή της λόγω της πανδημίας COVID-19 είναι εξαιρετικά απίθανη.
Με λιγότερους από έξι μήνες να απομένουν για την προγραμματισμένη έναρξη των -προβληματικών όπως έχουν εξελιχθεί- Αγώνων, το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει, όχι την αναβολή τους, αλλά, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με τον εμβολιασμό των αθλητών, των επισκεπτών από το εξωτερικό, την παρακολούθηση των αθλημάτων από θεατές, καθώς και κανονισμούς ασφαλείας.
Το Ολυμπιακό σώμα, το οποίο θα συνεδριάσει εξ αποστάσεως, βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με αυτή του Μαρτίου του περασμένου έτους, όταν αναγκάστηκε να αναβάλει τους Αγώνες κατά 12 μήνες, καθώς η πανδημία COVID-19 υποχρέωσε τον αθλητισμό να σταματήσει την δραστηριότητά του παγκοσμίως.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, εμμένει στη δέσμευση της κυβέρνησής του να φιλοξενήσει τους Αγώνες, με αξιωματούχους της χώρας να διαψεύδουν την περασμένη εβδομάδα δημοσίευμα των βρετανικών Times, ότι το Τόκιο έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να διοργανώσει την εκδήλωση φέτος. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στην Ιαπωνία δείχνουν ότι το κοινό είναι εντελώς αντίθετο στη διοργάνωση των Αγώνων εν μέσω της πανδημίας.
Η ΔΟΕ επιμένει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για το Τόκιο. «Έξι μήνες πριν από τους Αγώνες, ολόκληρο το Ολυμπιακό κίνημα προσβλέπει στην τελετή έναρξης στις 23 Ιουλίου» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, σε μήνυμά του προς τους διοργανωτές το Σάββατο.
Ένα μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, ωστόσο, βρίσκεται τώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω ενός τρίτου κύματος κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19 και, εάν προχωρήσουν οι Αγώνες, αναμφίβολα θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τις προηγούμενες διοργανώσεις.
Ένα ζήτημα, το οποίο φαίνεται να έχει αποφευχθεί, είναι η απειλή της ΔΟΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία για κυβερνητική παρέμβαση στον αθλητισμό που σχετίζεται με σχέδιο νόμου, αφού τελικά η Ρώμη ενέκρινε ένα διάταγμα που εγγυάται την αυτονομία της CONI, της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Έτσι απομακρύνθηκε, όπως όλα δείχνουν, η απειλή της ΔΟΕ για επιβολή κυρώσεων κατά της Ιταλίας σχετικά με τη συμμετοχή των αθλητών της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ΔΟΕ είναι «αλλεργική» σε κάθε είδους κυβερνητική συμμετοχή στις αθλητικές υποθέσεις της, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο. Η Ιταλία πρόκειται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 και τέτοιες κυρώσεις θα αποτελούσαν ντροπή για τη χώρα.