Οχτώ χρόνια Αλαφούζος: Οχτώ προπονητές, οχτώ τεχνικοί διευθυντές

To10.gr ξετυλίγει το κουβάρι των μεγάλων - και πολλών - αλλαγών του Παναθηναϊκού μέσα στην οχταετία του Γιάννη Αλαφούζου. Από τον Ζεσουάλδο στον Δώνη και από τον Ελευθεράκη στον Ρόκα, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ άλλαξε οχτώ προπονητές και οχτώ τεχνικούς διευθυντές.

Μάιος του 2012 – Μάιος του 2020. Ακριβώς οχτώ χρόνια μετά την απόφασή του να μπει μπροστάρης στον Παναθηναϊκό και να αναλάβει τα ηνία της ΠΑΕ, αρχικά μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας και στη συνέχεια ως πρόεδρος και μεγαλομέτοχος, ο Γιάννης Αλαφούζος μοιάζει να έχει σαν… χόμπι τις αλλαγές. Δε διστάζει να αλλάξει πρόσωπα και καταστάσεις, ακόμα και μετά από επιτυχίες.

Όπως έκανε με τον Νίκο Νταμπίζα, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου του 2014, όταν και τον απομάκρυνε από τη θέση του τεχνικού διευθυντή, φέρνοντας νωρίτερα ως διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος τον Τάκη Φύσσα και ουσιαστικά… καπελώνοντάς τον και διαλύοντας το επιτυχημένο μοντέλο Αναστασίου – Νταμπίζα. Όπως κάνει με τον Γιώργο Δώνη τώρα, έπειτα από δύο χρόνια επιτυχημένης πορείας του Έλληνα προπονητή στον πάγκο της ομάδας, με τον Αλαφούζο να πηγαίνει σε ένα διαζύγιο, που είχε διαφανεί απ’ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οχτώ χρόνια, οχτώ διαφορετικοί προπονητές. Οχτώ χρόνια, οχτώ διαφορετικοί τεχνικοί διευθυντές. Οχτώ χρόνια, αρκετά διαφορετικά πρότζεκτ. To10.gr παρουσιάζει τα πρόσωπα που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό όλα αυτά τα χρόνια και δείχνουν πως ο μεγαλομέτοχος της ομάδας δεν διστάζει να απολύσει… κόσμο και κοσμάκη αν εκείνος πιστεύει πως δεν υπηρετούν αυτό που επιθυμεί.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Ζεσουάλδο Φερέιρα

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ήταν ο άνθρωπος που βρήκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Γιάννης Αλαφούζος, όταν ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου. Και η συνύπαρξή τους υπήρξε αρμονική τους πρώτους μήνες. Ο Πορτογάλος το καλοκαίρι του 2012 ήταν πανίσχυρος, η πρόκριση του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Europa League πιστώθηκε σε εκείνον, όμως όταν άρχισαν τα αρνητικά αποτελέσματα, ξεκίνησε η φθορά και άρχισε να μετράει ο χρόνος αντίστροφα. Μια ήττα από την Μάριμπορ με 0-3 στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο του 2012 τον έβαλε σε διαδικασία κρίσης και μετά από περίπου δύο μήνες, στις 12 Νοεμβρίου 2012, αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό.

Χουάν Ραμόν Ρότσα

Ο Ρότσα διαδέχθηκε τον Πορτογάλο, αλλά δεν άντεξε ούτε δύο μήνες στον πράσινο πάγκο. Αν και τα αρχικά αποτελέσματα ήταν βελτιωμένα, εντούτοις μια ήττα από τη Βέροια με 3-0 τον έβαλε στο… στόχαστρο του Αλαφούζου. Στις 5 Ιανουαρίου 2013 ο Παναθηναϊκός γνώριζε εντός έδρας ήττα από τον Λεβαδειακό με 1-3 και ο Ρότσα δεν προλάβαινε να βγάλει ούτε δίμηνο στον Παναθηναϊκό.

