Σκάνδαλο ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Η υπόθεση που μόλυνε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Σκάνδαλο ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Η υπόθεση που μόλυνε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Οι αποκαλύψεις για την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ - Ξάνθης, ο ρόλος του... σερβιτόρου-κροίσου Καλπαζίδη, οι τιμωρίες-χάδι με... κυβερνητική διάταξη και η υποστηρικτική γραμμή «δεν είναι αυτό που νομίζεις»

31 Ιουλίου 2019. Αφού απετράπη η πραξικοπηματική και παράνομη προσπάθεια να επιτραπεί η πολυϊδιοκτησία στον ΚΑΠ, η ΕΠΟ αναγκάζεται να διαγράψει το άρθρο 30, ξεκαθαρίζοντας με απόλυτο τρόπο, πως το μοναδικό όργανο, αρμόδιο για θέματα πολυϊδιοκτησίας, είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ανακοίνωση της ΕΠΟ, είναι σαφής: «Απαλείφεται εν συνόλω από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου το άρθρο 30 που αφορά σε ζητήματα πολυιδιοκτησίας Π.Α.Ε., δεδομένου ότι το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ υπάρχει σχετική ρητή διάταξη και στο Ν.2725/99».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η απόφαση της ΕΕΑ, δεν είναι συζητήσιμη. Ούτε ερευνάτε από οποιοδήποτε άλλο ποδοσφαιρικό όργανο. Είναι άμεσα εκτελεστέα. Κάτι, βεβαίως, που αφορά και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Οι οποίοι βρίσκονται στα σχοινιά, μετά το καταπελτώδες σκεπτικό της Επιτροπής, που εξηγεί τους λόγους που προκύπτει πολυϊδιοκτησία.

12 Μαρτίου 2020. Οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ (και) ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ζήτησαν να μην τους επιβληθεί τιμωρία για την αποδεδειγμένη και χαρακτηρισμένη ως «βαρεία» παράβαση της πολυιδιοκτησίας. «Απαγορεύεται να επιβάλλετε ποινές που δεν προβλέπονται στο καταστατικό και στον κώδικα της ΕΠΟ», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ο δικηγόρος του Δικεφάλου, κ. Μαυρομάτης. Δίνοντας στον καθένα να σκεφτεί αμέσως πως ό,τι έκανε το καλοκαίρι η ΕΠΟ, το έκανε με… σκοπό. Επειδή ήξερε. Ή επειδή αυτή την εντολή έλαβε. Μια εντολή να παρανομήσει. Μια εντολή που θα είχε εκτελέσει, εάν δεν είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.

Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη πιάστηκαν στα πράσα να έχουν παρανομήσει. Αλλά ισχυρίζονται ενώπιον εφετών τακτικών δικαστών ότι… δεν μπορούν να τιμωρηθούν, επειδή η «δική τους» ΕΠΟ έβγαλε το άρθρο της πολυϊδιοκτησίας. Την ώρα που ήδη έχουν τιμωρηθεί από την πρωτοδίκη τακτική δικαστή της Super League. Την ώρα που το ΣτΕ και το Διοικητικό Εφετείο χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις προσφυγές τους κατά της απόφασης της ΕΕΑ. Αυτή την ώρα, ο ΠΑΟΚ χρησιμοποιεί ρητορική συζύγου που συλλαμβάνεται να απατά τον άντρα της: «Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις».

Η είσοδος του Τάκη Μπαλτάκου στο νομικό επιτελείο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του Δικεφάλου στην υπόθεση. Από τη στιγμή που όλοι οι νομικοί εκτροχιασμοί απέτυχαν, επέλεξαν να παίξουν… επικοινωνία. Με νομικούς ακροβατισμούς και δημόσιες κορώνες περί… δικαίωσης. Ενώ ο μόνος λόγος που ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απέφυγαν τον υποβιβασμό, ήταν το γεγονός ότι η Κυβέρνηση άλλαξε χαριστικά τον νόμο, μέσα σε μία ημέρα. Και επειδή η Αθλητική Δικαστής της Λίγκας, δίκασε με βάση την αναλογικότητα και όχι με βάση ό,τι προέβλεπε ο Πειθαρχικός Κώδικας: Ο οποίος ξεκάθαρα προβλέπει από υποβιβασμό έως αποβολή από το πρωτάθλημα.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Ο τηλεοπτικός σταθμός «ONE Channel», με 8λεπτο βίντεο παρουσίασε στοιχεία-σοκ, που έδειχναν τη σχέση εξάρτησης μεταξύ ΠΑΟΚ, Ξάνθης με την οικογένεια Σαββίδη, με πρόσωπο-κλειδί τον ανιψιό του τελευταίου, Ιωάννη Καλπαζίδη. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και προσπάθεια από τους δυο συλλόγους να μην εκδικαστεί η υπόθεση, το… μοιραίο ήρθε. Η ΕΕΑ, το μοναδικό αρμόδιο όργανο που μπορεί να εξετάσει τέτοιου είδους υποθέσεις, αποκάλυψε την πολυϊδιοκτησία. Σε μια υπόθεση που «μολύνει» το ελληνικό ποδόσφαιρο από την πρώτη στιγμή. Καθώς αποδεικνύει τον τρόπο που ο ΠΑΟΚ ελέγχει την Ξάνθη.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΕΑ

