Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικηγορικών συλλόγων και επί σειρά ετών μέλος της ΕΕΑ, Παναγιώτης Περάκης, μίλησε για το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση της ΕΕΑ για υποβιβασμό είναι δεσμευτική.
Ο δικηγόρος Παναγιώτης Περάκης, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της ΕΕΑ και εμπνευστής της δημιουργίας της, μίλησε στο Yellow Radio 92,8 για τις υποθέσεις του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, εξήγησε ποια είναι ακριβώς η λειτουργία της ΕΕΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό των δύο είναι δεσμευτική.
Αναλυτικά όσα είπε:
Τι ακριβώς είναι η ΕΕΑ και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της;
«Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι, πως σε αυτή την συζήτηση δεν θα αναλύσουμε αν είναι σωστή ή λάθος η απόφαση. Καθώς ήμουν από τα άτομα που βρισκόντουσαν στην πρωτή σύνθεση της ΕΕΑ και είχαν προτείνει την ίδρυση της, θα ήθελα όσο γίνεται να δούμε το θέμα πέραν οπαδικών φρονημάτων. Στη πρώτη εκείνη περίοδο ως μέλος της ΕΕΑ είχα θεωρήσει πως τότε ο Άρης έπρεπε να υποβιβαστεί (περίοδος 2003-2004) βάσει και του άρθρου 44. Αυτό το λέω γιατί το να εκφέρει κανείς μια άποψη δεν έχει να κάνει κάθε φορά με το ποιον αφορά. Έχει ξανά εφαρμοστεί παρόμοια διάταξη για αποβολή απ’το πρωτάθλημα με την ΠΑΕ Κασσιόπη και κανείς δεν αμφισβήτησε αυτή την ποινή και τώρα που πάει να εφαρμοστεί σε κάποιον πολύ πιο ισχυρό γίνεται αυτή η συζήτηση.
Ξαναλέω η ΕΕΑ είναι ένα όργανο της πολιτείας του κράτους και έχει αποστολή να ερευνά και όχι να μπαίνει στα εσωτερικά του αθλητισμού. Δεν μπορεί να πει αν ήταν κάτι οφσάιντ ή αν κακώς δόθηκε ένα πέναλτι γιατί όλα αυτά ανήκουν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί να πει αν σωστά έγιναν οι εκλογές στην ΕΠΟ ή πως θα γίνουν, αυτό όμως που οφείλει να κάνει όταν έχουμε επαγγελματικό αθλητισμό ΠΑΕ και ΚΑΕ αν αναφερθούμε και στο μπάσκετ είναι να ελέγχει μη καθαρά αθλητικά θέματα, ό,τι έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος με τους μετόχους, τις συναλλαγές τους με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς το κράτος,την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αυτά κάνει. Είναι επιφορτισμένη από το κράτος, την πολιτεία και την κοινωνία να τα ελέγχει, είπε αρχικά ο Περάκης
Η δουλειά της κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της είναι να εκδίδει αποφάσεις,οι οποίες είναι δεσμευτικές για όλους όπως κάθε όργανο διοίκησης. Είναι διοικητικές και δεσμευτικές αποφάσεις και αυτό έχει κριθεί απ΄τα δικαστήρια. Μάλιστα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμα κατευθείαν. Εκδίδει και ανακαλεί άδειες και πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Με αποφάσεις της καταπίπτουν εγγυητικές επιστολές άρα αυτή η συζήτηση για το αν είναι δεσμευτικές ή όχι είναι μια λάθος συζήτηση από ανθρώπους που προφανώς δεν ξέρουν το θέμα. Τονίζω πως πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός όταν μιλάει για την ΕΕΑ ανεξαρτήτως οπαδικής τοποθέτησης. Όλοι απ΄όλες τις ομάδες ξέρουν πως κάπως πρέπει να ελέγχεται η νομιμότητα όπου έχει να κάνει με συναλλαγές.
Οφείλει το κράτος και έχει πει και το Συμβούλιο Επικρατείας πως είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος να υπάρχει αυτή η εποπτεία δια της ΕΕΑ στο ποδόσφαιρο. Τώρα πολλοί αμφισβητούν αυτή την αρμοδιότητα που είναι αναμφισβήτητη από τον νόμο. Ωστόσο υπήρχε πάντα μια διάθεση ανθρώπων του ποδοσφαίρου που πάντα είναι εκεί και πάνε από την μια ομάδα στην άλλη και συντηρούνται μέσα απ΄αυτό να αμφισβητήσουν την ύπαρξη της ΕΕΑ και τις αποφάσεις της. Δηλαδή το αν μπορεί το κράτος να ελέγχει τα στοιχειώδη. Αυτό είναι μια λάθος συζήτηση και δεν θα πρέπει να φτάσουμε με αφορμή αυτή την υπόθεση στο χείριστο αποτέλεσμα.
