Πολύ κοντά στην ανάληψη του πόστου του υπεύθυνου των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι ο Τσάβι Ρόκα, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Καταλανός.
Στην αποκάλυψη πως πριν έρθει στον Παναθηναϊκό, το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε πολύ κοντά στη συμφωνία με την Μπαρτσελόνα, προέβη ο Τσάβι Ρόκα.
Ο τεχνικός διευθυντής των «πράσινων» προοριζόταν για υπεύθυνος των ακαδημιών στους «μπλαουγκράνα» αλλά τελικά κάτι έγινε στο τέλος και χάλασε φέρνοντάς τον τελικά την χώρα μας όπου δηλώνει χαρούμενος και περήφανος που δουλεύει στον Παναθηναϊκό.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τσάβι Ρόκα στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στο novasports.gr:
Για την κατάσταση στην Ισπανία:
«Για να είμαι ειλικρινής ήταν πολύ δύσκολες στιγμές και ακόμα έχουμε αρκετά μεγάλο αριθμό νεκρών σε καθημερινή βάση. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ωστόσο όλοι είναι ανήσυχοι. Βέβαια μείναμε στα σπίτια μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο κόσμος πλέον είναι… απελπισμένος και θέλει να βγει έξω, ιδιαίτερα τώρα που έχει καλυτερεύσει και ο καιρός. Ελπίζω σύντομα να μπορούμε να μιλήσουμε για ένα διαφορετικό σενάριο και όλα να μοιάζουν σαν ένας εφιάλτης».
Για το αν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από την Κυβέρνηση της Ισπανίας:
«Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι έχει πάει λάθος, γιατί δεν είναι φυσιολογικός ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων. Ενδεχομένως να μην υπήρχε η απαραίτητη ασφάλεια στα νοσοκομεία και ίσως η Κυβέρνηση ή γενικότερα η κοινωνία να υποτίμησε την επικινδυνότητα του κορωνοϊού. Όταν εμφανίστηκε στην Κίνα, φαινόταν πολύ μακριά και ίσως όλοι νόμιζαν ότι δεν θα ερχόταν με τόση ορμή στην Ευρώπη. Στο διάστημα που έπρεπε να παρθούν μέτρα, σίγουρα δεν πήραν τις σωστές αποφάσεις, ο κορωνοϊός επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα».
Για το πως πέρασε το διάστημα της καραντίνας στη Βαρκελώνη:
«Προσπαθώ να δουλέψω από το σπίτι, περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, βοηθώ τις κόρες μου στα διαδικτυακά τους μαθήματα και προσπαθώ να είμαι απασχολημένος με διάφορα θέματα. Βλέπω παιχνίδια, επικοινωνώ με ατζέντηδες, απαντώ σε email, διατηρώ επαφή με ανθρώπους του ποδοσφαίρου, καθώς ο κορωνοϊός μας οδήγησε σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας μέσω βίντεοκλήσεων. Ίσως μέσω της πανδημίας να βρήκαμε έναν τρόπο για να διαφοροποιήσουμε την επικοινωνία μας και να είναι επιτυχής για το μέλλον, ώστε να μιλάμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να έχουμε επικοινωνία. Και βέβαια καταλαβαίνετε, ότι με δύο κόρες είμαι πάντα απασχολημένος. Πάντως δεν είναι εύκολη περίοδος και μας λείπει η ζωή του ποδοσφαίρου και η καθημερινότητα».
Για το αν μπορεί να συνεχιστεί η σεζόν στην Ισπανία, όπως προσπαθεί το τελευταίο διάστημα η La Liga:
«Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο και κυρίως στην Ισπανία συνδέεται με πολλά χρήματα. Ειδικά εξαιτίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Καταλαβαίνω μέχρι σε ένα σημείο την πίεση του προέδρου της La Liga να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την οικονομική ζημιά. Φοβούνται πολύ και προσπαθούν όσο μπορούν με τον τρόπο τους να γίνει ένα restart και να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Όμως είναι πολύ δύσκολο. Εξαρτάται πως θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση.
Προσωπικά έχω απογοητευτεί μέχρι ενός σημείου και αν και εμπλέκομαι στο χώρο του ποδοσφαίρου, αυτή τη στιγμή το ποδόσφαιρο δεν είναι προτεραιότητα, αλλά η κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη. Καταλαβαίνω το σκεπτικό τους, γιατί μιλάμε για πολλά χρήματα και αν αρχίσει ξανά θα βοηθήσει πολύ κόσμο που εμπλέκεται και εργάζεται στο χώρο του ποδοσφαίρου. Όμως δεν είναι εύκολο και πάνω απ΄ όλα είναι η υγεία. Τι θα γίνει με τους παίκτες που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό και ποιος μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα προσβληθούν; Επίσης θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε κάποιο ξενοδοχείο, μακριά από τις οικογένειες τους και να παίζουν κάθε 2-3 μέρες, ενώ προέρχονται από μεγάλη απουσία από τους αγώνες.
Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Ο κόσμος ίσως νομίζει ότι όλο αυτό είναι σαν ένα διάλειμμα, σαν την καλοκαιρινή περίοδο. Όχι, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο πιο τυχερός παίκτης, ίσως διαθέτει κήπο στο σπίτι του και να γυμνάστηκε εκεί ή να διαθέτει μηχανήματα γυμναστικής στο σπίτι του, ωστόσο οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές και κυρίως οι ερασιτέχνες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Άρα μιλάμε για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν συνηθίσει σε καθημερινή προπόνηση και ξαφνικά έχουν βγει από το ρυθμό τους για 40-50 ημέρες. Ένα παράδειγμα είναι η NFL, στην οποία είχε σταματήσει το πρωτάθλημα πριν από κάποια χρόνια και όταν άρχισαν μετά από περίπου τρεις μήνες διακοπής, οι σοβαροί τραυματισμοί από τους πέντε έφτασαν στους δώδεκα. Είναι στατιστικά και νούμερα. Επίσης είναι μεγάλο ρίσκο και για την υγεία των παικτών, ενώ πάντα υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι.
Όλο αυτό το διάστημα οι παίκτες ανησυχούν και περιμένουν τις εξελίξεις, αγωνιούν για το μέλλον τους… Θα είναι πολύ δύσκολο. Όλα τα πρωταθλήματα θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν, όσα δηλαδή δεν έχουν σταματήσει οριστικά, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να αναλυθούν. Τι θα γίνει για παράδειγμα, όταν σε 2-3 εβδομάδες πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα στην προπόνηση και να παίξουν ας πούμε 5 εναντίον 5; Θα αγγίξεις τον αντίπαλο… Θα είναι δύσκολο ή θα πρέπει όλοι και κυρίως οι παίκτες να συμφωνήσουν πως είναι διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και αυτοί θα ρισκάρουν. Πάντα θα υπάρχει το ρίσκο…».
Για το αν υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει αγωνιστική δράση και τη νέα σεζόν:
«Ποιος ξέρει; Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ακόμα και οι επιστήμονες που ψάχνουν για το εμβόλιο, δεν μπορούν να απαντήσουν. Άρα πάμε μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Για παράδειγμα στη Γερμανία υπήρξαν παίκτες, οι οποίοι έχουν προσβληθεί με τον κορωνοϊό. Επίσης πως θα παιχτεί ποδόσφαιρο χωρίς τον κόσμο; Τι ατμόσφαιρα θα υπάρχει; Πρέπει να προετοιμαστούμε για να προσαρμοστούμε σε κάτι καινούργιο. Πόσο διαφορετικό θα είναι, δεν το γνωρίζουμε. Όμως σίγουρα την επόμενη σεζόν θα έχουμε διαφορετικό ποδόσφαιρο».
Για το αν ισχύει ότι είχε φτάσει μια ανάσα από το πόστο του υπεύθυνου Ακαδημίας στη Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι:
«Είχα φτάσει πολύ κοντά. Πολύ κοντά. Όσα έγιναν το προηγούμενο καλοκαίρι στη Μπαρτσελόνα αναφορικά με τη μεταγραφή του Νεϊμάρ, τις κατηγορίες του πρώην προέδρου τους και την αποχώρηση του Σεγούρα, δημιούργησαν πολλά προβλήματα και πολλές «φωτιές». Όλα αυτά δεν βοήθησαν. Όμως για να είμαι ειλικρινής ήμουν πολύ κοντά, είχα ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό της νέας σεζόν στην Ακαδημία, ωστόσο είναι κάτι που δεν συνέβη και αυτό που έχω μάθει στη ζωή μου είναι πως όταν κάτι δεν συμβαίνει, τότε αυτό γίνεται για κάποιο λόγο. Ίσως ήταν γιατί ο δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσω ήταν αυτός του Παναθηναϊκού και το νέο πρότζεκτ. Έτσι είναι η ζωή. Πάντως αυτό μου επέτρεψε να έρθω στον Παναθηναϊκό, κάτι που με κάνει περήφανο και χαρούμενο.
Πέρασα όλα τα χρόνια της Ακαδημίας στη Μπαρτσελόνα και έχω ένα ιδιαίτερο συναίσθημα και αγάπη για τη Μπαρτσελόνα. Αν έρθει στο μέλλον θα είναι ευπρόσδεκτο, αν όχι θα συνεχίσω τη ζωή μου».
