Όσα συμβαίνουν από την ανακοίνωση του πορίσματος. Και όσα έρχονται τώρα που η υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης φτάνει στα πειθαρχικά όργανα.
Ουσιαστικά δεν ήταν είδηση. Επιβεβαίωση ήταν το «σκεπτικό» που συζητήθηκε σήμερα όσο τίποτε άλλο στο τραπέζι του ποδοσφαίρου. Η απόδειξη πως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν έφτασε τυχαία στο συμπέρασμα πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη στριμώχνονται κάτω από την ίδια επιχειρηματική «ομπρέλα».
Πως το περίφημο πόρισμα που εξέδωσε είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης μιας σειράς στοιχείων: Οικονομικών, εταιρικών κλπ.
Είναι όλα πλέον στη διάθεση των πειθαρχικών οργάνων. Η σχέση του Ιωάννη Καλπαζίδη με τον θείο του Ιβάν. Η σχέση του με την ΠΑΕ Ξάνθη, που διοικείται από τα μέλη του ΔΣ της θυγατρικής εταιρίας του Vialand. Η σχέση του με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ που από το καλοκαίρι 2018 είναι δυνάμει μέτοχος της μέσω του ομολογιακού δανείου 6.7 εκατ ευρώ που έδωσε στην Dimera.
Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι δικηγόρος για να αντιληφθεί την ουσία της υπόθεσης. Να καταλάβει ακόμη και το γεγονός ότι η νομική ομάδα του ΠΑΟΚ δεν παρουσιάζει στοιχεία για να «αντικρούσει» την απόφαση της Επιτροπής, αλλά επιχειρεί να αποδομήσει τη σύνθεση της επιδιώκοντας την «ανάκληση» της υπόθεσης. Δικαίωμα της, και δεν μπορεί να τις το αρνηθεί κανείς.
Άλλωστε ενώπιον της ΕΕΑ, τα επιχειρήματα «ο ΠΑΟΚ δεν είναι του Ιβάν Σαββίδη», «ο ανιψιός και ο θείος δεν έχουν καλές σχέσεις» και «ο Καλπαζίδης είναι αυτόφωτος επιχειρηματίας, ψάξτε να τον βρείτε» δεν έφεραν αποτέλεσμα. Λογικά λοιπόν η ατζέντα άλλαξε και αφορά στην σύνθεση της Επιτροπής, στην σχέση της με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κλπ.
Όπως από ότι φαίνεται αποτέλεσμα δεν έφερε αποτέλεσμα και η απόφαση τόσο του ίδιου του Καλπαζίδη, όσο και των εμπλεκόμενων εταιριών στην υπόθεση (RFA, Dimera, Belterra) να αποφύγουν την διαδικασία των ερωτήσεων και να καταθέσουν μέσω υπομνημάτων. Ο Καλπαζίδης λέει μάλιστα δεν εμφάνισε καν τα απαραίτητα δικαιολογητικά των «οικονομικών» του πριν από το 2016 για να μπορέσει να πείσει πως είχε την «επιφάνεια» για να έχει στην κατοχή του, την RFA.
Ποιο είναι όμως το δια ταύτα; Αυτό που «τρέχει» πολύ πριν την εμφάνιση του «σκεπτικού». Η απάντηση στην ερώτηση «ποιος θα δικάσει» αυτή την υπόθεση.
Από το απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου ακούμε για την Ελλάδα που χωρίζεται στη μέση, για πολίτες β΄ κατηγορίας και συνθήκες «εθνικού διχασμού». Από τις 29 Γενάρη έχουμε μια τροπολογία της Κυβέρνησης που αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να αλλάξει τις «ποινές» θέλοντας να διαγράψει το ενδεχόμενο υποβιβασμού. Από το καλοκαίρι ο Γραμμένος «διέγραψε» το άρθρο 30 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ που σχετίζονταν με την πολυιδιοκτησία, ενώ πρώτα τον έπιασαν στα «πράσα» να προσπαθεί τέτοιες καταστάσεις να τις νομιμοποιήσει.
