Το υπόμνημα που κατατέθηκε ενώπιον του C.A.S. είναι αποκαλυπτικότατο. Ο Π.Α.Ο.Κ. ισχυρίζεται πως θα αποδείξει ότι με βάση τους κανονισμούς της UEFA δεν πληρούνται οι αντικειμενικοί όροι της πολυιδιοκτησίας ομάδων. Καταδικασμένος είναι.
Διευκρινίζονται κάθε μέρα που περνάει σημαντικές πλευρές της τακτικής που επέλεξε να ακολουθήσει ο Ιβάν Σαββίδης στην υπόθεση του «ελέγχου και της κυριαρχικής επιρροής στις Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. και Ξάνθη» (δια του γνωστού και ως «εθνικού σερβιτόρου» κ. Ιωάννη Καλπαζίδη).
Το υπόμνημα που κατατέθηκε ενώπιον του C.A.S. είναι αποκαλυπτικότατο. Τι ζητάει, στην ουσία και πέρα από τις διάφορες νομικούρες, ο κ. Σαββίδης;
Αν η υπόθεση εκδικαστεί, αυτό να συμβεί όχι με βάση τον ελληνικό αθλητικό νόμο (ν.2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), αλλά με βάση «τους κανονισμούς της UEFA».
Γιατί αυτό; Επειδή σύμφωνα με τον Κ.Α.Π. ( άρθρο 5δ) «σε περίπτωση σύγκρουσης διατάξεων ή κενού στους παρόντες κανόνες εφαρμόζονται οι διατάξεις των αντίστοιχων κανονισμών της UEFA και εάν δεν υπάρχει διάταξη – της FIFA» και σύμφωνα με το άρθρο 48,1 «οι ισχύοντες διεθνείς κανονισμοί FIFA-UEFA ενσωματώνονται και συμπληρώνουν όσες διατάξεις δεν ορίζουν σχετικά».
Από την ώρα, λοιπόν, που στους κανονισμούς της Ε.Π.Ο. υπάρχει κενό και η UEFA ρυθμίζει την πολυιδιοκτησία δεν υπάρχει ζήτημα και οι κανονισμοί UEFA εφαρμόζονται αμέσως.
Τι λέει η UEFA για την πολυιδιοκτησία; Στο άρθρο 7α του καταστατικού της ορίζει:
«Οι ενώσεις μελών ( σ.σ. Οι εθνικές ομοσπονδίες) διασφαλίζουν ότι ούτε ένα φυσικό, ούτε νομικό πρόσωπο (συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών χαρτοφυλακίου και των θυγατρικών) ασκεί έλεγχο ή επιρροή σε περισσότερα από ένα σωματεία τους, όταν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα οποιουδήποτε αγώνα ή διοργάνωσης που διοργανώνεται σε επίπεδο Ομοσπονδίας –Μέλους. Οι Ομοσπονδίες – Μέλη θα περιλαμβάνουν μια τέτοια υποχρέωση στο καταστατικό τους και θα καθορίζουν τις απαραίτητες εκτελεστικές διατάξεις».
Ποια είναι στην Ελλάδα «η Ομοσπονδία – Μέλος» που απαιτείται να τα κάνει όλα αυτά για τις περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας «όταν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα οποιουδήποτε αγώνα ή διοργάνωσης που η ίδια διοργανώνει;» Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.). Ποιες είναι οι διοργανώσεις που διοργανώνει, είτε η ίδια, είτε, κατ΄ανάθεση από αυτή, μια Λίγκα – Μέλος της; Το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας και το Κύπελλο.
Προβλέπουν το καταστατικό και οι κανονισμοί της UEFA πειθαρχικές κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης του άρθρου 7α του καταστατικού της;
Βεβαίως: Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 50 «δεν επιλέγεται ο σύλλογος για τη συμμετοχή του στις διοργανώσεις της UEFA». Την ίδια κύρωση περιλαμβάνει και το άρθρο 5.02 του UEFA CLR ,που αναφέρει « Εάν δύο ή περισσότεροι σύλλογοι δεν πληρούν τα κριτήρια που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ακεραιότητας της διοργάνωσης, μόνο ένας από αυτούς μπορεί να γίνει δεκτός σε διοργάνωσης ομάδων UEFA».
Τι σημαίνουν στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα οι ρυθμίσεις των άρθρων 5δ και 48,1 του Κ.Α.Π.; Ποια είναι η έννοια της κάλυψης του κενού των κανονισμών της Ε.Π.Ο. από αυτούς της UEFA;
Ότι, εάν παρουσιαστούν στις διοργανώσεις της Ε.Π.Ο. δύο ή περισσότεροι σύλλογοι που δεν πληρούν τα εχέγγυα της ακεραιότητας, τότε μόνο ένας από αυτούς μπορεί να γίνει δεκτός σε διοργάνωση της Ε.Π.Ο. ( άρα και σε αυτές που διοργανώνουν με ανάθεση από την Ομοσπονδίας οι επαγγελματικές Λίγκες ή οι άλλες Ενώσεις).
Ο Π.Α.Ο.Κ. και η Ξάνθη ερευνήθηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από την μόνη αρμόδια στην ελληνική επικράτεια επιτροπή, την Ε.Ε.Α. για «έλεγχο και κυριαρχική επιρροή. Οι ποινή που τους επιβλήθηκε ( με την τροπολογία Γεραπετρίτη) είναι αφαίρεση βαθμών.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια πλήρως αποδεδειγμένη περίπτωση πολυιδιοκτησίας, η δικαστική κατάληξη της οποίας σε εθνικό επίπεδο έχει συντελεστεί σε όλους τους βαθμούς και με όλους τους τρόπους.
Τι σημαίνει το γεγονός αυτό για τις δύο ομάδες; Σύμφωνα με το καταστατικό της UEFA και το UEFA CLR» μόνο μια ομάδα μπορεί να γίνει δεκτή σε διοργάνωση της Ε.Π.Ο.». Δηλαδή, μόνο μια ομάδα μπορεί να αγωνίζεται στην Α΄ Εθνική Κατηγορία. Η πειθαρχική ποινή ισχύει και για τη διοργάνωση του Κυπέλλου; Βεβαίως, καθώς πρόκειται για δύο ομάδες που δεν πληρούν τα κριτήρια διασφάλισης της ακεραιότητας της διοργάνωσης. Συνεπώς, η δεύτερη ομάδα δεν μπορεί να μετέχει ούτε στο Κύπελλο. Άρα, θα πρέπει να υποβιβαστεί σε κατώτερη (ερασιτεχνική) κατηγορία.
Ο Π.Α.Ο.Κ. ισχυρίζεται πως θα αποδείξει ότι με βάση τους κανονισμούς της UEFA δεν πληρούνται οι αντικειμενικοί όροι της πολυιδιοκτησίας ομάδων. Μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει. Καταδικασμένος είναι.
Το θέμα είναι αν το CAS θα δεχθεί να δικάσει την υπόθεση, με ποιο δίκαιο θα δικάσει και πως, με βάση το δίκαιο αυτό, θα ξεπεράσει τρεις στη σειρά καταδικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα που επιβλήθηκαν στις δύο ομάδες από τον ελληνικό αθλητικό νόμο, δηλαδή το ελληνικό κράτος.
Όσο για την Ξάνθη, αυτή (λογικά ) ξεχάστε τη.