Οι διαιτητές απειλούν να τινάξουν το πρωτάθλημα στον αέρα

Οι διαιτητές απειλούν να τινάξουν το πρωτάθλημα στον αέρα

Ημερομηνίες δεν υπάρχουν. Οι ομάδες έχουν μέσα στον Γενάρη εφτά παιχνίδια. Τα πλέι οφ και το EURO δεν αφήνουν περιθώρια για αναβολές. Κι όμως, οι διαιτητές δε νοιάζονται για το ότι μπορεί να τα τινάξουν όλα στον αέρα.

Είναι αυτονόητο πως δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Τους έδωσαν ένα πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια τους για να το εκμεταλλευτούν και να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα λάθη τους. Μια «γόμα» ικανή να σβήσει και να διορθώσει κάθε ανορθογραφία δική τους. Κι όμως, το VAR έγινε ένα πολύτιμο εργαλείο για να κάνουν κάποιοι «ετσιθελικά» το κουμάντο. Όπως συνέβη στον Βόλο. Στο πρόσφατο παράδειγμα. Σε εκείνο που ανάγκασε ακόμα και τον Χούμπελ να βγει δημόσια και να μιλήσει για τα διαιτητικά «εγκλήματα».

Υπήρξαν κι άλλα. Ο Παναθηναϊκός σε εκείνο το περιβόητο παιχνίδι με την Ξάνθη στη Ριζούπολη. Με ένα γκολ του Ζαχίντ που έπρεπε να μετρήσει και δε μέτρησε. Με ένα γκολ του Στάρτζεον που δεν έπρεπε να μετρήσει και μέτρησε. Για να πάρει η Ξάνθη τρεις βαθμούς.

Έχουν δίκιο οι διαιτητές μέχρι ένα σημείο. Όλη η ιστορία, άλλωστε, ξεκίνησε από εκείνες τις μηνύσεις του Αχιλλέα Μπέου, μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ο Μπέος, που ισχυρίζεται πως δεν έχει σχέση – αλλά έχει – με την ποδοσφαιρική ομάδα του Βόλου, τους μήνυσε ως… φίλαθλος. Άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Τότε οι διαιτητές ανακοίνωσαν πως θα κάνουν αποχή από την 18η αγωνιστική. Όλα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα επίσπευσαν τις διαδικασίες. Αποχή από τη 17η, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα το τραβήξουν όσο χρειάζεται. Μια ματιά στο καλεντάρι του Ιανουαρίου αποδεικνύει πως η απόφαση των διαιτητών βάζει… μπουρλότο. Στο πρωτάθλημα, στο Κύπελλο, στα πλέι οφ. Παντού.

To 2020 ξεκινά με αγωνιστική. Μόλις στην πρώτη του εβδομάδα, το διήμερο 4-5 Γενάρη, υπάρχει η 17η αγωνιστική. Λίγες μέρες μετά, το τριήμερο 7-8-9 Ιανουαρίου υπάρχει Κύπελλο. Ακολουθεί στο… καπάκι η 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος (11-12/1) και πάλι Κύπελλο αμέσως μετά (14-15-16/1). Αγωνιστική δράση για το πρωτάθλημα στις 18-19, νέα αγωνιστική, εμβόλιμη, στις 22 και 23 Ιανουαρίου και ακόμα μία το τριήμερο 25-26-27 Ιανουαρίου.

Εφτά παιχνίδια ασταμάτητα. Χωρίς ανάσα. Βγήκε έτσι το πρόγραμμα ώστε να τα προλάβουμε όλα. Και τη λήξη της περιόδου εκεί ακριβώς που προγραμματίστηκε και την έναρξη των πλέι οφ και τον τελικό του Κυπέλλου. Όλα λίγο πιο νωρίς, διότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα βρεθούν στο EURO του καλοκαιριού.

