Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Σέρβου τεχνικού στο ποδοσφαιρικό τμήμα, το πλάνο της επόμενης μέρας, η ξεχωριστή σχέση με τον Μελισσανίδη και ο κομβικός ρόλος στην ελάφρυνση του μπάτζετ.
Όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσιζε στο ξεκίνημα της σεζόν να αλλάξει ριζικά την ομάδα και την βάλει άμεσα σε νέες βάσεις, το όνομα του Ίλια Ίβιτς βρισκόταν σε περίοπτη θέση στα πλάνα του. Ο «Τίγρης» έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Σέρβο, προκειμένου να «τρέξει» ένα πρότζεκτ που θα είχε την υπογραφή του και θα έβαζε ξανά την ΑΕΚ στον ίσιο δρόμο.
Ο Ίβιτς έχει συμπληρώσει ήδη ένα εξάμηνο σε αυτή την δεύτερη παρουσία του στην ΑΕΚ από το συγκεκριμένο πόστο και Τρίτη συνολικά. Ένα διάστημα επαρκές για να βγουν συμπεράσματα αναφορικά με τα αποτελέσματα της δουλειάς του και τους στόχους του.
Το βασικότερο που διαπιστώνει κανείς είναι το πόσο διαφορετικά λειτουργεί ο Ίβιτς, σε σχέση με τους προκατόχους του. Η φιλοσοφία του είναι εντελώς διαφορετική από εκείνες των Μιλοβάνοβιτς, Λυμπερόπουλου, ενώ σε κάποια σημεία παρουσιάζει κοινά με τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς.
Αμφότεροι είναι άνθρωποι που μπορούν να χειριστούν ικανά και το κομμάτι των διαπραγματεύσεων, με την συμβολή τους στα μεταγραφικά να μην περιορίζεται απλά στον εντοπισμό στόχων. Ο Ίβιτς άλλωστε είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά καθιέρωσε τον όρο του τεχνικού διευθυντή στη χώρα μας, έχοντας δώσει όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα διαπιστευτήριά του.
Ο Ίβιτς πήρε με το «καλημέρα» πάνω του αποφάσεις και αρμοδιότητες. Συναίνεσε στην απόφαση της διοίκησης να στηριχθεί τότε ο Νίκος Κωστένογλου, ενώ η επιλογή του Μάσιμο Καρέρα αποτελεί 100% δική του υπόθεση. Μια υπόθεση που μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς ο Ιταλός αναμόρφωσε την Ένωση, της έδωσε ταυτότητα, αξιοποίησε παίκτες, έφερε αποτελέσματα και φυσικά, πήρε το… χρίσμα να μείνει στο τιμόνι της ΑΕΚ και τη νέα χρονιά.
Η επιλογή Καρέρα δίνει πολλούς πόντους στον Ίβιτς, δεν είναι όμως το μοναδικό θέμα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Σέρβος και το έκανε με απόλυτη επιτυχία. Αυτή, τον χαρακτηρίζει άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της πορείας του και αποτέλεσε τον λόγο που κατά το παρελθόν, ο «Τίγρης» επιχείρησε και μάλιστα εις διπλούν, να τον πείσει να επιστρέψει στην ΑΕΚ. Το πέτυχε τώρα, με το timing να δείχνει το κατάλληλα για να ευδοκιμήσει αυτό το νέα αντάμωμα του Ίλια με την Ένωση.
Σιμάνσκι, Λάτσι και πλάνο καλοκαιριού
Στο κομμάτι της ενίσχυσης ο Ίβιτς κινήθηκε μεθοδικά και με ξεκάθαρους στόχους. Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής, έχοντας προφανώς συζητήσει ενδελεχώς και με τον προπονητή, έκρινε πως η προτεραιότητα για την ΑΕΚ στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ήταν η απόκτηση ενός κεντρικού μέσου, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες.
