Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπάρχει αδιαφάνεια και πολλά περιθώρια είτε για πολυϊδιοκτησία είτε για ιδιοκτήτες μιας χρήσης. Επειδή η Επαγγελματική Επιτροπή Αθλητισμού λειτουργεί σαν Ανεξάρτητη Αρχή εποπτευόμενη από το Δημόσιο είναι ανάγκη να ξεκαθαριστούν τα πράγματα σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες.
Ενα πρόβλημα είναι η πολυϊδιοκτησία. Αλλο πρόβλημα, παρεμφερές και εξίσου σοβαρό είναι η πιστοποίηση της ιδιοκτησίας. Ποιός είναι σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Η υπόθεση «ΠΑΟΚ-Ξάνθη» ίσως είναι η ευκαιρία να τραβηχτεί το πώμα και να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
Να μάθουμε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Οχι μόνο στην Σούπερ Λίγκα αλλά και στις παρακάτω κατηγορίες. Εκεί που οι ομάδες αλλάζουν ιδιοκτήτες σαν πουκάμισα. Αν κάνετε την υπόθεση ότι αυτό συμβαίνει διότι τους… γαργαλάει το στοίχημα δεν πρόκειται να σας παρεξηγήσω. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ενα πρόβλημα που ξεφεύγει και από την περίφημη Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ και από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Ενα περίεργο καθεστώς που το καλοκαίρι λίγο έλλειψε να επισημοποιηθεί κιόλας με την ρύθμιση που πηγε να περάσει η ΕΠΟ σύμφωνα με την οποία θα επιτρεπόταν η πολυϊδιοκτησία σε ποσοστό μέχρι 5%. Το λες και μια… καλή αρχή για να πάμε και παραπέρα. Η ρύθμιση δεν πέρασε, συνέβη όμως κάτι άλλο αξιοθαύμαστο.
Δεν προβλέπονται ποινές από την ΕΠΟ σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας. Μην μπερδεύεστε με τις ποινές που προέρχονται απο την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Για την Ομοσπονδία μιλάμε. που δεν έδωσε ποτέ καμιά εξήγηση για όλα αυτά. Εκανε λάθος ο Λασκαράκης που το εισηγήθηκε, ψέλλισε στον υφυπουργό Αθλητισμού ο κ. Γραμμένος. Μάλιστα! Και η μη πρόβλεψη ποινών ποιανού λάθος είναι κύριε πρόεδρε;
Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπάρχει αδιαφάνεια και πολλά περιθώρια είτε για πολυϊδιοκτησία είτε για ιδιοκτήτες μιας χρήσης. Επειδή η Επαγγελματική Επιτροπή Αθλητισμού λειτουργεί σαν Ανεξάρτητη Αρχή εποπτευόμενη από το Δημόσιο είναι ανάγκη να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες.
Κι αυτό πρέπει να αρχίσει από τώρα με αφορμή την υπόθεση που έφερε στο φώς το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ΟΝΕ Channel». Κι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση. Το ποδόσφαιρο δεν έχει την διάθεση να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση και το κορυφαίο θεσμικό του όργανο η ΕΠΟ είναι ανυπόληπτο και αναξιόπιστο. Κουκουλώνει αντί να ξεσκεπάζει.
Οι δε παρατηρητές της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ -τα γράψαμε- αγρόν ηγόρασαν. Ούτε παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται κάτω από τη μύτη τους. Ολος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση που έχει μπροστά της η Επιτροπή Επαγγελαμτικού Αθλητισμού θα γίνει προσπάθεια να πολιτικοποιηθεί ώστε να μην εξεταστεί η ουσία της. Να περάσει σαν ένας επεισόδιο στην γενικότερη κόντρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, να παρουσιαστεί σαν ανένδοτος Μαρινάκη-Σαββίδη.
Μόνο που ενώπιον της Επιτροπής θα εξεταστούν έγγραφα, στοιχεία. Πάνω σε αυτά θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Η ΕΕΑ δεν είναι Κοινοβουλευτική Επιτροπή ούτε το Βήμα της Βουλής για να ακουστούν γενικότητες και αφορισμοί. Η συζήτηση και η ενδεχόμενη απολογία θα γίνουν επί πραγματικών στοιχείων…