Ο Ούγκο Κάιπερς περιέγραψε τις πιέσεις που δέχτηκε από τους Κρητικούς, προκειμένου να δεχτεί την πρόταση της Ένωσης.
Στην Ελλάδα τα ξέρουμε, αλλά παριστάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε… Χρειάστηκε να βρεθεί ένας Βέλγος για να περιγράψει τις συνθήκες που επικρατούν στην «εξυγίανση»… Μετά την ανάμνηση της ένοπλης μπούκας του Ιβάν στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, ο Ούγκο Κάιπερς μίλησε για το πως πιέστηκε από τους παράγοντες του Εργοτέλη να υπογράψει στην ΑΕΚ. Ο Κάιπερς ανέφερε ευθέως ότι η κριτική ΠΑΕ ελέγχεται από την Ένωση και οι Κρητικοί προσπαθούσαν να τον αναγκάσουν να πει το «ναι» στην πρόταση του Μελισσανίδη…
Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Κάιπερς:
Για το ενδιαφέρον της ΑΕΚ και το πώς χάλασε η μεταγραφή: «Τον Απρίλιο του 2018 ο ατζέντης μου πήγε στην Ελλάδα και ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων. Μερικές εβδομάδες μετά ο Εργοτέλης με ρώτησε εάν ενδιαφερόμουν να πάρω μεταγραφή στην ΑΕΚ και απάντησα θετικά. Η ΑΕΚ είχε μόλις κατακτήσει το πρωτάθλημα και ήταν η πρώτη μου επιλογή εκείνη τη στιγμή.
Η αρχική πρόταση απορρίφθηκε από τον Εργοτέλη, αλλά μετά από μια σημαντική βελτίωση και αύξηση οι δυο πλευρές τα βρήκαν. Ξεκίνησα να διαπραγματεύομαι με την ΑΕΚ, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Η πρόταση ήταν πολύ χαμηλή, αλλά ήμουν ανοικτός σε διάλογο.
Αλλά ήταν κυρίως η στάση της ΑΕΚ που μας ενόχλησε. Μετά πήραμε μια απόφαση, ότι δεν θέλουμε να κάνουμε deal με αυτούς τους ανθρώπους. Η ΑΕΚ ήδη είχε διαρρεύσει τη μεταγραφή μου στον Τύπο, οι οπαδοί τρελάθηκαν.
Νόμιζαν ότι ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ της δεύτερης κατηγορίας θα έπαιζε στην ομάδα τους. Έλαβα εκατοντάδες μηνύματα στα social media ως καλωσόρισμα. Δεν ήταν φυσιολογικό. Για μένα η ΑΕΚ ήταν ήδη ένα κεφάλαιο που έκλεισε και έτσι έκλεισα το ενδεχόμενο μεταγραφής μέσα από μερικές συνεντεύξεις.
Ήθελα να ξεκαθαρίσω στους οπαδούς της ομάδας ότι δεν θα πήγαινα ποτέ στην ΑΕΚ. Μετά υπήρξε βροχή από αρνητικά σχόλια. Δεν φοβήθηκα για φυσική βία εναντίον μου, αλλά αυτές οι βίαιες αντιδράσεις με ανάγκασαν να μείνω στο Βέλγιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο Εργοτέλης συνέχιζε να μένει στη συμφωνία με την ΑΕΚ. Κάθε άλλη επιλογή συναντούσε την άρνηση και ο Ολυμπιακός σε καμία περίπτωση δεν ήταν εναλλακτική. Δεν θα πρέπει να πάμε μακριά. Κάθε μικρή ομάδα στην Ελλάδα σχετίζεται με μια μεγάλη. Ο Εργοτέλης ήταν συνδεδεμένος με την ΑΕΚ. Στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός ρυθμίζουν τα πάντα. Άκουσα από τον τεχνικό διευθυντή του Εργοτέλη να λέει ότι πιέστηκε από την ΑΕΚ να προχωρήσει τη μεταγραφή.