Τίποτε από όλα αυτά δεν πάνε «κόντρα» στην απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Το αντίθετο συμβαίνει. Όλοι ασχολούνται με τις… συνέπειες. Όλοι πλην της Ξάνθης που φαίνεται και εδώ με έναν τρόπο να καλύπτεται από όσα υποστηρίζει ο ΠΑΟΚ.
Και να ξέρετε κάτι. Τώρα αρχίζει το επόμενο «πανηγύρι». Γιατί η τροπολογία του αθλητικού νόμου, πέρασε μετά την ανακοίνωση του πορίσματος. Και γιατί ο Γραμμένος δεν κατάφερε να κάνει σωστά ούτε το delete της υπόθεσης από τον Πειθαρχικό κώδικα» της ΕΠΟ. Έσβησε το ‘άρθρο 30, όχι όμως και το παράρτημα που αφορά στις πράξεις της ΕΕΑ, της μοναδικής που έχει αρμοδιότητα σε θέματα ανάκλησης αδειοδότησης. Όταν εκείνη καταλήγει στο συμπέρασμα μιας «βαρείας» παράβασης, η ποινή παραμένει: υποβιβασμός. Ότι ακριβώς ισχύει αν η παράβαση δεν είναι μόνο «πειθαρχική» αλλά και διοικητική σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο!
Στο μεταξύ υπάρχει η βέβαια απόπειρα του ΠΑΟΚ να πάει την υπόθεση της σύνθεσης της Επιτροπής σε διοικητικό Εφετείο, επιδιώκοντας να μπλοκάρει και την εκδίκαση από τον αθλητικό δικαστή. Και υπάρχει και ένα –ο Θεός να το κάνει- πρωτάθλημα που συνεχίζεται και το οποίο μάλιστα έχει και σπουδαία πλοκή σε τρία διαφορετικά επίπεδα.
Τι θα γίνει αν η Ξάνθη είναι η 6η ομάδα που θα συμπληρώσει το παζλ των πλει-οφ; Τι θα συμβεί αν ας πούμε ο ΠΑΟΚ κατακτήσει τον τίτλο και έπειτα βρεθεί μπροστά σε μια αφαίρεση βαθμών που θα του αλλάζουν θέση στην κατάταξη; Τι θα συμβεί αν ο Ολυμπιακός ας πούμε χάσει το πρωτάθλημα για δύο βαθμούς (εκείνους που έχασε στον πρώτο γύρο στην Ξάνθη) και έπειτα από αυτό τελεσιδικήσει ο υποβιβασμός των Ακριτών; Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Είναι ενδεχόμενα που μπορεί κάλλιστα να τα βρούμε μπροστά μας. Πιστεύουν οι περισσότεροι πως αν «σταυρώσουν» τα δάχτυλα πίσω από την πλάτη, το φινάλε θα είναι διαφορετικό άρα γιατί να σκοτιζόμαστε με υποθέσεις; Δικαίωμα τους, αλλά καλό είναι να ξέρουν πως η ευθύνη είναι δική τους. Και είναι μεγάλη.
Η ιστορία αυτή πρέπει να τελειώσει άμεσα. Μέχρι την 1η Μαρτίου που ολοκληρώνεται και η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Μετά το μπλέξιμο θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αν δεν υπάρχει βούληση ας περάσει μια τροπολογία η Κυβέρνηση που να λέει πως «αν είσαι η ΠΑΕ Ξάνθη και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ» δεν τιμωρείσαι για πολυιδιοκτησία να τελειώνουμε. Ας βγει η Σούπερ Λιγκ και η ΕΠΟ και να πουν δημόσια ότι δεν έχουν τα «κότσια» να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που τους προέκυψε. Εν ανάγκη ας πάρει γόμα ο Πειθαρχικός Κώδικας και ας σβήσει μόνος του, ότι άφησε σε αυτόν ο Γραμμένος.
Μην κρατάμε όμως τέτοιους ανοιχτούς λογαριασμούς. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα τους βρούμε μπροστά μας, γιγαντωμένους σε σχέση με τις σημερινές διαστάσεις τους.