Έναν μέσο box to box, ικανό να βοηθήσει και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Αυτόν τον παίκτη ο Ίβιτς τον βρήκε στο πρόσωπο του Νταμιάν Σιμάνσκι. Ο Πολωνός ήρθε στην ΑΕΚ με τη μορφή δανεισμού από την Αχμάτ Γκρόζνι. Ο Σιμάνσκι έχει δείξει με την εικόνα του πως είναι ένας παίκτης πάνω στον οποίο αξίζει να επενδύσει ο Ένωση. Ο 24χρονος κεντρικός χαφ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μάσιμο Καρέρα και ήδη έχει εξελιχθεί σε παίκτη-«κλειδί» για τους Κιτρινόμαυρους.
Οι άνθρωποι της Ένωσης και ο Μάσιμο Καρέρα είναι πολύ ευχαριστημένοι με την παρουσία του διεθνή Πολωνού και υπάρχει ειλημμένη η απόφαση για την αγορά του. Μάλιστα σύντομα είναι πιθανό ο Ίβιτς να κάνει και τις πρώτες επαφές με τους Ρώσους, προκειμένου να διαπραγματευτεί την διαδικασία καταβολής του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που απαιτείται για την αγορά του. Δηλαδή, να δοθούν αυτά τα χρήματα έστω σε δύο δόσεις.
Πέραν του Σιμάνσκι, ο Ίβιτς επέλεξε για την ΑΕΚ και τον Ζίγκα Λάτσι. Η αμυντική γραμμή αποτελούσε την αμέσως επόμενη προτεραιότητα στο πλάνο του Γενάρη και ο νεαρός Σλοβένος αποκτήθηκε από τη Μούρα, αντί 350.000 ευρώ. Ο 17χρονος άσος είναι ένας παίκτης που πιστεύει πολύ ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ. Ο Ίβιτς εκτιμά πως ο Λάτσι είναι έτοιμος να μπει σταδιακά στο rotation, με τον νεαρό στόπερ να έχει πάρει ήδη το βάπτισμα του πυρός, στο ματς με τον Πανιώνιο.
Λύσεις με τον «βραχνά» των συμβολαίων
Η ομάδα που δημιούργησαν το καλοκαίρι ο Μιγκέλ Καρντόσο και ο Νίκος Λυμπερόπουλος είχε πολλές ανορθογραφίες. Το ρόστερ της Ένωσης δεν ήταν ούτε ευέλικτο, ούτε λειτουργικό. Μιας και υπήρχε… συμφόρηση σε συγκεκριμένες θέσεις, ενώ υπήρχαν και παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι, είχαν ένα υψηλό συμβόλαιο, όμως δεν υπολογίζονταν μετά την απομάκρυνση του Καρντόσο.
Ο Ίβιτς κλήθηκε να χειριστεί το εν λόγω ζήτημα και να δώσει λύσεις. Και το έκανε. Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής κατάφερε να απεμπλακεί επιτέλους η ομάδα από τον Έρικ Μοράν. Τον Ισπανό χαφ που αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το 2018, όμως απογοήτευσε με τις εμφανίσεις του.
Ο Ίβιτς έκανε τις κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να προκύψει η συμφωνία με την Νουμάνθια, που απέκτησε τον Ισπανό άσο. «Αγκάθι» για την ΑΕΚ αποδείχθηκε και το θέμα του Τσίκο Ζεράλδες. Ο Πορτογάλος χαφ είχε αποκτηθεί ως δανεικός από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, με την ΑΕΚ να «σπάει» τελικώς τη συμφωνία τον Γενάρη και τον Ζεράλες να επιστρέφει στη χώρα του.
Λύση από τον Ίβιτς δόθηκε ακόμα στην περίπτωση του Νταβίντ Σιμάο. Ο Πορτογάλος χαφ συνεχίζει στη Χάποελ Μπερ Σεβά, που μάλιστα διατηρεί οψιόν για την αγορά του. Ενώ τη σφραγίδα του Ίβιτς φέρει και η συμφωνία με την Πολωνική Γκόρνικ, για τον δανεισμό των Βασιλαντωνόπουλου και Γιακουμάκη. Δύο παικτών που δεν ήταν στα πλάνα του Καρέρα.