Στο τέλος Αυγούστου πίστευα ότι υπήρχε λύση καθώς έμπαινα στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου. Αλλά ο Εργοτέλης δεν υποχώρησε. Ίσως σκέφτηκαν ότι θα προτιμούσα να πάω στην ΑΕΚ από το να παίξω στη δεύτερη κατηγορία. Για όλα αυτά που συνέβησαν στον Εργοτέλη δεν ένιωθα άνετα στην Ελλάδα κι αποφασίσαμε να επιστρέψουμε τον Ιανουάριο. Μετά η ομάδα έλυσε τη συνεργασία μας. Και οι δυο πλευρές κάναμε λάθη, αλλά η κατάσταση αποδείχθηκε συμφέρουσα για όλους στην τελική.
Οι παίκτες δεν καταλαβαίνουν γιατί απέρριψα την ΑΕΚ. Κάθε Έλληνας ποδοσφαιριστής θα έπαιζε και τζάμπα, όπως λένε. Όταν επέστρεψα τον Ιανουάριο οι τρεις πρώτες ημέρες πήγαν καλά. Ήταν χαρούμενοι στην ομάδα που επέστρεψα, δεν είχαν πρόθεση να κλιμακωθεί η κατάσταση.
Όταν έφυγε ο ατζέντης μου, η διοίκηση άρχισε να με πιέζει. Μου είπαν ότι όσο δεν υπογράφεις, δεν θα παίζεις. Ζήτησα χρόνο να το σκεφτώ, ελπίζοντας ότι θα με αφήνουν να παίζω στο μεσοδιάστημα, αλλά έμειναν αμετακίνητοι στη θέση τους.
Δεν ανταλλάξαμε βαριές κουβέντες. Υπήρχαν μέρες που δεν μου επιτρεπόταν να προπονηθώ. Κι όταν ζητούσα εξήγηση, ο προπονητής και η διοίκηση ανακάλυπταν άλλους λόγους. Στην ερώτησή μου προς τη διοίκηση γιατί επιτρέπεται σε άλλους παίκτες στο τέλος του συμβολαίου να κάθονται τουλάχιστον στον πάγκο και σε εμένα όχι, δεν πήρα ποτέ μια λογική απάντηση.
Και γιατί ο Εργοτέλης έχασε την ευκαιρία να με πουλήσει δύο φορές τον Αύγουστο και τον Ιανουάριο; Είναι ακατανόητο ότι μάλλον θα με άφηναν να φύγω τζάμπα παρά να λάβουν χρήματα από τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ σίγουρα είχε να κάνει με αυτό. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο».
Για το συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό: «Ο ατζέντης μου και εγώ έχουμε ορισμένες αρχές που είναι πιο σημαντικές από τα χρήματα. Θυσίασα χρόνο από την καριέρα μου, αλλά παρέμεινα πιστός στις αρχές μου.
Όσο δεν έπεφταν οι υπογραφές, δεν είχα εκατό τοις εκατό βεβαιότητα για τις προθέσεις τους (σε ερώτηση εάν φοβήθηκε μήπως έμενε έναν ακόμη χρόνο εκτός δράσης). Ήξερα ότι είχα ένα συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό έτοιμο για μένα και το πήρα. Ανυπομονούσα για την πρώτη προπόνηση στον Ολυμπιακό πολύ καιρό πριν.
Τις πρώτες πρώτες δύο εβδομάδες ήμουν για δοκιμή. Έπρεπε να αποδείξω πράγματα γιατί δεν είχα παίξει επίσημους αγώνες σε πάνω από ένα χρόνο. Τα εργομετρικά μου ήταν τόσο καλά που ο προπονητής με πήρε στην Πολωνία.
Δεν με εξέπληξε καθόλου που έκανα μια βουτιά στα βαθιά στη διάρκεια της προετοιμασίας. Ήξερα ότι θα δυσκολευόμουν να αφομοιώσω πέντε εβδομάδες προπόνησης ανώτερου επιπέδου. Μετά την προετοιμασία ο προπονητής με τράβηξε πιο πέρα και μου είπε ότι θα πήγαινα δανεικός.
