Η απόφαση των 10 δισεκατομμυρίων…

Η απόφαση των 10 δισεκατομμυρίων…

Όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα είναι απαραίτητο, αρμόδιοι και μη, να βρουν από τώρα σενάρια για... ποδόσφαιρο και όχι σενάρια διακοπής (χωρίς συνέπειες) απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν αφηγήματα και να «χτίσουν» άλλοθι.

Το ποδόσφαιρο δεν αντέχει την πίεση του κορωνοϊού. Και αναζητά λύσεις για να μπορέσει να επιβιώσει. Διότι για αυτό ακριβώς πρόκειται. Για επιβίωση. Οι 18 ομάδες της γερμανικής Bundesliga το πήραν απόφαση και ξεκίνησαν προπονήσεις. Με προφυλάξεις, με αποστάσεις, αλλά προπονήσεις. Στα προπονητικά κέντρα των ομάδων. Στην Αγγλία δειλά δειλά οι φωνές για να μπουν πάλι στο γήπεδο, έστω απομονωμένες, οι ομάδες έχουν ξεκινήσει. Στη δοκιμαζόμενη Ισπανία το ίδιο. Ακόμη και στην Ιταλία, όπου πολλοί σύλλογοι ζητούσαν να μην υπάρξει ποδόσφαιρο, η Νάπολι και άλλες ομάδες έσπασαν την καραντίνα και ετοιμάζονται να το πράξουν μαζικά.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, με εντολή της κυβέρνησης όλοι οι αθλητικοί χώροι παραμένουν κλειστοί. Και οι ιδιωτικοί. Με αποτέλεσμα οι παίκτες να προπονούνται μόνοι τους ή να βρίσκονται σε άδεια. Το working group της Super League για πρώτη φορά αποφάσισε να δώσει εντολή σε διεθνή ελεγκτικό οίκο για την τεχνοκρατική καταγραφή των οικονομικών συνεπειών που τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν ήδη επιφέρει και ενδέχεται να επιφέρουν στο μέλλον στην οικονομία του πρωταθλήματος της Super League και των ΠΑΕ – μελών της.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να καταγραφεί για πρώτη φορά τι πραγματικά θα συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο εάν η μπάλα δεν κυλήσει. Εστω και σε γήπεδα χωρίς κόσμο. Στοιχεία που ουσιαστικά δεν θα αποτυπώσουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Πραγματικότητα που θα βρει χωρίς δουλειά δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Χιλιάδες οικογένειες.

Η UEFA το ξεκαθάρισε με την απειλή της προς πάσα κατεύθυνση (μετά την πρόωρη απόφαση του Βελγίου να τελειώσει το πρωτάθλημα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια και τα play offs): Οποια χώρα επιλέξει να τελειώσει πρωταθλήματα από τώρα, ενώ έχει δοθεί περιθωριο έως τον Αύγουστο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αλλά και… επ’ αόριστον διορία από τη FIFA, θα υποστούν τις συνέπειες. Συνέπειες επιπέδου αποκλεισμού όλων των ομάδων από Europa League και Champions League.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σε περίπτωση που τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), δεν ολοκληρωθούν, θα έχουν συνολικές απώλειες που μπορεί να ξεπεράσουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ! Μια κατάσταση που θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τα μικρότερα πρωταθλήματα. Οπως και το ελληνικό.

Οικονομική μελέτη της γερμανικής ιστοσελίδας Transfermarkt, που λειτουργεί ως άτυπο «χρηματιστήριο αξιών» του ποδοσφαίρου, δείχνει ότι η υποτίμηση της εμπορικής αξίας του προϊόντος μπορεί να φτάσει έως τα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα ακουμπήσει τα 10 δις! Υπολογίζεται ότι η συνολική εμπορική αξία των ποδοσφαιριστών πέφτει έως και 20%, ενώ κατά 10% πέφτει η αξία των ποδοσφαιριστών που έχουν γεννηθεί από το 1998 και αποτελούν το παρόν, αλλά και το μέλλον του αθλήματος.

Σε αυτό το κλίμα που δείχνει την πιθανή καταστροφή, το ποδόσφαιρο προσπαθεί να επιβιώσει. Να μείνει όρθιο. Εστω και πίσω από κλειστές πόρτες για όλο το 2020. Διότι, πλέον, είναι σαφές πως οι ομάδες θα παίζουν μόνες τους στο γήπεδο. Μέχρι νεωτέρας. Αλλά και ότι επ’ ουδενί δεν προκύπτει τρόπος να υπάρξουν «καλοκαιρινές» διακοπές για τους ποδοσφαιριστές.

Όπως έχει γράψει εδώ και καιρό to10.gr, όταν επιστρέψει το ποδόσφαιρο (σ.σ. πιθανότατα προπονήσεις αρχές με μέσα Μαΐου και αγώνες αρχές Ιουνίου), οι ομάδες θα κάνουν… καλοκαιρινή προετοιμασία και θα παίξουν δύο σεζόν σε μία. Το τέλος της τρέχουσας και την επόμενη (2020-21)…

Αντί επιλόγου: Είναι σαφές ότι το ποδόσφαιρο και η συνέχειά του θα εξαρτηθούν από το τι θα αποφασίσουν οι ειδικοί. Αλλά από την άλλη, εάν παίξουν ποδόσφαιρο δοκιμασμένες από τον κορωνοϊό χώρες, τηρώντας πάντα όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, ποιος θα αποφασίσει να το… κόψουμε στην Ελλάδα; Οπότε, καλό θα είναι όλοι, αρμόδιοι και μη, να βρουν από τώρα σενάρια διεξαγωγής, από το να αναζητούν σενάρια διακοπής, χωρίς συνέπειες, απλά και μόνο για να ανταλλάξουν εξυπνάδες, να ικανοποιήσουν αφηγήματα και να «χτίσουν» άλλοθι. Αυτό θα λέγεται στάση ευθύνης. Από όλους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