Φάμπρι

Ίσως η πιο αποτυχημένη απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου όσον αφορά τους προπονητές με τους οποίους έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το βιογραφικό του, ο 61χρονος προπονητής αντιμετωπίστηκε με καχυποψία. Ζήτησε πίστωση χρόνου, αλλά πως να έχει πίστωση χρόνου όταν η ομάδα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο; Η ομάδα έκανε τραγική πορεία, ο Φάμπρι αδυνατούσε ακόμα και να… συνεννοηθεί με τους παίκτες του και στους περίπου 2,5 μήνες της παρουσίας του στον πάγκο του Παναθηναϊκού οι ιστορίες που έβγαιναν από τις προπονήσεις ήταν για… γέλια και για κλάμματα. Αποχώρησε στις 30 Μαρτίου 2013, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Πλατανιά.

Γιάννης Βονόρτας

Αποτέλεσε τον τέταρτο προπονητή μέσα σε διάστημα εννιά μηνών για τον Παναθηναϊκό! Ο Γιάννης Βονόρτας ανέλαβε ως υπηρεσιακός προπονητής για να βγει εκείνη η καταστροφική σεζόν για τον Παναθηναϊκό, πριν κάτσει στο πλευρό του Γιάννη Αναστασίου όταν ο τελευταίος πήγε στον Παναθηναϊκό.

Γιάννης Αναστασίου

Ο μακροβιότερος προπονητής του Παναθηναϊκού την τελευταία οχταετία. Και ο πιο πετυχημένος, αν υπολογίσουμε πως ο μοναδικός τίτλος της ομάδας ήρθε με εκείνον στον πάγκο (το Κύπελλο του 2014) και έναν χρόνο αργότερα ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε στα ίσια το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Είχε την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του Γιάννη Αλαφούζου από τον Μάιο του 2013 έως και το καλοκαίρι του 2015, όμως τότε ήρθε η μεγάλη κρίση. Ο Παναθηναϊκός απέτυχε αρχικά να μπει στους ομίλους του Champions League αφού αποκλείστηκε από την Μπριζ, ωστόσο αυτό που γύρισε ανάποδα την κλεψύδρα ήταν ο αποκλεισμός – σοκ από την άσημη Καμπάλα που άφησε τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο. Έμεινε άλλα εννιά παιχνίδια στον πάγκο και απολύθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2015 μετά από εντός έδρας ισοπαλία (0-0) με την ΑΕΚ. Ο Αλαφούζος τον έδιωξε κυρίως λόγω της έντονης πίεσης του κόσμου, αφού είναι αλήθεια πως ο ίδιος ακόμα και σήμερα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή Αναστασίου.

Αντρέα Στραματσόνι

Περίπου έναν χρόνο άντεξε στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος διαδέχτηκε στον πάγκο τον Γιάννη Αναστασίου. Ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού στις 9 Νοεμβρίου του 2015 και αρχικά του δόθηκε πίστωση χρόνου, αφού η ομάδα δεν ήταν δική του και ο ίδιος ήθελε να δουλέψει με δικές του επιλογές στην προετοιμασία. Κατάφερε να βάλει τον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Europa League της σεζόν 2015-2016, όμως από τον Σεπτέμβρη και έπειτα άρχισαν τα άσχημα αποτελέσματα. Μια βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-0 στο Καραϊσκάκη αποτέλεσε επί τους ουσίας το κύκνειο άσμα του Αντρέα Στραματσόνι, που είχε ποσοστό νικών μόλις 51,28% στον πάγκο του Παναθηναϊκού και αποχώρησε την 1η Δεκεμβρίου 2016. Σε 39 αγώνες με τον Ιταλό, οι πράσινοι είχαν μόλις 20 νίκες.

Μαρίνος Ουζουνίδης

Τη μέρα που ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον Στραματσόνι, ο Μαρίνος Ουζουνίδης βρισκόταν στο Κορωπί και παρουσιαζόταν ως ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Με τον Ουζουνίδη στον πάγκο η ομάδα παρουσίασε καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο, όμως τα τέλη του καλοκαιριού του 2017 έφεραν την… καταστροφή. Ο Παναθηναϊκός πούλησε Ζέκα, Μπεργκ, Βιγιαφάνιες, ο Ουζουνίδης έμεινε από λύσεις και τον Σεπτέμβρη ο Αλαφούζος του ανακοίνωσε (όπως και σε όλους) ότι σταματάει τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ. Η σεζόν ήταν… μαρτυρική, Αλαφούζος και Ουζουνίδης δεν είχαν την παραμικρή επικοινωνία για πολλούς μήνες και τον Μάιο του 2018 αποχώρησε από τον σύλλογο.

