Την πρώτη 4άδα αγώνων του στην επαγγελματική λίγκα της Ιαπωνίας για τη σεζόν 2020-2021 συμπλήρωσε σήμερα ο Παναγιώτης Γκιώνης.
Η ομάδα του, η Σαϊτάμα, έδωσε στη Γιοκοχάμα το 7ο ματς πρωταθλήματος, ηττήθηκε με 3-1 από την Οκιγιάμα και ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης κάμφθηκε με 3-1 σετ από τον παγκόσμιο πρωταθλητή του διπλού μικτού το 2017 και 2ο Ολυμπιονίκη του ομαδικού ανδρών το 2016, Μαχάρου Γιοσιμούρα. Έχει πια αρκετές εικόνες από τη φετινή «περιπέτειά» του σε μία από τις πιο προηγμένες χώρες στο άθλημα και μπορεί ν’ αναφερθεί στις βασικές εντυπώσεις του. Επίσης, δοκιμάζει καινοτομίες στο σύστημα διεξαγωγής κι αυτό συμπίπτει με αντίστοιχες αλλαγές, που γενικότερα εφαρμόζονται τον τελευταίο καιρό σε διεθνείς διοργανώσεις. Τέλος, αγωνίζεται με όλα τα υγειονομικά μέτρα, νιώθει και την απουσία του κόσμου και μπορεί να σχολιάσει την προσπάθεια, που γενικότερα γίνεται στη διεθνή σκηνή για αγώνες σε συνθήκες «φούσκας» προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η απειλή Covid-19. Με την τεράστια εμπειρία του το βάρος του ονόματός του μίλησε για όλα αυτά ο Γκιώνης λίγη ώρα μετά τον αγώνα του κόντρα στην Οκιγιάμα και οι δηλώσεις του είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
«Το ήξερα ότι η ιαπωνική «T» League είναι πολύ οργανωμένη. Ότι υπάρχει τεράστιος επαγγελματισμός και γίνονται όλα τόσο μεθοδικά και προσεγμένα, που σε κάνουν να νιώθεις ότι παίζεις στο καλύτερο πρωτάθλημα. Αυτό που του μειώνει ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι μετέχουν μόνο τέσσερις ομάδες. Εμένα δηλαδή, δεν μου αρέσει που παίζεις τόσες φορές με τρεις αντίπαλες ομάδες και με τους ίδιους παίκτες. Αυτό είναι ένα μείον. Θα ήταν προτιμότερο να υπήρχαν 8 η έστω 6 ομάδες και να ήταν λιγότερα τα μεταξύ τους παιχνίδια. Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, οι Ιάπωνες είναι πολύ οργανωμένοι σε όλα και διαφημίζουν ιδανικά το άθλημα», τόνισε αρχικά ο τοπ αμυντικός, ο οποίος σήμερα αντιμετώπισε δεύτερη φορά σε 10 μέρες τον Γιοσιμούρα κι έχασε 3-1 έχοντας μειώσει με «ξαφνικό θάνατο» στο 3ο σετ (11-10).
«Οι έως τώρα εμφανίσεις μου διαφέρουν. Έπαιξα πολύ καλά στο πρώτο ματς, αλλά έχασα στις λεπτομέρειες και ήμουν και λίγο άτυχος. Μετά έστρωσα κάπως στον αγώνα με τον Ινδό Γκανασεκαράν, ενώ στη συνέχεια νίκησα και τον Μιζουτάνι, τον Ιάπωνα Ολυμπιονίκη, μια νίκη που ήταν από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη της καριέρας μου! Σήμερα όλη η ομάδα βρέθηκε σε κακή μέρα. Προσωπικά αντιμετώπισα πάλι τον Γιοσιμούρα και δεν απέδωσα καθόλου καλά. Αλλά είναι κι αυτό που είπα πριν. Σήμερα δεν ήθελα να παίξω με τον ίδιο παίκτη. Ήθελα να δοκιμάσω με κάποιον άλλον κι αυτό θα μου έδινε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πάντως, για τόσο καιρό που ήμουν σε αγωνιστική απραξία είμαι πολύ ευχαριστημένος με την έως τώρα απόδοση μου. Στην Πολωνία είχα δώσει λίγα ματς, ενώ το αγωνιστικό επίπεδο δεν συγκρίνεται με της Ιαπωνίας. Με στενοχωρεί μόνο που ακόμη δεν έχουμε σημειώσει κάποια νίκη στα ματς του Δεκεμβρίου. Έχουν μείνει τρία ματς μέχρι τα Χριστούγεννα και θέλουμε νίκες ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στην ομάδα και ν’ ανέβει λίγο η ψυχολογία μας».
«ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»…
Στην ιαπωνική λίγκα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας, μάλιστα απαγορεύεται (προς το παρόν τουλάχιστον) η παρουσία θεατών που με τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις τους δίνουν άλλο χρώμα στους αγώνες. Ο Γκιώνης είχε ζήσει σόου πέρσι τέτοιον καιρό με χιλιάδες φιλάθλους στις κερκίδες και του κακοφαίνεται η διαφορά.