Για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια ως τεχνικός διευθυντής:
«Δεν υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις, αλλά μικρές καθημερινές προκλήσεις. Και αυτό γιατί προκύπτουν κάποια θέματα σε καθημερινή βάση και αισθάνεσαι περήφανος όταν λύνεις κάποια προβλήματα ή μαθαίνεις από αυτή τη διαδικασία. Όμως πάντα μου αρέσει και με ικανοποιεί όταν η ομάδα παίζει με τη δική της ταυτότητα και όταν κάποιος εκτός συλλόγου σου λέει πως απολαμβάνει να βλέπει την ομάδα σου να αγωνίζεται. Είναι κάτι που σε κάνει περήφανο και κάτι που έζησα και στην περίοδο που εργαζόμουν στην Κύπρο. Μια μέρα με πλησίασε ένας κύριος καθώς περπατούσα στο δρόμο και μου είπε: «Κύριε Τσάβι, είμαι από τη Λευκωσία, είμαι οπαδός της Ομόνοιας, όμως περιμένω να έρθει το Σαββατοκύριακο για να δω τα παιχνίδια της ΑΕΚ Λάρνακας. Και θα πάρω και διαρκείας για να σας στηρίξω, γιατί μου αρέσει η ομάδα σας». Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τον κορωνοϊό. Έχουμε τόσα προβλήματα που ένας φίλαθλος δεν θα ήθελε να πάρει το εισιτήριο του, να πάει στο γήπεδο και να μην απολαύσει ένα παιχνίδι. Άρα θα ήταν τουλάχιστον το καθήκον μας να προσπαθήσουμε να δώσουμε αυτό το καλό ποδόσφαιρο. Ασφαλώς θέλουμε τις νίκες, όμως θέλουμε και να έρθουν με κάτι όμορφο, στο οποίο θα συμμετέχει και θα απολαμβάνει και ο κόσμος».
Για τη ζωή και την καθημερινότητα ενός τεχνικού διευθυντή:
«Είναι κάτι το τρελό. Δεν μπορείς να το περιγράψεις ακριβώς και δεν μπορείς να παραπονεθείς για κάτι που όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, ίσως θα πλήρωναν για να το κάνουν και να είναι στη θέση μου! Δεν μπορώ να κρύψω πως είναι κάτι πολύ δύσκολο. Ο τεχνικός διευθυντής κατά τη δική μου άποψη πρέπει να είναι και ο chief scout, είναι ένας συνεργάτης του προπονητή, ένας άνθρωπος που συνδέει τη διοίκηση με την ομάδα και είναι δύσκολο να έχεις όλες αυτές τις αρμοδιότητες. Ασφαλώς και υπάρχουν στιγμές που απολαμβάνεις όπως όταν κλείνεις έναν καλό παίκτη, όταν η ομάδα σου παίζει καλά και κερδίζει, όταν αισθάνεσαι ότι χτίζεις κάτι καλό. Υπάρχουν αυτές οι στιγμές. Όμως ποτέ δεν μπορείς να απολαύσεις αυτές τις στιγμές.
Αν είσαι επιτυχημένος, τότε αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα υπάρξουν ομάδες οι οποίες θα θέλουν τους παίκτες σου. Κάποιος μπορεί να ζητήσει περισσότερα χρήματα και άλλα τέτοια θέματα. Αν δεν είσαι επιτυχημένος, τότε έχεις πρόβλημα γιατί είσαι ο υπεύθυνος και θα υπάρχουν παράπονα. Πρέπει να είσαι ο «κακός τύπος» όταν δεν δίνεις στους παίκτες αυτό που ζητούν, όταν προσπαθείς να «χτίσεις» αυτή την πειθαρχία γίνεσαι ο «κακός τύπος»… Εμπλέκεσαι σχεδόν παντού και προσπαθείς συνεχώς να βρίσκεις ισορροπία σε όλα. Με το ιατρικό τμήμα, με τους παίκτες, με τους φυσιοθεραπευτές, με τον προπονητή, με τη διοίκηση και συνεχώς είναι αυτή η κατάσταση.
Αυτό που έχω μάθει με την εμπειρία μου είναι ότι είναι σημαντικό να είσαι καλός άνθρωπος. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη ζωή σου. Και το λέω γιατί και στο ποδόσφαιρο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις πολλές προσωπικές στιγμές και να είσαι ανθρώπινος. Πρέπει να διατηρείς την προσωπικότητα και τις ιδέες σου και δεν είναι εύκολο να έχεις αυτή την ισορροπία. Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός».
Για το αν έχει ενημέρωση για τα επόμενα βήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την επανέναρξη των προπονήσεων:
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
«Περιμένουμε να πάρουμε τις ακριβείς οδηγίες για τον τρόπο που θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για παράδειγμα στην Ισπανία, η ποδοσφαιρική καθημερινότητα είναι σαν ένα μικρό «χάος». Είναι κάτι το νέο. Ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο και δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί το εμβόλιο ή θεραπεία, αλλά είναι μια νέα πρόκληση για όλους όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα είναι κάτι το περίεργο».