Το εν ψυχρώ «άδειασμα» του Αραβίδη, η ανακοίνωση της Δόξας Δράμας. Μα πάνω από όλα η απίστευτη ιστορία του Δημήτρη Γιαννουλίδη! Και τα λεφτά που… έκαναν φτερά!
Ήταν η «είδηση-βόμβα». Από αυτές που ο Κυριάκος Θωμαΐδης θεωρεί ως το σήμα κατατεθέν τα εκπομπής του. Από αυτές που θα συζητηθούν γιατί αναδεικνύουν – υποτίθεται – την παρανομία και τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Μπροστά στα φιλόξενα μικρόφωνα του Open και της εκπομπής η «Δίκη» του Θωμαΐδη, ο δικηγόρος Γιώργο Παναγόπουλο που πριν ζητήσει την παραίτηση των μελών της ΕΕΑ «αποκάλυψε» τα ακόλουθα: «Κάποια μέρα στα δικαστήρια είδα έναν φίλο μου δικηγόρο με ένα από τα μέλη της ΕΕΑ και μιλούσαν. Μετά, που τον ρώτησα μου, είπε ότι ο συγκεκριμένος ήθελε χρήματα για μία υπόθεση» και πρόσθεσε : “Είναι μέλος της Επιτροπής, και μάλιστα ψήφισε στην υπόθεση του ΠΑΟΚ». «Το παλιολαμόγιο μου ζήτησε λεφτά» ήταν η ατάκα-κορύφωση της αποκάλυψης. Ο καλός δικηγόρος δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του μέλους της Επιτροπής. Συμπλήρωσε, όμως, ότι, εφόσον τον καλέσει ο εισαγγελέας, τότε θα καταθέσει.
Βεβαίως δεν μας είπε γιατί δεν πήγε ούτως ή άλλως στον Εισαγγελέα, αφού έχει μια τόσο συνταρακτική πληροφορία, αλλά πήγε πρώτα σε μια εκπομπή για να πει την καταγγελία του και να υποστηρίξει ότι θα αποκαλύψει το όνομα «αν τον καλέσει ο εισαγγελέας».
Δηλαδή, εάν δεν τον καλέσει ο εισαγγελέας, τι θα κάνει; Θα το κρατήσει μυστικό επτασφράγιστο; Ή μήπως ξέρει ότι καταγγελίες του τύπου «μου είπε κάποιος ότι του είπε κάποιος» χωρίς τεκμηρίωση, απλώς δεν στέκουν;
Παρ’ όλα αυτά πολλοί είπαν: «ιδού η απόδειξη της σκευωρίας», το smoking gun που λένε και οι αγγλοσάξωνες και ενεργοποιήθηκε όλος ο γνωστός επικοινωνιακός μηχανισμός.
Μάλιστα, ο Παναγόπουλος τα ίδια επανέλαβε και σε εξώδικό προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, τον ΓΓΑ Γ. Μαυρωτά και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, την οποία κοινοποιεί στην ΕΕΑ και στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Το εξώδικό το έστειλε εξ ονόματος υποτίθεται ποδοσφαιριστών τους οποίους εκπροσωπούσε.
Όμως, αμέσως μετά άρχισε το όλο αφήγημα να έχει κάποια κενά.
Όταν οι «υπογράφοντες» αγνοούν ότι υπέγραψαν το εξώδικο
Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Χρήστος Αραβίδης, που δήλωσε δημόσια ότι ουδέποτε «συνυπέγραψε» το σχετικό εξώδικό.
Ο άλλοτε σέντερ φορ της ΑΕΚ που με έκπληξη πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι «συνυπογράφει» ένα εξώδικο προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με το οποίο ζητά την παραίτηση των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, δήλωσε: «Ποτέ δεν έδωσα σχετική ρητή εντολή στον κύριο Παναγόπουλο όπως φαντάζομαι απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις» εξήγησε. Και θέλοντας να κόψει μια και καλή τους… δεσμούς: «Δεν πρόκειται να ανεχθώ ξανά τέτοιες συμπεριφορές» προειδοποίησε καθώς οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Πολιτείας και δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την καταγγελία αυτή και με τις δήθεν παρανομίες και τα ψέματα που γράφονται σε αυτή και που κάποιοι στις πλάτες μου διατύπωσαν με τόση ευκολία» πρόσθεσε.
Δηλαδή, ο κ. Παναγόπουλος συνέταξε και έστειλε εξώδικό χωρίς να ενημερώσει όλους όσους το συνυπέγραψαν.
Μια «καταγγελία» που συντονίστηκε με άλλες «αυθόρμητες ενέργειες»
Πόσο σοβαρή όμως μπορεί να είναι η καταγγελία ενός ανθρώπου που την επόμενη κιόλας ημέρα πήρε την πρωτοβουλία να στείλει «εξώδικο» στον Υφυπουργό Αθλητισμού χρησιμοποιώντας το όνομα κάποιου που δεν είχε ιδέα για αυτό;
Πιθανότατα όσο σοβαρή είναι και η προσπάθεια του ΠΑΟΚ εδώ και δέκα ημέρες να πείσει ότι ο ήλιος βγαίνει από τη Δύση, θέλοντας να καλύψει την «καταδίκη» του από την ΕΕΑ για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη.