Στενή επαφή με τους παίκτες αλλά και απόλυτη πειθαρχία
Ένα από τα ζητήματα που φάνηκε να ταλανίζουν την ΑΕΚ κατά τη λαίλαπα Καρντόσο ήταν το κλίμα στα αποδυτήρια. Οι πληροφορίες που ερχόντουσαν από τα Σπάτα έκαναν λόγο για εντάσεις, για αντιπάθειες μεταξύ του προπονητή και συγκεκριμένων παικτών και γενικώς μια κατάσταση «άρρωστη».
Από την πρώτη μέρα παρουσίας του στην ομάδα ο Ίβιτς έδειξε πως θέλει να το αλλάξει αυτό. Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής έδωσε το στίγμα του από την πρώτη ομιλία του προς τους παίκτες, ενώ ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που τον παρουσίασε κιόλας στα αποδυτήρια, φρόντισε να καταστήσει σαφές σε όλους πως το… κουμάντο το έκανε πλέον ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής.
Ο Ίβιτς προσέγγισε γρήγορα τους παίκτες και έχτισε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Πάνω σε αυτό, να σημειώσουμε πως οι πληροφορίες μας θέλουν τον Σέρβο να είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Γιακουμάκη να συναινέσει στην μετακίνησή του στην Γκόρνικ, μιας και ο Έλληνας φορ είχε φανεί αρχικά αρνητικός σε αυτό το σενάριο.
Ο Ίβιτς είναι μια προσωπικότητα που σέβονται όλοι στα Σπάτα. Ένας σπουδαίος πρώην ποδοσφαιριστής, με παραστάσεις υψηλού επιπέδου, που έχει πανηγυρίσει και έναν τίτλο με την ΑΕΚ. Κάτι που αναμφίβολα βοηθάει στο να υπάρχει μεν αυτή η εξαιρετική σχέση με τους παίκτες, αλλά από την άλλη να τηρείται και η πειθαρχία που θέλει ο Ίλια. Ένα κομμάτι για το οποίο έχει ξεκαθαρίσει προς όλους, πως δεν είναι προς συζήτηση.
H ξεχωριστή σχέση με τον Μελισσανίδη
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε επιχειρήσει δύο φορές κατά το παρελθόν να φέρει τον Ίλια Ίβιτς στην ΑΕΚ, όμως οι επαφές που είχαν γίνει τότε δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα. Αυτό είχε συμβεί διότι τότε, ο Ίβιτς ήταν διστακτικός στο να μπει ξανά στην καθημερινή τριβή του ποδοσφαιρικού τμήματος, αναλαμβάνοντας ξανά χρέη τεχνικού διευθυντή.
Φέτος όμως τα πράγματα ήταν αλλιώς. Ο «Τίγρης» επικοινώνησε απευθείας με τον Ίβιτς και μέσα σε δύο μέρες, είχαν συμφωνηθεί τα πάντα. Εκείνο που έκανε… εύκολη την απόφαση του Σέρβου, ήταν το πλάνο που του παρουσίασε ο ηγέτης της ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε στον Ίβιτς να καταλάβει πως τον θέλει στην ΑΕΚ, για να αναλάβει το γενικό κουμάντο στο αγωνιστικό σκέλος. Με τις αρμοδιότητές του να φτάνουν στο ξεκίνημα της παρουσίας του στην Ένωση σε επίπεδα… λευκής επιταγής, όσον αφορά στις αποφάσεις.
Ο «Τίγρης» έχει αναλύσει στον Ίβιτς το πλάνο του για την επόμενη μέρα της ομάδας. Έχει αντιληφθεί τα λάθη που έγιναν (και με δική του ευθύνη) και θέλει να δει την ομάδα να πατά σε στέρεες βάσεις. Κάτι που πιστεύει ακράδαντα πως θα γίνει και με τη συμβολή του Ίβιτς.
Να σημειωθεί εδώ πως στο πλάνο που παρουσίασε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στον Ίβιτς υπήρξε ξεχωριστή αναφορά στο κομμάτι των επενδύσεων σε νέους, ταλαντούχους παίκτες. Ποδοσφαιριστές που η ίδια η ΑΕΚ θα εξελίξεις, όπως είχε συμβεί και στην πρώτη θητεία του Ίβιτς στην ομάδα, με τις περιπτώσεις Τόζερ, Χετεμάι και άλλους.