Η ΕΕΑ επιβεβαίωσε την «πολυιδιοκτησία» ΠΑΟΚ-Ξάνθης με ψήφους 4-1 και η απόφαση κρίθηκε «βαρεία» με ψήφους 3-2, όπως ανακοινώθηκε στις 27 Γενάρη. Πως έφτασε ως εκεί η Επιτροπή; Μέσα από την ενδελεχή μελέτη εκατοντάδων σελίδων υπομνημάτων, τραπεζικών και εταιρικών στοιχείων. Από αυτά προέκυψε η ύπαρξη τόσο οικονομικών όσο και διαρθρωτικών δεσμών εξάρτησης μεταξύ των δύο εταιρειών, οι οποίοι θεμελιώνουν τη δυνατότητα άσκησης κυριαρχικής επιρροής από τη VIALAND επί της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο. Η VIALAND είναι η εταιρία που εξαγόρασε ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη το καλοκαίρι του 2018. Η εταιρία στης οποίας το Δ.Σ διατήρησε κανονικά όλους τους γνωστούς μετόχους ή διοικούντες της ΠΑΕ Ξάνθης (Πανόπουλος, Συγγελίδης, Πιαλόγλου κλπ).

Η εταιρία που έχει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης που συνεχίζει να τις χρησιμοποιεί κανονικά. Στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 1.7.2017 έως 30.6.2018 η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ δηλώνει ότι «η Εταιρεία έχει συνάψει μη ακυρώσιμη σύμβαση λειτουργικής μίσθωσης με τη συνδεδεμένη Εταιρεία VIALAND Α.Ε., που αφορά την ενοικίαση γραφείων και αθλητικών εγκαταστάσεων» (αρ. 30 χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις, εγγυήσεις και ενδεχόμενες υποχρεώσεις που δεν εμφανίζονται στον ισολογισμό). Η έννοια της «μη ακυρώσιμης σύμβασης» είναι δηλωτική της άρρηκτης, διηνεκούς και αλληλεξαρτώμενης στενής σχέσης μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία ενισχύεται και από τη δημόσια εικόνα που καλλιεργούν.

Ο ΚΑΛΠΑΖΙΔΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Αναφορικά με τη την σχέση του Ιωάννη Καλπαζίδη με τον Ιβάν Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ, το σκεπτικό της απόφασης περιγράφει αναλυτικά τα δεδομένα. Η εταιρία μέσω της οποίας ο Καλπαζίδης έκανε την εξαγορά της VIALAND είναι η RFA Trading and Consulting Ltd που συστάθηκε στην Κύπρο το ΄13 με αντικείμενο δραστηριότητας το γενικό εμπόριο, τις εισαγωγές – εξαγωγές κλπ. Δεν είχε δηλαδή οποιαδήποτε ενασχόληση με τουριστικές επιχειρήσεις που θα δικαιολογούσε την αγορά αθλητικών εγκαταστάσεων και του ξενοδοχείο της ΠΑΕ Ξάνθης.

Ο Καλπαζίδης κατά το χρόνο κτήσης των μετοχών της RFA Trading and Consulting Ltd ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. (από 25.8.2014 έως 7.10.2015) κατά το χρόνο που η Εταιρεία ήταν υπό τον έλεγχο της εταιρείας DONSKOY TABAC ISC ανήκουσα στον όμιλο AGROCOM, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Παράλληλα από τις 25.9.2008 ο I. Καλπαζίδης κατέστη μέτοχος της TSIMOV HOLDINGS Ltd αποκτώντας 2.640 μετοχές της συγκεκριμένης εταιρείας από την Κυριακή Σαββίδου, σύζυγο του Ιβάν Σαββίδη. Τις μετοχές αυτές διατήρησε στην κατοχή του ως τις 25.11.2015 οπότε και μεταβιβάστηκαν στον θείο του. Κερασάκι στην… τούρτα; Τα «πρώτα του λεφτά» από την RFA, ο Καλπαζίδης τα μεταφέρει το καλοκαίρι του ΄18 στην εταιρία DIMERA της οικογένειας Σαββίδη.

