Η τιμωρία - σοκ της Μάντσεστερ Σίτι από την UEFA είναι και ένα μάθημα πως η Ομοσπονδία δεν... αστειεύεται, δε συγχωρεί και δε δίνει δεύτερες ευκαιρίες.
Κοτζάμ Μάντσεστερ Σίτι. Πρωταθλήτρια Αγγλίας, στο Top 5 των πιο πλούσιων ομάδων του κόσμου, με έναν από τους καλύτερους προπονητές του πλανήτη. Με παίκτες που κοστίζουν συνολικά δισεκατομμύρια. Με ένα brand name που προσελκύει τεράστιους χορηγούς. Με έναν επενδυτή που είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο ποδόσφαιρο.
Κι όμως: η UEFA δεν καταλαβαίνει. Ούτε από χρήματα, ούτε από ονόματα, ούτε από brands. Λάθεψες; Θα πληρώσεις. Ενίοτε ακριβά. Και σίγουρα αυστηρά. Είναι ένα σοκ η είδηση για τη Σίτι. Αυτό το ban δύο χρόνων που της επιβλήθηκε. Στερεί από τον σύλλογο έσοδα, του πληγώνει το γόητρο. Στερεί από το Champions League μία από τις πιο «φανταχτερές» ομάδες του. Στερεί πολλά. Και το κάνει γιατί δε συμμορφώθηκε. Και όποιος δε συμμορφώνεται πάει… σπίτι του.
Η ιστορία διδάσκει και κάτι για εμάς, τους Έλληνες. Ο ΠΑΟΚ έχει εδώ και καιρό προβλήματα με το Financial Fair Play. Πριν από λίγες μέρες η UEFA του έστειλε αυστηρό μήνυμα, που αποκάλυψε to10.gr. Ανθρωποι της UEFA έλεγξαν τα φετινά οικονομικά στοιχεία του ΠΑΟΚ, όπως προβλέπεται βάσει της τήρησης των κανόνων του Financial Fair Play. Οι Θεσσαλονικείς άκουσαν τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να τους κάνουν αυστηρότατες συστάσεις για τα έσοδα και έξοδα της ΠΑΕ, εξηγώντας πως ο ΠΑΟΚ έχει παραβεί μια σειρά από βασικούς κανόνες του FFP.
Ο ΠΑΟΚ δεν πουλάει, ο ιδιοκτήτης του βάζει χρήματα από την τσέπη του, η ομάδα δεν έχει πολλά έσοδα που θα ισοσκελίσουν τα έξοδα από χορηγούς, τηλεοπτικά κτλ. Και η UEFA του… λέει πως πρέπει να πάψει να είναι εξαρτημένος από το πορτοφόλι του Ιβάν Σαββίδη, διαφορετικά ο κίνδυνος της τιμωρίας θα γίνει ορατός.
Δεν είναι, όμως, μόνο ο ΠΑΟΚ. Πρόσφατα άνοιξε η συζήτηση για τον Παναθηναϊκό, την παρουσία του Αλαφούζου στη Νιόν και την προσπάθεια του συλλόγου να πείσει την UEFA να του… χαρίσει την τελευταία χρονιά του ευρωπαϊκού του αποκλεισμού. Και να του επιτρέψει να αγωνιστεί στην Ευρώπη από το ερχόμενο καλοκαίρι, αντί για το καλοκαίρι του 2021. Ο Παναθηναϊκός, φυσικά, δεν έχει να κάνει με το Financial Fair Play. Είναι διαφορετική η περίπτωσή του.
Υπήρξε κακοπληρωτής και γι’ αυτό η UEFA τον τιμώρησε με τριετή αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της. Τώρα πηγαίνει εκεί με ένα φάκελο που αποδεικνύει πως δεν είναι πια κακοπληρωτής. Πως πληρώνει στην ώρα του, πως έχει ρίξει το χρέος του κατά πολύ, πως δίνει κανονικά τους μισθούς και τις δόσεις συμβολαίων, πως τηρεί τους διακανονισμούς, πως έχει συμμορφωθεί. Ο Παναθηναϊκός επί της ουσίας ζητάει χάρη.
Όμως η ιστορία της Σίτι διδάσκει πως η UEFA δύσκολα μπορεί να βάλει νερό στο κρασί της. Είναι αυστηρή μέχρι εκεί που δεν πάει. Αμείλικτη. Δύσκολα συγχωρεί, δύσκολα μπορεί να πάρει πίσω κάποια απόφασή της, δύσκολα δίνει δεύτερες ευκαιρίες. Και είναι ένα μάθημα προς όλους και κυρίως προς όσους σκορπούν περισσότερες ελπίδες στον κόσμο του Παναθηναϊκού απ’ όσες χρειάζεται…