ΦΑΚΕΛΟΣ: Στημένα παιχνίδια και (ελληνική) δικαιοσύνη!

Το 10.gr σας παρουσιάζει τον φάκελο με τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και την (ελληνική) δικαιοσύνη ως στημένα ματς. Οι ποινές που έχουν επιβληθεί σε ομάδες και παράγοντες και οι ιστορίες που ξεκινούν πριν από πενήντα χρόνια

Καλοκαίρι του 1967. Η Αθήνα ζει μέσα στην «κάψα» της ζέστης. Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανεβάσει ακόμη μεγαλύτερη θερμοκρασία. Είναι όσοι έχουν πάει στη Λεωφόρο. Ημιτελικό Κυπέλλου, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Εκείνη ήταν η πρώτη και μοναδική στα αλήθεια «τιμωρία» για στημένο αγώνα…

Το ματς στο 1-1, το ματς στην παράταση, το ματς πήγαινε για… επαναληπτικό. Στο καραϊσκάκη, για νέα έσοδα, για νέες εισπράξεις. Ο κόσμος, ενωμένοι πράσινοι και κόκκινοι ακόμη και αν λόγω τηλεόρασης πιστεύαμε ότι τότε ακόμη όλα ήταν ασπρόμαυρα, μπουκάρουν μετά από μία ευκαιρία που δεν χάνεται. Δεν τρώνε πια την «παραμύθα» που βλέπουν. Το διακόπτουν οι ίδιοι. «Είναι στημένο», πήγαν στη Βουλή, έφτασαν στον πρωθυπουργό, αναστατώθηκε – για πρώτη φορά τόσο έντονα – η πολιτική ηγεσία. Δεύτερος αγώνας δεν έγινε. Αυτή είναι η πρώτη τιμωρία, ας την πούμε έτσι, για στημένο, ας τον πούμε έτσι, αγώνα στην Ελλάδα.

Τιμωρίες στην πορεία μέχρι και τώρα, μισό αιώνα αργότερα, υπήρξαν κι άλλες. Με τέτοια ένταση, μάλλον όχι. Ηταν η πρώτη σε μια περίοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου στην οποία οι φήμες έδιναν και έπαιρναν. Ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’50, κορυφώθηκαν τη δεκαετία του ’60. Καθόλου περίεργο. Από το 1959 είχε θεσπιστεί πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Και από τότε; Μέχρι το σήμερα, που πλέον τα δικαστήρια έχουν για τα καλά μπει στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου, τι έχει συμβεί; Ας μιλήσουμε για τιμωρίες, όχι για φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ στα κατά καιρούς αθλητικά διαστήρια.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Παναχαϊκή ανέβηκε στην Α’ Εθνική το 1969. Στην πρώτη της απόπειρα, λοιπόν, εποχή Δαβουρλή και Μιχαλόπουλου, πάλευε για τη σωτηρία της. Την 22η αγωνιστική αντιμετώπιζε αντιμετώπιζε τον Αρη στο Χαριλάου. Δύο ημέρες πριν το ματς ο Τάκης Λουκανίδης (είχε πάει στον Αρη από τον Παναθηναϊκό) κατήγγειλε ότι άνθρωποι της Παναχαϊκής είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν δύο συμπαίκτες του.

Με πόσα. Με 40.000 δραχμές στον καθένα. Η υπόθεση είχε σενάριο και για ταινία. Ο ένας παίκτης της Παναχαϊκής, ο Βουλγαράκης είχε συλληφθεί, είχε μείνει στη φυλακή για έξι μήνες, ενώ λεγόταν τότε, από την αστυνομία, ότι είχε προσπαθήσει να πετάξει τα χρήματα στην τουαλέτα. Η ΕΠΟ έκρινε ότι οι καταγγελίες του Λουκανίδη ήταν βάσιμες, έστειλε την υπόθεση στην αθλητική δικαιοσύνη και από εκεί, την «άρπαξε» ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης, υπουργός αθλητισμού επί Χούντας.