Γιώργος Δώνης

Ο Αλαφούζος αποφάσισε να συνεχίσει το ελληνικό μοντέλο και έφτασε σε συμφωνία με έναν προπονητή που ήθελε και κάποια χρόνια πριν. Τον Γιώργο Δώνη, φέρνοντας μαζί του και τον Νίκο Νταμπίζα, σε μια επανάληψη του επιτυχημένου μοντέλου του 2013 με Νταμπίζα – Αναστασίου και με πολλούς Έλληνες. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε δικαίωμα μεταγραφών, είχε γλιτώσει από… υποβιβασμό λόγω χάρης των υπολοίπων ομάδων της Λίγκας, παρ’ όλα αυτά ο Δώνης παρουσίασε ένα πολύ καλό σύνολο, που επανέφερε τον κόσμο στο γήπεδο και έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα, κυρίως στο ξεκίνημα της προσπάθειας. Δύο χρόνια μετά την πρόσληψή του, ο Δώνης ειδοποιήθηκε από τον Αλαφούζο πως η συνεργασία τους οδεύει προς το τέλος, παρά το γεγονός πως διάβασε στην επιστολή του μεγαλομετόχου ότι έχει κάνει καλή δουλειά και είναι εξαιρετικός προπονητής!

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

Στο πρώτο διάστημα της ανάμειξης του με τον Παναθηναϊκό (Μάιος του 2012), ο Γιάννης Αλαφούζος βρήκε τον Κώστα Ελευθεράκη. Το «ελάφι» δεν είχε ακριβώς καθήκοντα τεχνικού διευθυντή, αφού εκείνη την εποχή έλυνε και έδενε ο πανίσχυρος Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο Ελευθεράκης είχε ονομαστεί τεχνικός σύμβουλος και επί της ουσίας, έλαβε κάποιες αποφάσεις μετά την απόλυση του Πορτογάλου προπονητή, όπως την απόκτηση του Σάκη Ντίνα τον Ιανουάριο του 2013. Ωστόσο, μετά από ένα χρόνο ο Ελευθεράκης απομακρύνθηκε.

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ

Ο πρώτος κανονικός τεχνικός διευθυντής επί Αλαφούζου. Η πρώτη θητεία του Νίκου Νταμπίζα στον Παναθηναϊκό άρχισε τον Μάιο του 2013, ως «πακέτο» με τον Γιάννη Αναστασίου. Η αναπάντεχη επιτυχία της πρώτης σεζόν με την κατάκτηση του Κυπέλλου και τη δεύτερη θέση, ανέβασε τις προσδοκίες του Αλαφούζου, ο οποίος ήθελε να επισπεύσει το πλάνο του Νταμπίζα. Αρχικά, ο Αλαφούζος «καπέλωσε» τον Νταμπίζα με την πρόσληψη του Φύσσα ως διευθυντή ποδοσφαίρου τον Αύγουστο του 2014 και ο «Ντάμπι», ασφυκτιώντας υπό επιτήρηση παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2014.

ΤΑΚΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

Ο Τάκης Φύσσας έπιασε δουλειά στον Παναθηναϊκό τον Αύγουστο του 2014 ως διευθυντής ποδοσφαίρου. Ο παλαίμαχος αριστερός μπακ συνέπεσε με την αύξηση του μπάτζετ από τον Αλαφούζου, αλλά οι βασικές επιλογές του στις μεταγραφές δεν βγήκαν (βλ. Εσιέν και Σάντσεθ). Το μοιραίο λάθος του Φύσσα ήταν η εισήγηση στον Αλαφούζου για την πρόσληψη του Αντρέα Στραματσόνι, αφού ο πανέξυπνος Ιταλός σε λίγους μήνες περιθωριοποίησε τον Φύσσα, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΟΚΟΛΟΣ

