Ο Αθλητικός Δικαστής της Superleague επέβαλλε διαφορετικές ποινές σε Μπέο και Καραπαπά για το ίδιο περιστατικό, ενώ αγνόησε μερικές από τις βασικές αρχές της ισονομίας.
Πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας όπως συμβαίνει στις αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά είναι ενδεικτικό της… εξυγιαντικής κατάστασης που επικρατεί στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά που τηρούν οι φορείς απονομής δικαιοσύνης όταν πρόκειται για τον Ολυμπιακό και τους εκπροσώπους του, σε σχέση με τις άλλες ΠΑΕ…
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι οι ποινές που επέβαλε ο Αθλητικός Δικαστής της Superleague στον Κώστα Καραπαπά και στον Αχιλλέα Μπέο, για το μεταξύ τους περιστατικό στο παιχνίδι ΝΠΣ Βόλος – Ολυμπιακός στο Πανθεσσαλικό, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου. Ανεξαρτήτως της προσωπικής άποψης του καθενός, η απόφαση έπρεπε να στηρίζεται στην ισονομία, αφού αμφότεροι συμμετείχαν στο συμβάν. Ωστόσο, ο Αθλητικός Δικαστής τιμώρησε πιο αυστηρά τον Κώστα Καραπαπά, σε σύγκριση με τον Αχιλλέα Μπέο.
Πάμε να δούμε την ουσιώδη διαφορά… Ο Αχιλλέας Μπέος τιμωρήθηκε με δύο μήνες απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και στα αποδυτήρια και με πρόστιμο 5.000 ευρώ. Τι σημαίνει ότι αυτό; Ότι δεν μπορεί να… βολτάρει στα προαναφερόμενα μέρη, αλλά έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τα παιχνίδια από την εξέδρα.
Πρακτικά, ο Μπέος δεν τιμωρείται καθόλου… Διότι ουδέποτε έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο και σπάνια κατέβαινε στα αποδυτήρια. Το παιχνίδι Βόλος – Ολυμπιακός ήταν η εξαίρεση, αφού ο Μπέος είχε… συγκεκριμένο σκοπό και τον υπηρέτησε με το παραπάνω.
Αντίθετα, ο Κώστας Καραπαπάς τιμωρήθηκε με δύο μήνες απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα! Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν μπορεί να είναι πουθενά στην εγκατάσταση στη διάρκεια των παιχνιδιών του Ολυμπιακού! Η απόφαση είναι υπερβολικά αυστηρή, αφού ο Καραπαππάς είναι ενεργός στέλεχος του Ολυμπιακού, συνοδεύει την αποστολή και βρίσκεται μαζί της. Άρα, είναι προφανές ότι ο στόχος ήταν να τον αφήσουν εκτός γηπέδων…
Αγνόησε τα προφανή
Τα περίεργα δεν σταματούν με τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στην ποινή… Η συμπεριφορά του Αθλητικού Δικαστή Χριστόφορου Μάρκου δεν συνάδει με το κράτος Δικαίου. Ο κύριος Μάρκου αγνόησε το αίτημα αναβολής της εκδίκασης που είχε καταθέσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής 10 Ιανουαρίου. Με το επιχείρημα ότι υπήρχε ήδη μία αναβολή στις 30 Δεκεμβρίου, ο κύριος Μάρκου εκδίκασε την υπόθεση.
Ωστόσο, το αίτημα των ανθρώπων του Ολυμπιακού είχε επαρκέστατη αιτιολόγηση. Πρώτον και σημαντικότερο, ο Κώστας Καραπαπάς αδυνατούσε να παραστεί εξαιτίας ιατρικού προβλήματος. Μία μέρα πριν, την Πέμπτη 9/1, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Επομένως, ο Αθλητικός Δικαστής έπρεπε να αναβάλλει την εκδίκαση για να δώσει στον Καραπαπά τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Όμως, ο δικαστικός δεν σεβάστηκε έναν άνθρωπο ο οποίος ταλαιπωρούταν από ιατρικό πρόβλημα, αλλά ούτε και την πάγια πρακτικά των Επιτροπών να δίνουν μικρή αναβολή όταν πρόκειται για θέματα υγείας…
Κατά δεύτερον, ταυτόχρονα με την εκδίκαση στο Πρωτοβάθμιο Όργανο της Superleague, συνεδρίαζε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για το μείζον ζήτησα της συνιδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Η περίσταση απαιτούσε το νομικό επιτελείο του Ολυμπιακού να παρασταθεί στην ΕΕΑ και να μην διαχωριστεί στα δύο. Όμως, ούτε αυτό έλαβε υπόψη του ο Αθλητικός Δικαστής… Για τους δικούς του λόγους…
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας… Ο Κώστας Καραπαπάς έχει γράψει το δικό του τόμο με τις ιστορίες για την «εξυγίανση» και για αυτό το λόγο είναι μονίμως στοχοποιημένος. Οι Πειθαρχικές Επιτροπές καλούν συνεχώς σε απολογία τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, του επιβάλλουν πρόστιμα και εσχάτως, θέλουν να τον βγάλουν από τα γήπεδα… Η πρόκληση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην ίδια χρονική περίοδο, άλλοι άνθρωποι με προκλητικές συμπεριφορές στο ποδόσφαιρο, όπως ο Γιώργος Σαββίδης, αφήνονται ανενόχλητοι να λένε και να γράφουν ότι θέλουν…
Το παρελθόν του Μάρκου
Μία μικρή υπενθύμιση από το πρόσφατο παρελθόν… Ο Χριστόφορος Μάρκου είναι εκείνος ο οποίος είχε διατάξει τη συνέχιση του ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός της 17ης Μαρτίου, που είχε διακοπεί εξαιτίας επεισοδίων στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Η ετυμηγορία του Αθλητικού Δικαστή της Superleague ήταν πρωτοφανής, αφού ο διαιτητής είχε διακόψει το παιχνίδι με ευθύνη του Παναθηναϊκού και όπως ήταν αναμενόμενο, είχε ανατραπεί σε δεύτερο βαθμό. Κάτι που θα επιδιώξει ο Κώστας Καραπαπάς και για αυτή την απόφαση, αφού θα καταθέσει έφεση.