Η ΕΕΑ λοιπόν κάνει αυτή την δουλειά. Όταν τώρα πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις και αποβολή απ΄το πρωτάθλημα το οποίο προβλέπεται από τον νόμο που αφορά στη συμμετοχή ή όχι σε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα είναι υποχρεωμένο αυτό να συμβεί αλλά αυτό θα το πει με δέσμια αρμοδιότητα το αρμόδιο όργανο του ποδοσφαίρου στο οποίο η επιτροπή διαβιβάζει την απόφαση της όπως μια έκθεση και αυτή άρα θα πρέπει να τον αποβάλει απ΄το πρωτάθλημα. Δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, είναι τόσο απλό όσο σας το λέω και έχει ξαναγίνει και έχει κριθεί ότι είναι νόμιμο. Να σας πω ποιο είναι το χειρότερο;
Κανείς απ΄όλους ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε ο Άρης, ούτε η Ξάνθη δεν είπε ότι δεν είναι σωστό όταν κάποιος παραβιάζει τις διατάξεις περί πολυιδιοκτησίας να αποβάλλεται γιατί είναι η μεγαλύτερη παράβαση που μπορεί να γίνει σε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα όταν νοθεύεις τον ανταγωνισμό. Είναι ο βασικός κανόνας του παιχνιδιού. Όμως δεν γνωρίζω αν εδώ πραγματικά και κανείς δεν ξέρει γιατί δεν έχουμε δει την απόφαση αν εδώ συντρέχει κάτι τέτοιο. Αυτό αποφάσισε η επιτροπή. Εάν ο ΠΑΟΚ θεωρεί ότι δεν είναι σωστή η απόφαση της ΕΕΑ δεν χρειάζεται καμιά τροπολογία και είναι και κακό για τον ΠΑΟΚ γιατί του κολλάει μια ρετσινιά ότι γλίτωσες κάτι επειδή έτρεξε η κυβέρνηση και έβγαλε για σένα μια τροπολογία. Υπάρχει λύση και ποια είναι; Η έχεις παραπάνω στοιχεία και ζητάς επανεξέταση ακόμη και σε περίπτωση που δεν έχεις παραπάνω στοιχεία μπορείς να το κάνες αυτό ή ακόμη πιο απλά πας στο δικαστήριο. Γι αυτό υπάρχουν τα δικαστήρια.
Χιλιάδες Έλληνες καθημερινά και όπου υπάρχει κράτος δικαίου και θεωρεί κάποιος πως αδικείται πάει στο δικαστήριο και όποιος πραγματικά αδικείται ακυρώνεται η απόφαση που τον αδίκησε. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουμε τους νόμους επειδή θεωρώ εγώ πως αδικήθηκα. Η απόφαση αποστέλλεται ως έκθεση στο αρμόδιο όργανο και όπως λέει και αναφέρει ρητά ο νόμος ο οποίος δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποχρεούται να αποβάλει την ομάδα απ΄το πρωτάθλημα. Θεωρώ λάθος διαδικαστικό και ανεπίτρεπτο όταν κάποιος θεωρεί πως αδικείται να αλλάζει ο νόμος. Το επί της ουσία δεν θα λύσει αυτό το θέμα . Δεν μιλάμε μόνο για τον ΠΑΟΚ αν σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως διαπιστωθεί περίπτωση πολυιδιοκτησίας αν δεν αποβληθείς τότε απ΄το πρωτάθλημα πότε θα αποβληθείς; Είναι λάθος κατά την γνώμη μου που μειώνεται η ποινή και επίσης θεωρώ πως είναι και νομικά λάθος να μπαίνει το κράτος στο θέμα της αφαίρεσης βαθμών. Κατά την γνώμη και πάλι μπαίνει λίγο παραπάνω απ΄όσο θα έπρεπε στα χωράφια τα αθλητικά και εκεί ίσως γεννιέται ξανά μια κουβέντα περί παραβίασης του αυτοδιοίκητου. Συν ότι με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία στην πραγματικότητα αν έμενε η απόφαση της επιτροπής ξαναλέω ότι το σωστό θα ήταν ή να πάει σε μια αίτηση ανάκλησης ο ΠΑΟΚ και είτε έχει στοιχεία είτε όχι αν είναι σίγουρος να πάει στο δικαστήριο ή να το ακυρώσει η να πάρει αναστολή, κατέληξε ο Περάκης».