«Οι Ιάπωνες είναι σχολαστικοί και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Όταν δεν αγωνιζόμαστε είμαστε όλοι με μάσκα, παντού υπάρχουν αντισηπτικά, όταν μπαίνουμε στο γυμναστήριο γίνεται θερμομέτρηση και τα ματς διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών», σημείωσε ο 41χρονος άσος και συνέχισε: «Θέλω να σταθώ σε αυτή την τελευταία εικόνα όμως. Το άδειο γυμναστήριο είναι κάτι πολύ άσχημο. Τώρα καταλαβαίνω πιο πολύ από ποτέ πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει κόσμος στις κερκίδες. Να σε εμψυχώσει, να σου δώσει ενέργεια, να σου ανεβάσει την αδρεναλίνη. Πραγματικά νιώθεις κάθε φορά σαν να παίζεις φιλικό παιχνίδι. Κι έζησα πέρσι την ιαπωνική Λίγκα με κόσμο και ξέρω πόσο ωραία είναι η ατμόσφαιρα. Κι εξακολουθούν να πανηγυρίζουν συνεχώς οι παίκτες τους πόντους τους και να «ζεσταίνουν» την κατάσταση. Σκεφτείτε να είχαμε και φιλάθλους… Είναι φοβερή η ατμόσφαιρα και τώρα καταλαβαίνω απόλυτα και τους ποδοσφαιριστές, που έχουν συνηθίσει να παίζουν με 50 και 60 χιλιάδες κόσμο και τώρα βλέπουν άδεια γήπεδα. Έτσι διαπιστώνω κι εγώ τώρα ότι ενώ έχεις όρεξη να παίξεις δεν υπάρχει αυτό το κάτι παραπάνω, που στο δίνει ο κόσμος».
«ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ «ΦΟΥΣΚΑΣ» ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»
Η ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. έθεσε φυσικά στον Γκιώνη και τα επίκαιρα θέματα των αλλαγών σε συστήματα αγώνων, όπως και της διεξαγωγής αθλητικών εκδηλώσεων σε ένα γυμναστήριο και σε προστατευμένο περιβάλλον. «Να σας πω την αλήθεια παρακολούθησα ελάχιστα από το πρόσφατο τουρνουά του World Table Tennis στο Μακάο. Δεν μου άρεσαν καθόλου αυτές οι αλλαγές με σετ να τελειώνουν στους πέντε πόντους ή το σύστημα του best of nine σ’ έναν αγώνα. Γενικά εμένα δεν μου αρέσουν οι πολλές αλλαγές στο άθλημα. Εντάξει, το να αρχίζουν τα καθοριστικά σετ από το 6-6, όπως γίνεται εδώ στην ιαπωνική λίγκα ή να τελειώνουν στον 6ο πόντο με εναλλάξ τα σερβίς, όπως γίνεται φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα μπορούσα να πω ότι ίσως δίνει λίγο ενδιαφέρον, ένα σασπένς, μια ελπίδα παραπάνω στον χειρότερο παίκτη να κάνει μια έκπληξη. Γενικά όμως, είμαι κατά των πολλών αλλαγών και θα έλεγα ότι έχουμε κουραστεί με τόσα που έχουμε δει. Δεν είναι καλό για τους αθλητές να υπάρχουν τόσες καινοτομίες», σημείωσε ο Γκιώνης για αλλαγές που εμφανίστηκαν και θρυλείται ότι θα δούμε στο κοντινό μέλλον, ενώ για τις κινήσεις να ξεπεραστούν με «bubble» τα εμπόδια, που βάζει η υγειονομική κρίση σχολίασε: «Η διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων σε συνθήκες «φούσκας» είναι κάτι καλό από τη μία πλευρά, όμως από την άλλη αποτελούν κι ένα ρίσκο. Δηλαδή, η εθνική μας ομάδα τον Ιανουάριο είναι να πάει για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Αυστρία. Και χρειάζεται αρχικά για όλους μας αρνητικό τεστ από την Ελλάδα. Και το έχεις, αλλά κάτι γίνεται και βγαίνει θετικό το τεστ μετά την άφιξη σου στην Αυστρία. Τι γίνεται; Μένεις 14 μέρες σε καραντίνα και φυσικά χάνεις και τους αγώνες. Με αυτό είμαι αντίθετος. Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε καν να γίνει το event. Ας περίμεναν να βγει το εμβόλιο, να εμβολιαστούμε όλοι και να μετέφεραν τους συγκεκριμένους αγώνες για τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Είμαι κατά στο να υπάρχει για τους αθλητές αυτό το ρίσκο με την καραντίνα και ειδικά όταν πρέπει να μείνεις σε ξένη χώρα».
* Λόγω των υποχρεώσεών του στην Ιαπωνία ο Γκιώνης έμεινε έξω από το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά χτες πήρε χαρά με την πρόκριση της Μπογκόρια στον προημιτελικό γύρο, Μάλιστα, οι συμπαίκτες του στο πολωνικό κλαμπ τού έκαναν χτες story στο instagram στέλνοντας φωτογραφία από δωμάτιο στο αθλητικό κέντρο του Ντίσελντορφ, όπου υπήρχε και δική του φωτογραφία από τον καιρό, που ήταν αθλητής της τοπικής Μπορούσια! Με έκαναν να νιώσω σαν να ήμουν κι εγώ εκεί», σχολίασε ο Γκιώνης. Στο μεταξύ μετά το σημερινό ρεπό η διοργάνωση συνεχίζεται αύριο και τα ζευγάρια της 8άδας είναι:
UMCC (Ρωσία)-Μπογκόρια (Πολωνία)
Όρενμπουργκ (Ρωσία)-Ρόσκιλντε (Δανία)
Μπορούσια Ντίσελντορφ (Γερμανία)-Σπόρτινγκ Λισαβώνας (Πορτογαλία)
Σααρμπρίκεν (Γερμανία)-Ενεμπόν (Γαλλία)