Διαδοχικές οι «αυθόρμητες» ενέργειες στο ποδόσφαιρο σε αυτό το διάστημα για την ηθική εξόντωση των μελών της Επιτροπής. Κατηγορήθηκαν ότι ανακοίνωσαν το πόρισμα τους την ώρα που η Τούμπα είχε χιλιάδες κόσμο για το ματς ΠΑΟΚ-Βόλος προκειμένου «να χυθεί αίμα», και μέσω μιας ανώνυμης επιστολής βρέθηκε μια πρόθυμη Εισαγγελέας να ανοίξει φάκελο για την υπόθεση.
Κατηγορήθηκαν από τον ΠΑΟΚ για «μεροληψία».
Τώρα βρέθηκε και ένας δικηγόρος που υποστηρίζει ότι του είπε συνάδελφός του ότι μέλος της Επιτροπής τα «παίρνει». Και βέβαια όλα αυτά με «συνδετικό κρίκο» την εκπομπή «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαϊδη στον τηλεοπτικό σταθμό του Ιβάν Σαββίδη, τον γνωστό… μη ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ
«Αν αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής»
Ο ίδιος δικηγόρος στις 28 Γενάρη έλεγε στο ραδιόφωνο Metropolis πως «Μπορεί να γίνει ανάκληση εάν υπάρξει νέα σύνθεση στην Επιτροπή» σχολιάζοντας φυσικά την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Δηλαδή έκρινε πως αν αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής, μπορεί να γίνει και ανάκληση της υπόθεσης. Και πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;
Προφανώς με το δρόμο που επίμονα υποδεικνύει όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΠΑΟΚ, δηλαδή τη δημιουργία θορύβου για τα μέλη της επιτροπής ώστε να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι είναι «στημένα» και να πιεστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκ νέου αλλαγή της σύνθεσης.
Η καταγγελία περί μέλους που «τα παίρνει» κυρίως αυτόν τον «θόρυβο» εξυπηρετεί και αυτή τη στρατηγική του ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό έτυχε τέτοιας προβολής από το Open.
Γιατί κακά τα ψέματα, υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα ένα μέσο ενημέρωσης θα δεχόταν να αναπαράγει μια καταγγελία του τύπου «μου είπε ότι κάποιος του είπε, αλλά δεν θα σας πω το όνομα».
Εξαίρεση η Μαρούπα
Ο Γιώργος Παναγόπουλος ασχολείται πολλά χρόνια με τα «ποδοσφαιρικά». Είναι μάλιστα αντιπρόεδρος της ΙΔΕΑΔ (Ινστιτούτου Διεθνούς και Αθλητικού Δικαίου), ενός φορέα που παρουσιάζεται ως ερευνητικό κέντρο, αλλά κατά βάση είναι μια ομάδα νομικών που αναλαμβάνει υποθέσεις ποδοσφαιρικές. Οργανώνει πάντως και συνέδρια, ενώ πρόσφατα είχε προσκαλέσει σε ένα από αυτά και την Εισαγγελέα Εφετών κ. Βιργινία Σακελλαροπούλου, γνωστή από την πρόσφατη παραγγελία της για προκαταρκτική εξέταση για υποκίνηση αθλητικής βίας σε βάρος του Λ. Αυγενάκη και των μελών της ΕΕΑ που ψήφισαν στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας.
Πρόεδρός του ο κ. Ανδρέας Μαλάτος, ανώτερος υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, επίσης γνωστός από διάφορες παρεμβάσεις του.
Ο κ. Παναγόπουλος, πάντως, έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη, όπως και η Ειρήνη Μαρούπα, μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού: Το αναφέρουμε διότι στο εξώδικο του προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, ο δικηγόρος ζητά την παραίτηση όλων των μελών της Επιτροπής, πλην μιας. Μαντέψτε το όνομα… Ναι, εκείνης που είπε πως ο Ιβάν Σαββίδης όντως αγόρασε την ΠΑΕ Ξάνθη αλλά το έκανε για να μην καταλήξει η ομάδα της Θράκης σε χέρια Τούρκων επενδυτών!
Η περίπτωση Γιαννουλίδη
Ο Χρήστος Αραβίδης δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος του χώρου που έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον Γιώργο Παναγόπουλο με τρόπο άκομψο κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για «ψέματα». Υπάρχουν αρκετές ακόμη περιπτώσεις. Κάποιες μάλιστα πολύ σοβαρότερες.
