Ο Βέλικο Παούνοβιτς είναι και πάλι στη λίστα για τον πράσινο πάγκο. Όπως και το 2015, που επιλέχτηκε ο Αντρέα Στραματσόνι. Σαν ένα προπονητικό... απωθημένο του Γιάννη Αλαφούζου.
Νοέμβριος του 2015 ήταν όταν ο Γιάννης Αναστασίου αποχωρούσε από τον Παναθηναϊκός έπειτα από περίπου 2,5 χρόνια στον πάγκο της ομάδας, πληρώνοντας επί της ουσίας την αποτυχία της ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την άσημη Καμπάλα. Τάκης Φύσσας και Λεωνίδας Βόκολος, που είχαν αναλάβει χρέη διευθυντών στην ομάδα, κλήθηκαν να επιλέξουν τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού. Τον άνθρωπο που θα οδηγούσε τους πράσινους και στην επιστροφή τους σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά και στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, σε μια περίοδο που το μπάτζετ του Παναθηναϊκού ήταν σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με σήμερα.
Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού από νωρίς είχαν προκρίνει δύο συγκεκριμένα ονόματα. Του Ιταλού, Αντρέα Στραματσόνι, με θητεία σε Ίντερ και Ουντινέζε και του Σέρβου, Βέλικο Παούνοβιτς, που προερχόταν από πορεία στις μικρές Εθνικές της Σερβίας και μάλιστα είχε κατακτήσει Παγκόσμιο τίτλο με την Under 20 των γειτόνων. Στα 39 του χρόνια ο Στραματσόνι, στα 38 του ο Παούνοβιτς, είχαν ξεχωρίσει λόγω της νεανικότητάς τους και της φιλοδοξίας τους για να πετύχουν στην προπονητική.
Βόκολος και Φύσσας συνάντησαν τους δύο υποψήφιους στο εξωτερικό. Έκαναν ραντεβού στη Ρώμη με τον Στραματσόνι και λίγες μέρες αργότερα βρέθηκαν στη Μαδρίτη για να συζητήσουν με τον Παούνοβιτς, που σήμερα είναι ξανά στις επιλογές του Αλαφούζου για τον πράσινο πάγκο. Έπειτα από τις πρώτες συζητήσεις, ο Στραματσόνι έδειχνε πιο δύσκολη περίπτωση. Και ο λόγος ήταν οικονομικός. Ο Ιταλός, έχοντας ξεκινήσει να χτίζει όνομα στο Καμπιονάτο, είχε ανεβάσει αρκετά τον οικονομικό του πήχη και οι Βόκολος – Φύσσας ναι μεν τον προτιμούσαν, αλλά έπρεπε να πείσουν τον Αλαφούζο για την υπέρβαση.
Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού από την άλλη δεν είχε κρύψει την προτίμησή του στον Σέρβο. Μάλιστα ο Αλαφούζος είχε κάνει follow τον Παούνοβιτς στο Twitter και παρά το γεγονός πως δεν είχε εμπειρία από πάγκους συλλόγων, σε αντίθεση με τον Στραματσόνι, εκτιμούσε πως η επιτυχία του με την Under 20 της Σερβίας ήταν τέτοια που κάλυπτε το χάντικαπ της απειρίας του. Έβλεπε, δε, πως ο Στραματσόνι ναι μεν είχε κάτσει σε πάγκους όπως της Ίντερ και της Ουντινέζε, αλλά δεν είχε… θέλξει με την πορεία του.
Ο Στραματσόνι είχε τη στήριξη των Φύσσα και Βόκολου. Θεωρούσαν ότι η εμπειρία του σε πάγκους της Serie A του έδινε το προβάδισμα για να διαχειριστεί καλύτερα τον Παναθηναϊκό, είχαν πάρει… συστατική επιστολή από τον Ορέστη Καρνέζη, που τους είχε μιλήσει με καλά λόγια για τον Ιταλό και αυτά τα στοιχεία τους έκαναν να βάλουν τον Στραματσόνι στο παιχνίδι. Μάλιστα, ενώ είχε κανονιστεί ραντεβού μεταξύ Αλαφούζου και Παούνοβιτς στην Αθήνα, οι τότε διευθυντές του ποδοσφαιρικού τμήματος έφεραν στο τραπέζι το όνομα του Ιταλού και μετέφεραν στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ πως ξεκάθαρα είναι υπέρ της δικής του επιλογής.
Ο Αλαφούζος τους εμπιστεύτηκε. Θεώρησε πως δύο ποδοσφαιράνθρωποι, όπως ο Βόκολος και ο Φύσσας, γνωρίζουν πως να πράξουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Και τους είπε πως αν καταφέρουν να ρίξουν τις απαιτήσεις του Ιταλού, τότε μπορούν να προχωρήσουν την υπόθεσή τους.
Επιπλέον, στις συζητήσεις που έκανε ο Στραματσόνι τόσο με τους Φύσσα – Βόκολο, όσο και με τον Γιάννη Αλαφούζο, είχε τον τρόπο για να τους πείσει για το όραμά του. Έβλεπαν έναν προπονητή στα 39 του που είχε πολύ κέφι για δουλειά και μεγάλη φιλοδοξία για να φτάσει ψηλά στο ποδόσφαιρο. Και κάπως έτσι ευχαρίστησαν τον Παούνοβιτς για την… υπομονή του και για το γεγονός πως και εκείνος παρουσιαζόταν θετικός στο ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα και του μετέφεραν πως η τελική του επιλογή είναι ο Αντρέα Στραματσόνι, που την ίδια ώρα είχε ρίξει τις οικονομικές του απαιτήσεις, ως δείγμα μεγάλης επιθυμίας του να αναλάβει τον Παναθηναϊκό.
Η συνέχεια; Ο Στραματσόνι δεν μακροημέρευσε στους πράσινους, αφού έμεινε στην ομάδα λίγο παραπάνω από έναν χρόνο, την ώρα που ο Παούνοβιτς έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι, αναλάμβανε τους Σικάγο Φάιρς του MLS της Αμερικής και έμενε εκεί για τέσσερα χρόνια. Από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2019. Πλέον είναι και οι δύο ελεύθεροι, με τον Σέρβο να μπαίνει εκ νέου στη λίστα του Παναθηναϊκού. Ή για να ακριβολογούμε, στη λίστα του Αλαφούζου που μοιάζει να τον έχει… απωθημένο.