Ενδεικτικά τα παιχνίδια Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Άρη μέσα στον Γενάρη:

Ολυμπιακός:
05/01: Παναθηναϊκός (πρωτάθλημα)
08/01: Καλαμάτα * (Κύπελλο)
12/01: Λαμία * (Κύπελλο)
15/01: Καλαμάτα (Κύπελλο)
19/01: Άρης (Πρωτάθλημα)
22/01: ΟΦΗ * (Πρωτάθλημα)
25/01: ΑΕΚ * (Πρωτάθλημα)

ΠΑΟΚ:
04/01: Άρης * (Πρωτάθλημα)
07/01: ΟΦΗ * (Κύπελλο)
12/01: ΑΕΚ (Πρωτάθλημα)
15/01: ΟΦΗ (Κύπελλο)
19/01: Αστέρας Τρίπολης (Πρωτάθλημα)
23/01: Λαμία * (Πρωτάθλημα)
27/01: Βόλος (Πρωτάθλημα)

ΑΕΚ:
05/01: Παναιτωλικός (Πρωτάθλημα)
08/01: Αστέρας Τρίπολης * (Κύπελλο)
12/01: ΠΑΟΚ * (Πρωτάθλημα)
16/01: Αστέρας Τρίπολης (Κύπελλο)
19/01: Λάρισα (Πρωτάθλημα)
22/01: Βόλος * (Πρωτάθλημα)
26/01: Ολυμπιακός (Πρωτάθλημα)

Παναθηναϊκός:
05/01: Ολυμπιακός * (Πρωτάθλημα)
08/01: ΠΑΣ Γιάννινα * (Κύπελλο)
12/01: Πανιώνιος (Πρωτάθλημα)
19/01: Ξάνθη * (Πρωτάθλημα)
22/01: Ατρόμητος (Πρωτάθλημα)
25/01: Λάρισα * (Πρωτάθλημα)
29/01: ΠΑΣ Γιάννινα (Κύπελλο)

Άρης:
04/01: ΠΑΟΚ (Πρωτάθλημα)
08/01: Ξάνθη * (Κύπελλο)
11/01: Λάρισα * (Πρωτάθλημα)
14/01: Ξάνθη (Κύπελλο)
19/01: Ολυμπιακός * (Πρωτάθλημα)
23/01: Ξάνθη (Πρωτάθλημα)
26/01: Παναιτωλικός * (Πρωτάθλημα)

Δεν γίνεται να έρθουν ξένοι διαιτητές

Μοιάζει να είναι τυχαίο. Αλλά είναι… σημειολογικό. Το χρονικό σημείο που αποφασίστηκε αυτή η αποχή των διαιτητών είναι στην αντίστοιχη αγωνιστική που στον πρώτο γύρο είχε γίνει ολόκληρη ιστορία με τους ξένους διαιτητές και ποια ματς θα σφυρίζουν. Τότε που ο Άρης είχε ζητήσει στο ντέρμπι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ να έχει ξένο διαιτητή. Την ίδια αγωνιστική υπήρχε το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν με ξένο ρέφερει

Είχε ερωτηθεί τότε ο Μέλο Περέιρα. Τι είχε πει; «Υπάρχουν 12 πρωταθλήματα στην Ευρώπη που υπάρχει το VAR. Πλέον θέλουμε διαιτητές που να γνωρίζουν από το VAR». Αυτομάτως, εκείνη η δήλωση του Περέιρα, γίνεται επίκαιρη. Και αναιρεί εν τη γενέσει του το σενάριο που θέλει να δούμε ξένους διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια, έως ότου οι Έλληνες αποφασίσουν να σταματήσουν την αποχή τους. Απλά δε γίνεται.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας

Τη Δευτέρα υπάρχει συμβούλιο στη Λίγκα. Με νούμερο ένα θέμα συζήτησης τι θα προκύψει με την απόφαση των διαιτητών. Σαφώς και δε συμφωνούν οι ομάδες, κοιτάζοντας το καλεντάρι τους. Τους πιάνει… τρόμος. Δε γίνεται το πρωτάθλημα να σταματήσει επ’ αόριστον.

Ήδη, παρασκηνιακά, υπάρχουν συζητήσεις για να καθοριστεί μια κοινή στάση απ’ όλους. Άλλωστε, κινδυνεύει ο σχεδιασμός όλων των ομάδων. Αρκετοί προπονητές έχουν βγάλει προγράμματα προκειμένου οι ομάδες τους να αντέξουν τον «Γολγοθά» του Ιανουαρίου. Ένα πρόγραμμα που έχει και πολλά ντέρμπι. Ένα πρόγραμμα και ένα πρωτάθλημα «έρμαιο» των ορέξεων των διαιτητών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