Τις ημέρες της αγοροπωλησίας στην Ξάνθη δηλαδή, ο ανιψιός τοποθετεί 6,7 εκατ ευρώ στην συγκεκριμένη εταιρία με την δικαιολογία ενός «ομολογιακού δανείου». Η DIMERA εκείνη την εποχή είχε εκδώσει «ομολογίες» της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Για την ιστορία; Αν και η Επιτροπή τα ζήτησε, ο Καλπαζίδης δεν εμφάνισε ποτέ τα «φορολογικά» του στοιχεία πριν από το 2016. Υπάρχει λοιπόν αναπάντητο το ερώτημα με τι πόρους αγόρασε την RFA και πως τη χρηματοδότησε για να αναπτυχθεί και μεγεθυνθεί η RFA από ασήμαντους τζίρους, σε κύκλο εργασιών δεκάδων εκατομμυρίων σε συναλλαγές κυρίως με εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Σαββίδη.

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, αλλά κυρίως ο Δικέφαλος, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της παράβασης, επιδόθηκαν σε έναν άνευ προηγουμένου επικοινωνιακό πόλεμο. Αρχικός στόχος, ο Λευτέρης Αυγενάκης. Και στη συνέχεια τα μέλη της ΕΕΑ. Μηνύσεις, αγωγές, επίσημες ανακοινώσεις για «επηρεασμό», στημένες κατηγορίες ακόμη και για… χρηματισμό. Με τα μέλη της Επιτροπής να μην απαντούν και όλα τα αρμόδια δικαστικά όργανα να δικαιώνουν την απόφαση. Τη δεσμευτική απόφαση της ΕΕΑ. Δεσμευτική, κόντρα ακόμη και στην κυβερνητική ρητορική. Διότι άλλο οι νόμοι και άλλο οι απόψεις. Το ΣτΕ απέρριψε την αίσθηση προσωρινής διαταγής του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Το Διοικητικό Εφετείο επίσης απέρριψε το αίτημα για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, ενώ παράλληλα «πάγωσε» προσωρινά την αφαίρεση 5 βαθμών από την ΠΑΕ Ξάνθη, επιβεβαιώνοντας ότι συντρέχει άμεσος λόγος υποβιβασμού της.

Οσο για τη ρητορική του ΠΑΟΚ, πως η Επιτροπή Επαγγελματικού άλλαξε από τον Αυγενάκη, λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης; Οι ημερομηνίες που αποκάλυψε ο ίδιος ο υφυπουργός αθλητισμού και οι οποίες επιβεβαιώνονται από τη Διαύγεια, είναι αποστομωτικές. Και επιβεβαιώνουν πως μόνος στόχος του ΠΑΟΚ, δεν είναι η δικαίωση. Ούτως ή άλλως ο Δικέφαλος πανηγύρισε το -7 που του επέβαλλε η Αθλητική Δικαστή της Super League.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕΑ

  • 14 Μαρτίου 2019, ν. 4603/2019 (νόμος Βασιλειάδη): Δεν εκδίδεται, κατόπιν, το προβλεπόμενο ΠΔ που μετατρέπει την ΕΕΑ σε ΝΠΙΔ και άρα δεν υπάρχει η υποχρέωση έγκρισης των μελών της ΕΕΑ από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Οπότε εξακολουθεί η ΕΕΑ να διέπεται από τις διατάξεις του ν.2725/1999.
  • 22 Μάϊου 2019: Παραίτηση Προέδρου ΕΕΑ, Στ. Στεφανόπουλου.
  • 07 Ιουλίου 2019: Εθνικές Εκλογές, Κυβέρνηση ΝΔ.
  • 05 Αυγούστου 2019: Ορισμός Προέδρου ΕΕΑ, Ν. Τζουλάκη (αμισθί)
  • 15 Νοεμβρίου 2019: Έγγραφες παραιτήσεις των αμισθί μελών της ΕΕΑ, Γ. Τριανταφυλλάκη (τακτικό) και Δ. Αυγητίδη (αναπληρωματικό), καθηγητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (Θράκη),λόγω «εξαιρετικού φόρτου εργασίας»
  • 04 Δεκεμβρίου 2019: Καταγγελία Ολυμπιακού σε ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη.
  • 17 Δεκεμβρίου 2019: Τοποθετήσεις ως αμισθί μελών της ΕΕΑ των Ν. Φαραντούρη (τακτικό) και Αρ. Σινανιώτη (αναπληρωματικό), καθηγητών Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστημίου Πειραιά. Η αντικατάσταση των δύο μελών που παραιτήθηκαν έγινε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 77 παρ. 4 του ν. 2725/1999, που ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του καθηγητή ΑΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο του Εμπορικού Δικαίου και η θέση αυτή είναι αμισθί. Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου (5 τακτικά και 6 αναπληρωματικά) παραμένουν ακόμη και σήμερα όπως είχαν οριστεί στο παρελθόν από τους Βασιλειάδη και Κοντονή.
  • 19 Δεκεμβρίου 2019: Πρώτη Συνεδρίαση της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη.
  • 27 Ιανουαρίου 2020: Αποφάσεις ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