Η ΚΕΔ με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χρήση του VAR, με την τεχνολογία να έχει αλλάξει 50 αποφάσεις στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.
Ο πρώτος γύρος της φετινής Super League ολοκληρώθηκε, με την έλευση του VAR να είναι αυτή που έχει σηκώσει πολλές συζητήσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση του πρώτου γύρου, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στη χρήση του Video Assistant Referee.
Από τα στοιχεία αυτά που δημοσιεύτηκαν προκύπτει ότι στις 13 πρώτες αγωνιστικές και σε σύνολο 91 αγώνων έχουν αλλάξει 50 διαιτητικές αποφάσεις μετά από χρήση της τεχνολογίας.
Αναλυτικά τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του πρώτου γύρου από την ΚΕΔ:
– 298 VAR checks, ήτοι 22,9 έλεγχοι ανά αγωνιστική.
– 47 On-Field Reviews (OFR), από τις οποίες 30 οδήγησαν σε αλλαγή απόφασης των διαιτητών, ενώ σε 17 περιπτώσεις παρέμειναν οι αρχικές αποφάσεις.
– 20 VAR Reviews (υποκειμενικές αποφάσεις) οι οποίες οδήγησαν σε ισάριθμες αλλαγές αποφάσεων.
Συνολικά υπήρξαν 50 αλλαγές αποφάσεων σε 91 αγώνες.
Πιο συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις όπου βάσει πρωτοκόλλου υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης του VAR ήταν, ανά κατηγορία, οι ακόλουθες:
Γκολ: 31 Οn-field και VAR reviews που οδήγησαν σε 29 αλλαγές αποφάσεων.
Πέναλτι: 24 reviews που οδήγησαν σε 14 αλλαγές απόφασης
Κόκκινη κάρτα: 11 reviews που οδήγησαν σε 6 αλλαγές απόφασης.
Λανθασμένη ταυτοποίηση: 1 review που οδήγησε σε 1 αλλαγή απόφασης.
– O ΜΟ του επιπρόσθετου χρόνου που προέκυψε από τη χρήση VAR ήταν 1 λεπτό και 38 δευτερόλεπτα (μέσος όρος ανά αγώνα σε σύνολο 91 αγώνων).
Επεξηγηματικά σχόλια:
OFR On Field Review: ο διαιτητής αποφασίζει να δει ο ίδιος σε επανάληψη το συμβάν στην περιοχή ανασκόπησης (RRA).
VAR Review: ο VAR συστήνει μετά από έλεγχο τη σωστή απόφαση χωρίς να απαιτείται να δει ο ίδιος διαιτητής το replay (αφορά αντικειμενικές αποφάσεις).
VAR Check: ο VAR πραγματοποιεί έλεγχο για μία απόφαση / ένα συμβάν, και δεν απαιτείται να επικοινωνήσει με τον διαιτητή αφού δεν εντοπίζει ξεκάθαρο λάθος στην αρχική του απόφαση.