«Για μια δίκαιη απόφαση», όπως είχε πει. Πατά το γεγονός ότι όλη η Πάτρα είχε τότε κινητοποιηθεί για να μην υποβιβαστεί η Παναχαϊκή, η ομάδα μηδενίστηκε σε εκείνο το ματς, αλλά και στα υπόλοιπα 12 μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Και βέβαια, υποβιβάστηκε. Απλώς, δεν διαλύθηκε. Διότι παρά το γεγονός ότι τότε ίσχυε κανονισμός που ανέφερε ότι ομάδα που υποβιβάζεται χάνει όλους τους παίκτες της, ο Ασλανίδης αποφάσισε αυτό να μην ισχύσει στην περίπτωση της Παναχαϊκής. Η οποία επέστρεψε και κατέπληξε τα επόμενα χρόνια.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Το 1975 ο Παναθηναϊκός επικρατεί του Ηρακλή σε μονό ημιτελικό με 2-1 στην Τούμπα και παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό. Ωστόσο, δύο ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, Τάκης Νικολούδης και Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας ομολογούν ότι άνθρωπος του Παναθηναϊκού τούς ζήτησε να έχουν μειωμένη απόδοση.

Αρχικά ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος, η ποινή ήταν υποβιβασμός στην Β’ Εθνική! Ωστόσο, σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε από την τριμελή επιτροπή της ΕΠΟ, χάρη στην ψήφο του προέδρου του Ολυμπιακού, Γιώργου Ανδριανόπουλου. Η ονομασία που δόθηκε «υπόθεση λουλουδιών», έχει διάφορες εκδοχές. Μία ανθοδέσμη θα δινόταν στους δύο ποδοσφαιριστές πριν την σέντρα. Αν την αποδέχονταν, θα δέχονταν και τη συναλλαγή. Επίσης, ότι η ανθοδέσμη θα έφτανε στο ξενοδοχείο και θα είχε μέσα τα χρήματα. Είτε ότι τα χρήματα στις τηλεφωνικές συνομιλίες είχαν τον κωδικό «λουλούδια».

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Οι υποθέσεις των «στημένων» στην Ελλάδα, έχει και το γέλιο της. Διαχρονικά. Το 1980 το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πια γίνει επαγγελματικό. Παραμονές του ημιτελικού Κυπέλλου (πάλι Κύπελλο…) ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ, ο ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου Φιλώτας Πέλλιος καταγγέλλει ότι άνθρωπος του Ηρακλή τον πλησίασε για να τον δωροδοκήσει. Αυτό έγινε 17 Μαΐου.

Μέχρι τις 2 Ιουνίου ο ηρακλής είχε ήδη υποβιβαστεί. Μιλάμε για ακαριαία αντίδραση του δικαστικού αθλητικού σώματος. Το περίεργο της υπόθεσης; Ο Πέλλιος που είχε καταγγείλει την απόπειρα δωροδοκίας βάσει της οποίας υποβιβάστηκε ο Ηρακλής, ήταν τιμωρημένος σε εκείνο το ματς και δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί. Μετά από χρόνια, από τα πολιτικά δικαστήρια, ο Ηρακλής είχε απαλλαχθεί για την υπόθεση. Είδατε, όμως, οι «κηλίδες» που σου βάζουν δεν φεύγουν και τόσο εύκολα.

ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Τιμωρία για απόπειρα δωροδοκίας έχει στην ιστορία της και η ΑΕΚ. Το 1986. Η καταγγελία ήταν ότι ο τότε Γενικός Αρχηγός της ομάδας είχε προτείνει σε τρεις ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού αντίτιμο για να έχουν μειωμένη απόδοση στο μεταξύ τους παιχνίδι. Οι κανονισμοί της εποχής προέβλεπαν υποβιβασμό.

Η τιμωρία, όμως, ήταν «medium». Αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα! Μάλιστα, στο μπαράζ που είχε γίνει στον Βόλο ανάμεσα σε Ηρακλή και ΑΕΚ για μια θέση στο Κύπελλο UEFA, η ομάδα της Θεσσαλονίκης παρατάχθηκε με εννέα ποδοσφαιριστές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μια άλλη υπόθεση στην οποία «ανακατεύτηκε» η ΑΕΚ, έναν χρόνο αργότερα, ήταν εκείνη με την Παναχαϊκή. Ο τότε πρόεδρος της Παναχαϊκής, Αρης Λουκόπουλος, είχε καταγγείλει ότι άνθρωπος της ΑΕΚ είχε πλησιάσει τον ποδοσφαιριστή Βόσδου για να τον δωροδοκήσει. Ο παίκτης το αρνήθηκε και τελικά τιμωρήθηκε ο πρόεδρος με έξι μήνες για ψευδή στοιχεία. Ωραίες εποχές, αγνές, χωρίς στοίχημα και τέτοια…