Δεν ήταν χτύπημα στην ψυχολογία μου. Καθόλου. Έπαιξα στην προπόνηση και στα φιλικά προετοιμασίας. Αλλά δεν είπα ποτέ, εντάξει, θα πάρω ευκαιρίες αυτή τη σεζόν. Στην πραγματικότητα, θα ήταν δύσκολο να είμαι στην αποστολή κάθε εβδομάδα. Οι πρώην συμπαίκτες μου έπαιξαν στο Champions League εναντίον της Μπάγερν Μονάχου και της Τότεναμ και απέκλεισαν την Άρσεναλ στο Europa League. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία μου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ντροπή που δεν έμεινα; Δεν το νομίζω».
Για το εάν έπαιξε ως ενδεχόμενο η επιστροφή στο Βέλγιο: «Όχι, γιατί κανένας βελγικός σύλλογος δεν ενδιαφέρθηκε. Αν με εκπλήσσει αυτό; Όχι. Το βλέπω από την οπτική μιας ομάδας της πρώτης κατηγορίας. Δεν με έχουν δει ποτέ να παίζω – είναι δύσκολο να έχουν εικόνα από τα ματς της δεύτερης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος – και δεν ήθελαν να πάρουν έναν παίκτη που είχε μείνει εκτός για μία σεζόν. Και δεν ήθελα να είμαι κάπου τρίτος ή τέταρτος επιθετικός».
Για τη μετακίνηση στην Αζαξιό: «Οι δύο ομάδες κατέληξαν σε συμφωνία – τα τελευταία χρόνια τέσσερις παίκτες έχουν πάει από την Αζαξιό στον Ολυμπιακό – και η Ligue 2 είναι μια διοργάνωση που προσελκύει πολλούς σκάουτς. Ήξερα ότι κάτι θα βγει ούτως ή άλλως αν πάρω λεπτά συμμετοχής εδώ, αλλά η πρώτη μου επιλογή είναι να επιστρέψω στον Ολυμπιακό.
Θέλω να ακούσω τι σκοπεύουν να κάνουν μαζί μου. Στην καλύτερη περίπτωση, θα με συμπεριλαμβάνουν ως έναν από τους τρεις επιθετικούς. Έκανα καλό όνομα στην Ελλάδα και θα ήθελα να ακολουθήσω μια καριέρα στον Ολυμπιακό σε αυτήν τη χώρα».
Για τη συνολική γεύση που του αφήνουν οι τρεις τελευταίες σεζόν: «Λυπάμαι για ένα πράγμα: ότι μετά από την καλύτερη σεζόν μου στον Εργοτέλη δεν μπόρεσα να ξεκινήσω αμέσως την προετοιμασία μου στον Ολυμπιακό. Αλλά όλο αυτό μου άνοιξε τα μάτια. Οι ομάδες κρύβουν πολλά από τους παίκτες τους. Υποψιάζομαι ότι γνωρίζω μόνο ένα κομμάτι όλων όσων συμβαίνουν στα διοικητικά συμβούλια.
Το ποδόσφαιρο είναι δουλειά και μπορώ να ζήσω με αυτό. Μπορώ να φανταστώ ότι η οικονομική κατάσταση ενός συλλόγου είναι πολύ πιο σημαντική από την ευημερία ενός μεμονωμένου ποδοσφαιριστή. Δεν μπορώ να πω ότι εξαρτώμαι αποκλειστικά από τον ατζέντη μου.
Μέχρι τώρα έπαιζα πάντα εκεί που ήθελα να παίξω. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ήμουν εκτός για ένα χρόνο. Μπορεί να φαίνεται αφελές, αλλά προσπαθώ να εμπιστεύομαι τον ατζέντη μου και τον εργοδότη μου όσο το δυνατόν περισσότερο.
Άρα δεν με απασχολούν περιφερειακά ζητήματα. Επικεντρώνομαι στην προπόνηση, τα ματς και τον προσωπικό τρόπο ζωής μου. Αυτά είναι πράγματα που ελέγχω. Και τότε μπορώ να ελπίζω ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν».