Οσα πέρασαν ο Ολυμπιακός και ο Πέδρο Μαρτίνς από τον Ιούνιο έως σήμερα, θα μπορούσαν να τους έχουν καταβάλλει. Δεν συνέβη. Και (εάν υπάρξει συνέχεια) θα συνεχίσουν! Αρκεί φυσικά να τους δοθεί η ευκαιρία.
Ψύχραιμος. Λες και οι δοκιμασίες που διαδοχικά του χτυπούν την πόρτα, έχουν γίνει πια με έναν τρόπο κομμάτι και εκείνες του παιχνιδιού. Χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά για να τις αποδεχθεί και συνεχίζει. Μάλλον τα λεπτά που στέκεται έξω από τα αποδυτήρια του Καραϊσκάκη με τα φώτα χαμηλωμένα ώρες μετά τη λήξη των ματς σε εκείνη την αγαπημένη του συνήθεια να φεύγει τελευταίος κάθε φορά από το γήπεδο. Όχι, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν το βάζει κάτω. Το έχει αποδείξει ήδη πολλές φορές. Και μιας και πρόκειται για κάποιον που έχει φτιάξει με τα χέρια του αυτή την «όχι ελληνική» ομάδα που βλέπουμε φέτος στα κύπελλα Ευρώπης: Είναι βέβαιο πως δεν το βάζει κάτω και το δημιούργημα του. Ο Ολυμπιακός που είναι ακόμη ζωντανός, με το δικαίωμα στο όνειρο να συνεχίσει το ταξίδι του. Αρκεί φυσικά να υπάρχει ταξίδι .Να υπάρχει παιχνίδι. Διότι από την Παρασκευή η UEFA ανακοίνωσε ήδη την αναβολή των διοργανώσεων της για την εβδομάδα που ξεκινά. Και ένας Θεός ξέρει πως και πότε αυτές θα ξαναρχίσουν.
Όπως και να έχει; Το βράδυ της Πέμπτης κόντρα στη Γουλβς (1-1), διέθετε κάτι το ηρωικό. Αλλά για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό μάλλον ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Οι Πειραιώτες μετά τον άθλο της πρόκρισης επί της Άρσεναλ με την «ανατροπή» των δεδομένων στο Λονδίνο βρέθηκαν για τρίτη φορά φέτος απέναντι σε έναν εκπρόσωπο της Premier League. Τους «Λύκους» του Νούνο Εσπίριτο που διεκδικούν μια απευθείας θέση στο επόμενο Champions League στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου. Μια ομάδα που αυτόν τον καιρό είναι ψηλότερα στη βαθμολογία και από τους Gunners του Μικέλ Αρτέτα, και από την Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο που προηγήθηκαν στο φετινό… σιρκουί.
Τη Δευτέρα (9/3) λοιπόν, και ενώ το sold out ήταν ήδη γεγονός, έγινε γνωστό ότι η αναμέτρηση θα πρέπει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ελέω κορονοϊου. Ξαφνικά δηλαδή ο Ολυμπιακός βρέθηκε «τιμωρημένος» χωρίς να γνωρίζει αν το ίδιο θα ισχύσει και στον επαναληπτικό για τους Άγγλους. Παρά ταύτα και ενώ υπήρχε φημολογία για αναβολή του ματς ακόμη και την ημέρα τέλεσης του, ο Πέδρο Μαρτίνς παρουσίασε στο χορτάρι ένα μικρό έργο τέχνης. Ένα σύνολο τόσο καλά «διαβασμένο» και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αποστολής του, που θα έπρεπε ήδη να έχει γύρει την πλάστιγγα των πιθανοτήτων υπέρ του. Αρκεί η μπάλα να ήταν δίκαιη.
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΦΙ
Και όμως οι δοκιμασίες μόλις είχαν αρχίσει. Στο 29΄της αναμέτρησης και ουσιαστικά στο πρώτο φάουλ που επέπεσε ο Ρούμπεν Σεμέδο, άλλαξαν οι αριθμητικές ισορροπίες στον αγωνιστικό χώρο: Ο Ολυμπιακός με 10 ποδοσφαιριστές για τα επόμενα 65΄ λεπτά. Η Γουλβς που ως εκείνο το σημείο είναι ζήτημα να είχε το 25% της κατοχής μπάλας με έναν παραπάνω. Ακόμη και έτσι όμως ο Ολυμπιακός δεν έχασε ούτε την πίστη του, ούτε την συγκέντρωση στο πλάνο του. Και δικαιώθηκε καθώς ο Ελ Αραμπί είχε στην τσέπη του το 24ο φετινό γκολ του και το εμφάνισε την κατάλληλη στιγμή (54΄). Ουσιαστικά η ομάδα του Μαρτίνς απειλήθηκε ελάχιστα από το 1-0 και έπειτα. Για τέτοια νύχτα η μια σπουδαία επέμβαση του Ζοσέ Σα (σε τετ α τετ με τον Νέτο) είναι από μόνη της απόδειξη, για το ποια ομάδα είχε τον έλεγχο και ποια όχι. Η επόμενη δοκιμασία όμως ήταν εκεί. Μια «κόντρα» της μπάλας σε πόδι ερυθρόλευκο (Μπουχαλάκης), η αλλαγή πορείας της, η ισοφάριση (1-1). Κάτι σαν τον νόμο του Μέρφι: Όταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, όλα θα πάνε στραβά.