Έχει το δικαίωμα βάσει του νόμου να προσφύγει στο αθλητικό δικαστήριο;
«Φυσικά, πολλές φορές έχουν πάει αποφάσεις της ΕΕΑ στα δικαστήρια, πάρα πολλές φορές αλλά συνήθως έχει δικαιωθεί να σας πω την αλήθεια,γιατί μην πιστεύετε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκεί πέρα πήραν εντολή από κανέναν, εγώ δεν το πιστεύω ,δεν το δέχομαι ειλικρινά σας το λέω,δεν ξέρω αν κάποιοι είναι φίλοι του υπουργού ξέρω ότι οι περισσότεροι ήταν απ΄την προηγούμενη και δεν πιστεύω πως θα κάτσει η κ. Μαρούπα να πάρει εντολή απ΄τον οποιοδήποτε και κανένας υπουργός δεν θα έπαιρνε αυτό το ρίσκο να πει οτιδήποτε. Η αντίδραση του υπουργού στη συνέχεια δείχνει πως ούτε καν πληροφορημένος δεν ήταν. Τέλος πάτων πηγαίνεις στα δικαστήρια αν νομίζεις πως έχεις δίκιο. Εγώ νομίζω ότι η παρέμβαση αυτή δημιουργεί και ένα άλλο θέμα τώρα. Ενώ ήταν δεδομένο πως αν έμενε η απόφαση της ΕΕΑ και δεν ακυρωνόταν απ΄τα δικαστήρια η δεν αναστελλόταν ότι αυτές οι δύο ομάδες να αποβληθούν απ΄το πρωτάθλημα με μια παρέμβαση της πολιτείας αυτό δεν θα συμβεί. Αυτό θέτει θέμα αυτοδιοίκητου ενδεχομένως στα μάτια της UEFA και της FIFA, ήταν όσα είπε ο Περάκης».
Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς θα γίνει με αυτήν την τροπολογία και αν θα περαστεί στους κανονισμούς της ΕΠΟ;
«Όχι δεν συμφωνώ ότι πρέπει να περαστεί. Δεν μπορεί να είναι κανένας κανονισμός πάνω απ΄τους νόμους. Αυτό όμως που γίνεται κάθε φορά μια παρέμβαση του κράτους μια τροπολογία να θεωρηθεί απ΄τις διεθνείς ομοσπονδίες του ποδοσφαίρου εν προκειμένω ότι παραβιάζει το αυτοδιοίκητο τους τότε σου λένε ή θα το πάρεις πίσω ή σε διώχνω απ΄την οικογένεια μου. Όποτε λοιπόν έχει γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα έρχεται κάποιος και το παίρνει πίσω. Τελευταία τέτοια περίπτωση δεν θυμάμαι πότε έγινε νομίζω το 2009. Μπορεί να αποφασίσει μια χώρα να φύγει απ ΄την UEFA. Δεν έχει σημασία τι λέει ο πειθαρχικός κανονισμός. Κανένας κανονισμός οποιουδήποτε σωματείου δεν μπορεί να καταργήσει έναν νόμο. Και να μην είναι εναρμονισμένο το καταστατικό πάλι ο νόμος θα ισχύσει, πάλι η αποβολή που την αναφέρει ρητά έπρεπε να επιβληθεί. Δεν έχει σχέση ότι η ελληνική ομοσπονδία το άλλαξε και προβλέπει κάτι διαφορετικό, ήταν όσα είπε ο Περάκης».
Κατά πόσο σύννομο είναι μια οποιαδήποτε αθλητική εταιρία να προσφεύγει δικαστικά εναντίον συγκεκριμένων προσώπων της επιτροπής;
«Δεν το ξέρω αυτό ο καθένας έχει δικαίωμα να πάει και εφόσον έχει στοιχεία».
Ποιο είναι το κριτήριο με βάση το οποίο ορίζονται οι βαθμοί που αφαιρούνται από την ομάδα που τιμωρείται,δεδομένου ότι ο κανονισμός προβλέπει εύρος αφαίρεσης βαθμών χωρίς να συγκεκριμενοποιείται;
«Εγώ θεωρώ πως είναι λάθος το είδος αυτής της ποινής γι αυτό το είδος της παράβασης. Αυτή η ποινή γι αυτή την παράβαση προβλέπεται εδώ και 18 χρόνια από το 2002, είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια που κανείς δεν έχει διαμαρτυρηθεί για την αυστηρότητα αυτής της ποινής να γίνεται όλο αυτό; Δεν είναι αυστηρό είναι το αυτονόητο. Κακώς κατά την γνώμη φοβήθηκε μια κυβέρνηση ενώ είναι κακό και για την ιστορία του ΠΑΟΚ αν έχει δίκιο. Είναι μια τροπολογία λάθος από κάθε άποψη, κατέληξε ο κ Περάκης».