Παρέμβαση Εισαγγελέα για την καταγγελία περί σεξουαλικής κακοποίησης. Τι δηλώνει ο φερόμενος ως «θύτης». Και νέες καταγγελίες αθλητριών.
Σε μορφή χιονοστιβάδας οι εξελίξεις στην υπόθεση που έχει σοκάρει ολόκληρη την Ελλάδα. Την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική της κακοποίηση από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Αλέξανδρο Αδαμόπουλο.
Η μεγάλη αθλήτρια του παρελθόντος είχε μιλήσει για το θέμα αυτό από τα τέλη Δεκεμβρίου σε συνέντευξη της σε περιοδικό. Σήμερα για πρώτη φορά σε νέα της συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο θέμα» καταγγέλλει επώνυμα τον δράστη του συμβάντος που έλαβε χώρα το 1998. Τον Αλέξανδρο Αδαμόπουλο που μέσα σε λίγες ώρες αφενός μεν παραιτήθηκε υποχρεωτικά από την Ομοσπονδία, αφετέρου πληροφορήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία πως ανεστάλη η ιδιότητα μέλους της. Παράλληλα σύμφωνα με το ρεπορτάζ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για το τί ακριβώς έγινε και θα κληθεί άμεσα η ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές.
Η απάντηση Αδαμόπουλου
Με αρχική δήλωσή του, ο Αριστείδης Αδαμόπουλος επεσήμανε με ήρεμη φωνή πως έμαθε για το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Θα μιλήσω πρώτα με το δικηγόρο μου». Στη συνέχεια δε, με νέα δήλωσή του κάνει λόγο για στοχοποίηση του και ζητά να μην καταδικάζεται από τους θεσμικούς φορείς και τα ΜΜΕ προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. «Να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου και να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή» λέει, μεταξύ άλλων.
Και άλλες καταγγελίες
Εν το μεταξύ η μια μετά την άλλη μια σειρά από αθλήτριες έχοντας οπλιστεί με θάρρος από την καταγγελία της Μπεκατώρου αποκαλύπτουν δικές τους ανάλογες υποθέσεις, σοκάροντας το πανελλήνιο. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ, η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου, αλλά και η Μαρίνα Ψυχογιου, μέλος επί μία δεκαετία της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας και αποκάλυψαν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι και εκείνες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Τη σκυτάλη των αποκαλύψεων μάλιστα, πήρε η Νίκη Μπακογιάννη, η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος, που θέλησε να μιλήσει για τη δική της τραυματική εμπειρία.
Μητσοτάκης: Βαρύ κοινωνικό φορτίο
Το θέμα όπως είναι λογικό έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις. Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας. Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα. Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συνομίλησε προσωπικά με την Μπεκατώρου.
Επίθεση σε Αυγενάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ελ Αραμπί κάνει «πάταγο» και στην Κύπρο – Οι αριθμοί και η συνεργασία με τον Δώνη (vids)
Και δυστυχώς μια υπόθεση που θα έπρεπε να μας ενώνει όλους έγινε αιτία πολιτικής αντιπαράθεσης. Η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστική: «Η καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης αθλήτριας από αθλητικό παράγοντα μας αφορά όλους. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι χώρος παιδαγωγικής ολοκλήρωσης, αλληλεγγύης, αξιών και όχι σχέσεων εξουσίας κι εκμετάλλευσης παιδιών, νέων ανθρώπων και γυναικών, που συντελούν σε εγκληματικές συμπεριφορές. Διότι, ο βιασμός αποτελεί εγκληματική πράξη και όχι «δυσάρεστο περιστατικό», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ας δούμε κατάματα τα κοινωνικά προβλήματα και τις παθογένειες του αθλητισμού, τις εγκληματικές περιπτώσεις κακοποιήσεων και του σεξισμού, του εκφοβισμού και άλλων έκνομων συμπεριφορών κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ας διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που δεν θα επιτρέπει την εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών. Η χρονική συγκυρία της αποκάλυψης της προσωπικής κακοποίησης αφορά μόνο στο θύμα και την ψυχολογική του ετοιμότητα. Μέχρι την εξάλειψη των ανδροκρατικών στερεοτύπων, που δυστυχώς ενεδρεύουν στον ελληνικό αθλητισμό, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Ειδικά στις μέρες μας που ο κος Αυγενάκης, με χίλιες δυο προφάσεις και «ναι μεν αλλά», κατήργησε την ποσόστωση φύλου, που αποτελούσε εργαλείο θεσμικής εδραίωσης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών».