Η ανασταλτική λειτουργία τον πήγε ως τον Μάρτη. Αυτή μπορεί και να τελειώσει τη... δουλειά
Είναι πιθανότατα η… απορία της χρονιάς όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Ποιος θα αποδειχθεί ο ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου οι ομάδες που πρωταγωνίστησαν μέχρι το lockdown να ξαναβρούν τον ρυθμό τους ώστε να… τελειώσουν τη δουλειά στο έξτρα κομμάτι της σεζόν που έρχεται για να κρίνει τα πάντα. Τους τίτλους. Μια αμιγώς ποδοσφαιρική άσκηση, που αν το καλοσκεφτεί κανείς δίνει προκαταβολικά έναν επιπλέον πόντο στον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς πριν από την επανεκκίνηση. Τον Ολυμπιακό της εξαιρετικής ανασταλτικής λειτουργίας και συνολικά μιας από τις καλύτερες άμυνες ολόκληρης της Ευρώπης.
Διόλου τυχαία ο Πορτογάλος και οι συνεργάτες του ρίχνουν αυτές τις ημέρες το βάρος ξανά στα κομμάτια της τακτικής. Με έμφαση στην λειτουργία πίσω από τη μπάλα. Στην σωστή τοποθέτηση. Στις αποστάσεις μέσα στις γραμμές. Σε εκείνη την διαδικασία που έδωσε ως εδώ τις ουσιαστικότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων. Δεν χρειάζεται να το ψάξει κανείς παιχνίδι με το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός που προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League με ένα γκολ παθητικό στα έξι ματς με Πλζεν, Μπασακσεχίρ και Κράσνονταρ. Η ίδια ομάδα που σε ολόκληρη την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος δέχθηκε μόλις 9 γκολ ( η δεύτερη καλύτερη αμυντική προσπάθεια ήρθε από την ΑΕΚ με τα 22 γκολ στο παθητικό της). Ένα σύνολο που αμυντικά πήρε «άριστα». Και που προφανώς θέλει να διατηρήσει τον ίδιο βαθμό στον έλεγχο του για όσα έρχονται. Τις μάχες σε πρωτάθλημα και κύπελλο για τους δύο στόχους. Και βέβαια τον ανοιχτό λογαριασμό με τη Γουλβς στο Europa League.
Οι «ελληνικές» συνθήκες
Οι Πειραιώτες είχαν καταφέρει vα δώσουν καθαρά το στίγμα τους ως τον Μάρτη. Μια καταπληκτική ισορροπία στις δύο βασικές φάσεις του παιχνιδιού. Αναζητώντας πάντα τις μεγάλες κατοχές, όντας διαρκώς σε διάθεση «επίθεσης»: Αλλά την ίδια στιγμή και με εξαιρετική ικανότητα στο να στέκονται πίσω από τη μπάλα. Δίχως να δίνουν μέτρα στον αντίπαλο. Δίχως τα όποια ρίσκα τους να επιτρέπουν «ανοιχτούς χώρους» στην πλάτη. Και με τον Καμαρά, τον Γκιγιέρμε και τον Μπουχαλάκη να «οδηγούν» το transition. Αποτέλεσμα φυσικά των ατομικών ικανοτήτων σε ένα γεμάτο ρόστερ. Αλλά πρωτίστως δουλειά «τακτικής» που ο Πέδρο Μαρτίνς ξαναβγάζει στην επιφάνεια αυτές τις ημέρες στον Ρέντη. Και φυσικά μια αληθινή βάση για όσα έρχονται μες το… κατακαλόκαιρο. Διότι εδώ δεν είναι… Μπουντεσλίγκα να περιμένει κανείς την επιστροφή στη δράση με τσουβάλια γκολ. Εδώ πέρα από την μεγάλη αποχή, και την έλλειψη ρυθμού οι ομάδες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις υψηλές θερμοκρασίες. Θα είναι πιο δύσκολα τα τρεξίματα. Θα είναι μεγαλύτερη η σωματική επιβάρυνση, άρα και πιο εύκολο το λάθος. Μια «αλυσίδα» αναμενόμενη που ουσιαστικά προκαταβάλει όσα θα έρθουν προσεχώς στο προσκήνιο.
Το… μηδέν του τίτλου
Στα τελευταία δέκα ματς πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός δέχθηκε γκολ μόλις στα δύο. Στα ματς του… 2020 για την Σούπερ Λιγκ που έφεραν 28 από το maximum των 30 βαθμών. Η μόνη ομάδα πλει-οφ που σκόραρε εναντίον του σε αυτό το διάστημα ήταν ο Άρης στο Καραϊσκάκη (4-2). Υπήρξαν τρεις νίκες 1-0 (Παναθηναϊκός εντός, ΟΦΗ και ΠΑΟΚ εκτός). Υπήρχε και μια λευκή ισοπαλία (με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ) σε αυτό το διάστημα. Το «μηδέν» ήταν οδηγός σε αυτή την επέλαση που εδραίωσε το μεγάλο βαθμολογικό προβάδισμα. Το «μηδέν» μπορεί να δώσει και τον τίτλο. Και ο Πέδρο Μαρτίνς το ξέρει καλύτερα από όλους. Χθες η προπόνηση είχε διάρκεια δύο ωρών και μάλλον την υψηλότερη ένταση από κάθε άλλη φορά μετά την επιστροφή της ομάδας στον Ρέντη. Οι ποδοσφαιριστές των Ερυθρόλευκων πριν μπουν στο γήπεδο υποβλήθηκαν σε έναν ακόμη κύκλο εξετάσεων (καρδιολογικές κλπ). Όπως πρέπει σε μια τέτοια συγκυρία. Για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.