ΥΠΟΜΟΝΗ…
Ο Πέδρο Μαρτίνς όμως εκεί: Απτόητος. Λες και με έναν τρόπο όλες αυτές τις πληροφορίες τις επεξεργάστηκε το ίδιο βράδυ. «Θα περάσουμε. Κάναμε καλή δουλειά. Νομίζω ότι θα προκριθούμε στην Αγγλία». Δίχως να χάσει την πίστη του, ούτε για μια στιγμή. Όχι τώρα, από τον Ιούλη όταν ξεκίνησε αυτό το παράξενο παιχνίδι της τύχης (του). Οι δοκιμασίες που λέγαμε. Λίγο πριν ξεκινήσουν τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο τραυματισμός του –περσινού MVP- Κώστα Φορτούνη που όλο το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας στην προετοιμασία κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Έπειτα εκείνη η νύχτα στο Βελιγράδι, όπου ο Ολυμπιακός νικούσε τον Ερυθρό Αστέρα με 1-0 ως ότου για άγνωστο λόγο αποβλήθηκε ο Γιασίν Μπενζιά (57΄) φέρνοντας τα πάνω –κάτω στο χορτάρι και ανοίγοντας τον δρόμο στους Σέρβους για μια επικράτηση (3-1) που άλλαξε εν πολλοίς την διαδρομή του ομίλου Champions League. Μετά το ολέθριο λάθος του Γιασίν Μεριά στο Λονδίνο, στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με την Τότεναμ: Οι Πειραιώτες προηγούνταν με 2-0, ο Τυνήσιος έχασε τη μπάλα ανάμεσα από τα πόδια του, επιτρέποντας στον Ντέλε Άλι να μειώσει πριν από την ανάπαυλα και επί της ουσίας να αλλάξει το μομέντουμ μιας βραδιάς που ο διαγραφόμενος θρίαμβος έγινε συμβιβασμός (4-2) για την διεκδίκηση της τρίτης θέσης και ενός εισιτηρίου για το Europa League. Την κατάκτησε, αλλά η τύχη έστειλε απέναντι εμπόδιο το ρόστερ των 700 εκατ ευρώ της περσινής φιναλίστ του θεσμού Άρσεναλ.
ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ…
Και όταν έφτασε ο Φλεβάρης της απόφασης για τη νέα ευρωπαϊκή λίστα; Ο Πέδρο Μαρτίνς πόνταρε τα… ρέστα του στην προσθήκη του Χιλάλ Σουντανί. Του Αλγερινού επιθετικού που μια εβδομάδα μετά στο Περιστέρι υπέστη και εκείνος ρήξη χιαστού (όπως ο Φορτούνης) και τέθηκε νοκ άουτ ως το τέλος της σεζόν. Ακόμη και έτσι όμως οι Πειραιώτες την Άρσεναλ την έστειλαν στο… σπίτι της, μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Εμφανώς ανώτεροι στο Καραϊσκάκη αλλά τελικά χαμένοι από ένα γκολ που ήρθε στο φινάλε (81΄). Υπερβατικοί στο Λονδίνο σε μια πρόκριση που αυτομάτως έγινε μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Θα το κάνουν και με τη Γουλβς; Ακόμη και με 10 παίκτες, άξιζαν να νικήσουν την περασμένη Πέμπτη. Η παρουσία τους στο χορτάρι λέει πως για εκείνους τίποτε δεν απαγορεύεται. Έχουν αντέξει τα πάντα. Αρκεί φυσικά να τους δοθεί η ευκαιρία. Διότι είπαμε πως είναι πλέον οριστικό. Η UEFA από την Παρασκευή ανακοίνωσε ήδη την αναβολή των διοργανώσεων της για αυτή την εβδομάδα. Και όπως εξελίσσονται τα πράγματα, κανείς δεν ξέρει πώς και πότε αυτές θα ξαναρχίσουν. Άγνωστο λοιπόν προς το παρόν πότε θα διεξαχθεί η ρεβάνς στο «Μολινό». Άγνωστο γενικώς τι ακολουθεί και στο ποδόσφαιρο, έτσι όπως μπλέξαμε σε κλίμακα παγκόσμια.