Όπως εκείνη για παράδειγμα που αφορά στον Δημήτρη Γιαννουλίδη. Ενός ποδοσφαιριστή που για σχεδόν δύο δεκαετίες αγωνίστηκε από την Α΄ Εθνική (ΠΑΟΚ, Ιωνικός) ως και την Δ’ (Εδεσσαϊκός, ΑΕ Γιάννενα, Τρίκαλα). Καριέρα σε 13 διαφορικές ομάδες. Μια εξ αυτών η Νίκη Βόλου με την οποία δεν χώρισε ακριβώς με τον καλύτερο τρόπο. Ο Γιαννουλίδης χρησιμοποίησε τον Παναγόπουλο προκειμένου να πάρει τα χρήματα που δικαιούνταν από την ομάδα της Νέας Ιωνίας. Τελικά έκανε μήνυση στον δικηγόρο του για «υπεξαίρεση» των χρημάτων αυτών.
Πάρε τα λεφτά και τρέχα
Η ιστορία είναι του 2012 αλλά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι αφορά και την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σε αυτή απευθύνθηκε ο Παναγόπουλος προκειμένου τα χρήματα που κέρδισε ο Γιαννουλίδης, να μεταφερθούν σε δικό του λογαριασμό τραπέζης και όχι σε λογαριασμό του πελάτη του! Όταν ο Γιαννουλίδης το κατάλαβε έβαλε άλλον δικηγόρο στην υπόθεση και ζήτησε από την Επιτροπή να μετακινηθεί το ποσό απευθείας σε δικό του λογαριασμό. Η Επιτροπή κράτησε τα χρήματα μέχρι να «λυθεί» το θέμα, και όπως ο ποδοσφαιριστής περιγράφει στη μήνυση που υπέβαλλε στον Παναγόπουλο, αυτό συνέβη «διότι ο κ. Παναγόπουλος ψευδώς ισχυρίστηκε ότι έχει υποβάλλει αίτηση για έκδοση απόφασης που θα μου απαγόρευε δήθεν την επίδοση του ποσού, την οποία (αίτηση) ουδέποτε προσκόμισε μέχρι σήμερα». Έναν χρόνο μετά και ενώ η Επιτροπή αποφάσισε υπέρ του ποδοσφαιριστή, ο δικηγόρος κατέθεσε αγωγή στον Γιαννουλίδη ζητώντας του 20.092 ευρώ ως οφειλόμενη αμοιβή για τις υπηρεσίες του. Η αγωγή δικάστηκε ερήμην του ποδοσφαιριστή, ο Παναγόπουλος κέρδισε 3.000 ευρώ και υποστηρίζοντας ότι παραμένει εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή πήρε από τη Νίκη Βόλου το ποσό των 5.500 ευρώ (χρήματα που εκκρεμούσαν για την πληρωμή του Γιαννουλίδη). Κατόπιν αυτού με νέο εξώδικο ο δικηγόρος, όχι μόνο δεν επέστρεψε τις 2.500 ευρώ της «διαφοράς» αλλά ζητούσε άλλα 2.087 ευρώ από τον ποδοσφαιριστή.
Οι καταγγελίες της Δόξας Δράμας
Τον Γιώργο Παναγόπουλο και τις μεθόδους του, έχει καταγγείλει και η Δόξα Δράμας, πολύ πριν τον Αραβίδη: «Δυστυχώς με μια ατυχέστατη επιστολή που δημοσιοποίησε ο μέχρι πρότινος εντεταλμένος δικηγόρος μας κ. Γιώργος Παναγόπουλος, σε ένα αρκετά ευφάνταστο σενάριο, όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, έχει ανακατέψει το όνομα της Δόξας Δράμας και του μεγαλοχορηγού μας με γεγονότα που απέχουν από την πραγματικότητα. Είναι απορίας άξιο το πως ο κ. Παναγόπουλος αντιλαμβάνεται την σχέση εντολέα-δικηγόρου» ανέφεραν σε ανακοίνωση τους τον Σεπτέμβρη του 2017 οι «Μαυραετοί».
Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλά ακόμη για τον κ. Παναγόπουλο. Την ετοιμότητα με την οποία τοποθετείται περί παντός επιστητού, τη συνήθεια να δηλώνει δημοσίως στην εκπομπή του κ. Θωμαΐδη πράγματα που του «εκμυστηρεύτηκαν» άλλοι, οι οποίοι όμως δεν βγήκαν δημόσια να τα πουν (π.χ. όταν δήλωσε στην εκπομπή του Θωμαΐδη ότι «του είχε εκμυστηρευτεί» ο Δ. Σκουτέρης ότι «είχε δεχτεί επίθεση»), την τάση για δημόσιες αντιπαραθέσεις με τους αντιδίκους του(χαρακτηριστική π.χ. η σύγκρουσή του με τον Αλέξη Κούγια). Προφανώς και αυτό σχετίζεται και με την προσπάθειά του να διευρύνει την επαγγελματική του δράση ως δικηγόρος σε αντιδικίες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Και προφανώς επίσης στο μαγικό κόσμο της ενημέρωσης πάντα θα βρίσκεται και ένα βήμα να του προσφερθεί για τα πει.
Όμως, από το σημείο αυτό μέχρις να θεωρείται αξιόπιστη μαρτυρία το κάθε φραστικό πυροτέχνημα, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση, υπάρχει μεγάλη απόσταση.