Κατά καιρούς υποθέσεις με «στημένα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρξαν σωρό. Στις εφημερίδες, στα κανάλια, από εκεί στα καφενεία και στις πλατείες. Στα δικαστήρια, τελικά όχι. Η υπόθεση Κιάπε, το 1990, η υπόθεση με διάφορες ονομασίες το 2002, όλες υποθέσεις. Οπως το λέει η λέξη. Αποδείξεις;

KORIOPOLIS

Αφήστε το ποινικό μέρος. Εχει αναλυθεί εδώ και χρόνια και απόφαση ακόμη δεν έχει βγει. Εξι χρόνια μετά, με υπολείψεις να έχουν μείνει μετέωρες και ανθρώπους να θεωρούνται «εν δυνάμει» ένοχοι λόγω της αδυναμίας και της απίθανης καθυστερήσης της δικαιοσύνης να κρίνει και να αποφασίσει.

Σε αθλητικό επίπεδο, όμως, η υπόθεση κρίθηκε πολύ γρήγορα. Δύο υποβιβασμοί (Ηλιούπολη και Ιωνικός), τρεις αφαιρέσεις βαθμών (Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα). Αλλά και 17 απαλλαγές. Να το πούμε και αυτό, γιατί το ξεχνάμε, όταν θυμόμαστε μια υπόθεση που παραμένει μετέωρη, αλλά όταν «εμφανίστηκε» να θυμίσουμε ότι διαλυόταν το ποδοσφαιρικό σύμπαν… Τότε που έλεγαν ότι ένα ολόκληρο όχι πρωτάθλημα, αλλά ποδόσφαιρο ήταν «στημένο», αλλά τελικά αποδείχθηκε σε δικαστικό επίπεδο ότι κάπως αλλιώς έχει το πράγμα.

Υπάρχει και συνέχεια, βέβαια, με την επόμενη δικαστική υπόθεση. Στην οποία επίσης διαλύεται το σύμπαν….

Βέβαια, σε άλλες χώρες όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα τα βλέπουν και προφανώς «σκάνε» στα γέλια. Διότι εκεί, προτού αποφασίσουν, στοιχειοθετούν. Προτού «καταδικάσουν», δικάζουν. Κάποτε, το 1980, είχαν στείλει Μίλαν και Λάτσιο στην Β’ Εθνική. Τιμωρώντας ποιον; Τον Πάολο Ρόσι. Ο οποίος, αν δεν είχε μειωθεί η ποινή του (αρχικά ήταν τρία χρόνια!) δεν θα είχε αγωνιστεί ποτέ στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982 και η Ιταλία πιθανότατα δεν θα είχε κατακτήσει ποτέ τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.

Αλλά τότε η αστυνομία είχε στοιχεία, για να πάει – για παράδειγμα – στα αποδυτήρια της Μίλαν και να κάνει συλλήψεις μετά τον αγώνα με την Τορίνο! Διότι έτσι είχε γίνει. Στη μεγαλύτερη επιχείρηση συλλήψεων αθλητών που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη. Μίλησαν παίκτες, παράγοντες, ενόρκως, κατέθεσαν, για να έρθουν οι τιμωρίες, όχι μόνο στις δύο ομάδες που υποβιβάστηκαν, αλλά και σε άλλες, όταν αφαιρέθηκαν συνολικά 25 βαθμοί!

Το ίδιο έκαναν οι Ιταλοί και το 2006. Με συγκεκριμένες πράξεις που αποδείχθηκε ότι είχαν τελεστεί, στο διάσημο Calciopolis, είχαν αποφασίσει τον υποβιβασμό της Γιουβέντους (και αφαίρεση τίτλων), την αφαίρεση 30 βαθμών από την Μίλαν και ακόμη πολύ σοβαρές τιμωρίες σε Φιορεντίνα, Λάτσιο, Ρετζίνα.

Λειτουργώντας πάντα με βάση τα στοιχεία. Τα όσα έλεγαν στις ανακρίσεις, στις μαρτυρίες, όχι όσα είχαν απλώς δει το φως της δημοσιότητας.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από