Ο Λεωνίδας Βόκολος αντικατέστησε στο οργανόγραμμα του Παναθηναϊκού ως τεχνικός διευθυντής τον Νίκο Νταμπίζα τον Νοέμβριο του 2014, αλλά επί της ουσίας ο Φύσσας είχε το κουμάντο. Ο Βόκολος ήταν πιο κοντά στην ομάδα, σε αντίθεση με τον Φύσσα που βρισκόταν στα γραφεία και έκανε αρκετά μεταγραφικά ταξίδια. Ο Βόκολος παραιτήθηκε την ίδια μέρα με τον Φύσσα, τον Φεβρουάριο του 2016.

ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ

Μετά τους Έλληνες, ο Γιάννης Αλαφούζος ήθελε να δοκιμάσει έναν ξένο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Στο πρόσωπο του Ζιλμπέρτο Σίλβα είδε ένα πρόσωπο διεθνούς κύρους και πρεστίζ, οπότε ο Βραζιλιάνος ενέδωσε στο πρέσινγκ και τον Μάιο του 2016 προσελήφθη ως διευθυντής ποδοσφαίρου. Ο άλλοτε αρχηγός της «σελεσάο» ήρθε στην Ελλάδα με μεγαλεπήβολα σχέδια, όμως ο Αντρέα Στραματσόνι είχε τον πρώτο λόγο και τη μεγαλύτερη επιρροή στον Αλαφούζο. Αφού δεν κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του, ο Ζιλμπέρτο παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος πείστηκε από τον Αλαφούζο και ανέλαβε λίγες μέρες μετά τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, τον Δεκέμβριο του 2016. Ωστόσο, όπως ο Ζιλμπέρτο, ούτε ο Λυμπερόπουλος μακροημέρευσε. Ο Αλαφούζος «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον Μεσσήνιο στις συζητήσεις για την πώληση του Μάρκους Μπεργκ στην Αλ Αΐν και ο τότε τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού επέλεξε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2017.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το κενό του Νίκου Λυμπερόπουλου δεν αναπληρώθηκε ποτέ επίσημα, αλλά χρέη τεχνικού διευθυντή εκτελούσε ο μάνατζερ του Μαρίνου Ουζουνίδη, Ντίνος Διαμαντόπουλος. Ο Διαμαντόπουλος είχε προηγουμένως αναμειχθεί στη μεταγραφή του Κουρμπέλη και εμφανίστηκε ξανά αμέσως μετά την παραίτηση του «Λύμπε». Χειριζόταν όλες τις υποθέσεις του ποδοσφαιρικού τμήματος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, όταν και αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί, έχοντας έρθει σε ρήξη με τον Αλαφούζο.

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ, PART 2

Ο Αλαφούζος έψαχνε απεγνωσμένα έναν άνθρωπο για να διαχειριστεί το χάος που είχε προκαλέσει η στάση πληρωμών και έπεισε τον Νίκο Νταμπίζα να ασχοληθεί ξανά. Η δεύτερη θητεία του Νταμπίζα στο «Γεώργιος Καλαφάτης» άρχισε τον Μάιο του 2018 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Ήταν μία επανάληψη της πρώτης, με μία πολύ καλή σεζόν, ένα προβληματικό καλοκαίρι και απώλεια της επαφής με τον μεγαλομέτοχο στο επόμενο φθινόπωρο. Κάπως έτσι, η θέση άδειασε ξανά…

ΤΣΑΒΙ ΡΟΚΑ

Για δεύτερη φορά μετά τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο Γιάννης Αλαφούζος πήγε στην επιλογή ξένου τεχνικού διευθυντή. Ο Τσάβι Ρόκα, με σπουδαίο έργο στην ΑΕΚ Λάρνακας και έχοντας ως βιογραφικό το καλό όνομα που είχε χτίσει εντός των τειχών κοτζάμ Μπαρτσελόνα, ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει την… ηλεκτρική καρέκλα του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού. Ο χρόνος θα δείξει πόσο θα αντέξει…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από