Κόντρα στον παραλογισμό και τα... σημεία στίξης ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης προανήγγειλαν την καταστροφή που... ανακοίνωσε η UEFA για όσους βιαστούν και εξήγησαν γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο επιβάλλεται να λάβει καθαρές και σωστές αποφάσεις.
Παύλες. Τελείες. Παρενθέσεις. Από πότε τα σημεία στίξης έγιναν κομμάτι του ποδοσφαίρου; Πώς είναι δυνατόν το ποδόσφαιρο να επιτρέπει τέτοιου είδους απόψεις να το επηρεάζουν; Από πότε μια ανεδαφική ρητορική μπορεί να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης; Για πόσο ακόμη το ποδόσφαιρο θα παρασύρεται από τη μικροπολιτική και τα μικροσυμφέροντα του κάθε ιδιοκτήτη, στερώντας την εξεύρεση πραγματικών λύσεων; Τι θα είχε συμβεί εάν δεν είχε παρέμβει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην περίφημη τηλεδιάσκεψη της Λίγκας; Θα επικρατούσε η λογική «διακόψτε το»; Και μετά τι ακριβώς θα έλεγαν στην UEFA;
Την ίδια UEFA, που λίγες ώρες μετά την απόφαση του Βελγίου να διακόψει το πρωτάθλημα πρόωρα, να αναδείξει πρωταθλητή (Μπριζ) και να τηρήσει την ισχύουσα βαθμολογία, εξέδωσε δριμεία ανακοίνωση, με την οποία επανέφερε στην τάξη όσους πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργούν δίχως να ακολουθούν την κεντρική αρχή του ποδοσφαίρου. Οσους έχουν τη λάθος αντίληψη για το ποδόσφαιρο. Οσους νομίζουν ότι μπορούν να πηγαίνουν κόντρα στο ίδιο το ποδόσφαιρο.
Η ανακοίνωση της UEFA, με αφορμή του Βέλγιο δεν επιδέχεται παρερμηνείας: «Η διακοπή των διοργανώσεων θα έπρεπε πραγματικά να είναι η τελευταία λύση, μόνο αν δεν υπάρχει κάποιο καλεντάρι που να επιτρέπει την ολοκλήρωση της σεζόν. Πιστεύουμε ακράδαντα πως το ποδόσφαιρο μπορεί να επιστρέψει στους επόμενους μήνες, μέσα σε συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι δημόσιες αρχές, και πως κάθε απόφαση οριστικής διακοπής εγχώριων διοργανώσεων είναι, σε αυτό το στάδιο, πρόωρη και αδικαιολόγητη.
Από τη στιγμή που η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθορίζεται από το αποτέλεσμα στο τέλος μιας ολοκληρωμένης εγχώριας διοργάνωσης, ένας πρόωρος τερματισμός θα θέσει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.
Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει το δικαίωμα των ομάδων στη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2020/21, σύμφωνα πάντα με τους σχετικούς κανονισμούς».
Προφανώς η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σύστημα πρωταθλήματος. Προφανώς μπορεί να έχει τους δικούς της όρους διεξαγωγής, αρκεί να είναι μέσα στο προβλεπόμενο ποδοσφαιρικό πλαίσιο. Προφανώς και μπορεί να ξεκινάει και να τελειώνει όποτε θέλει το πρωτάθλημά της. Αλλά την ίδια στιγμή, προφανέστατα είναι και στη διακριτική ευχέρεια της UEFA να αποφασίζει εάν αποδέχεται τις αποφάσεις τους. Και να αποφασίζει εάν θα διατηρεί τους συλλόγους στις διοργανώσεις της ή όχι. Η ανακοίνωση είναι πολύ σαφής επ’ αυτού.
Η UEFA επέλεξε η ίδια να δώσει περιθώριο έως και τις 30 Ιουλίου για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων. Και αυτό περιμένει από όλους να το σεβαστούν. Επέλεξε να μεταθέσει το τέλος του Europa League και του Champions League στον Αύγουστο. Επέλεξε να μπει μπροστά για να μειωθούν τα συμβόλαια των παικτών και να περιοριστεί η οικονομική ζημιά των συλλόγων. Οπότε είναι λογικό να περιμένει από αυτούς το μίνιμουμ: Να μην παίρνουν βιαστικές αποφάσεις. Να μην την παρακάμπτουν. Να αποφεύγουν τα τελεσίγραφα.
Η στάση του Ολυμπιακού στην τηλεδιάσκεψη της Super Legue και όσα είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν αυτά που αρμόζουν στη σοβαρότητα της κατάστασης. Κανείς δεν μπορεί να διακόψει ένα πρωτάθλημα αρχές Απριλίου, όταν δεν υπάρχει πίεση χρόνου. Όταν η υπερκείμενη αρχή σου δίνει όλα τα απαραίτητα «εργαλεία» για να συνεχίσεις. Όταν το ίδιο το πρωτάθλημα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου. Δηλαδή 1,5 μήνα μετά!
Για όσους ξεχνούν, στην κλήρωση του πρωταθλήματος των περασμένο Ιούλιο, στην ανακοίνωση της Λίγκας είχε σημειωθεί το εξής: «Τα πλέι-οφ (θέσεις 1-6) των 10 αγωνιστικών για την ανάδειξη πρωταθλητή και για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, θα αρχίσουν στις 7 Μαρτίου 2020 και θα ολοκληρωθούν στις 17 Μαΐου 2020, έχοντας μόνο μία εμβόλιμη στις 13 Μαΐου. Τα πλέι-άουτ (θέσεις 7-14) που θα κρίνουν τον υποβιβασμό θα αρχίσουν στις 14 Μαρτίου 2020 και θα ολοκληρωθούν στις 10 Μαΐου 2020».
Αυτό που δεν κατανοούν όσοι βιάζονται να πάρουν αποφάσεις είναι ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν στα πραγματικά προβλήματα. Προβλήματα που θα οδηγήσουν σε Grexit των συλλόγων. Κι αν για κάποιους αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση, στο πραγματικό ποδόσφαιρο, θα είναι μια καταστροφή. Αυτοκτονία. Εθελούσια έξοδος από την Ευρώπη; Παραλογισμός.
Για όσους κόπτονται ή ανησυχούν, είναι σαφές ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο Ολυμπιακός θα αναδειχθεί πρωταθλητής. Θα πάρει αυτό που αξίζει και κέρδισε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η UEFA δεν είναι μια δική της θέση μόνο. Είναι η θέση και της ECA. Των συλλόγων. Εκεί όπου υπάγονται και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός. Είναι θέση και των εκπροσώπων των European Leagues. Του οργάνου που εκπροσωπεί όλους τους συλλόγους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο Ολυμπιακός, ως ενεργό μέλος του ECA, αλλά και ως συμμετέχων στα κέντρα αποφάσεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου προστάτεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης. Ακόμη και κόντρα σε εκείνους που με την απόφαση της πρόωρης διακοπής τον στέφουν από τώρα πρωταθλητή. Θα γίνει και αυτό, αλλά πρώτιστο μέλημα όλων πρέπει να είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και για αυτόν τον λόγο ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε γα καθαρή λύση, που θα βοηθήσει συνολικά το ποδόσφαιρο της χώρας. Αφήνοντας στην άκρα τα μικροσυμφέροντα.