Η κατασπατάληση εκατ. ευρώ από την «Εξυγίανση» του Γραμμένου που έφεραν την οικονομική κατάρρευση της Ομοσπονδίας.
Ο Ολυμπιακός «τάραξε» τα λιμνάζοντα ύδατα του ελληνικού ποδοσφαίρου με την επιστολή που απέστειλε το Σάββατο στον Υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη.
Με όσα υπεύθυνα καταγγέλει για την σημερινή εικόνα της ΕΠΟ, τον ρόλο της ΚΕΔ και τον τρόπο που οι δύο τους έχουν φέρει το προϊόν σε επίπεδο πλήρους ανυποληψίας. Με μεθόδους που πιθανότατα δεν θα πρέπει να προκαλέσουν μόνο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, αλλά των Εισαγγελικών αρχών. Πρωτίστως για το «πάρτι» που έχει στηθεί γύρω από τα οικονομικά της Ομοσπονδίας. Ένα «πάρτι» ρουσφετολογικό, που όχι μόνο έχει εκτινάξει τα έξοδα, αλλά που έχει φέρει την ΕΠΟ στην… πόρτα του «κραχ». Εξ ου και το γεγονός ότι ζητά χαμηλότοκο δάνειο από τις διεθνείς ομοσπονδίες για να επιβιώσει.
Και αν κάποιοι αρχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να υποστηρίζουν πως η ΕΠΟ μπορεί τα χρήματα της να τα διαθέτει όπως θέλει, παρότι η συγκεκριμένη διοίκηση ήρθε να βάλει μια τάξη και στο οικονομικό «χάος» των προηγούμενων; Τα γεγονότα είναι ο οδηγός για την αλήθεια.
Γιατί ο Ολυμπιακός ασχολείται με τα οικονομικά της ΕΠΟ; Γιατί πρέπει. Και γιατί ουσιαστικά είναι ο μεγάλος «χορηγός» της. Όχι τώρα. Εδώ και χρόνια. Η ΠΑΕ συμμετέχει στα ετήσια έσοδα της Ομοσπονδίας από τις δραστηριότητες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε ποσοστό περί το 40% του συνολικού κατ΄ έτος ποσού που εισπράττει η Ομοσπονδία με διάφορες μεθόδους και καταστατικές διατάξεις.
Με ποσοστά από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό και τα συμβόλαια παικτών. Με τα διάφορα χρηματικά πρόστιμα εξαιτίας διώξεων (σε αυτή την τριετία δε, οι περισσότερες αυτές κατασκευασμένες). Και βέβαια από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων.
Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ζητήσει να τους αποδοθεί ένα πόρισμα ελέγχου της διαχείρισης των ποσών που καταβάλλει, εννοείται υπέρ του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και των εθνικών ομάδων, αλλά η νυν διοίκηση της ΕΠΟ αρνείται πεισματικά κάθε ενημέρωση και συνεχίζει να λειτουργεί την Ομοσπονδία με πλήρη αδιαφάνεια.
Όλα αυτά ενώ από το 2017 και έπειτα για εντελώς ψηφοθηρικούς λόγους και για να εξυπηρετήσει την απελθούσα κυβέρνηση, πολλαπλασίασε το υπαλληλικό δυναμικό της με προσλήψεις μαζικές και αχρείαστες. Σε σχέση με το 2016 σήμερα η Ομοσπονδία έχει τους διπλάσιους υπαλλήλους! Το ορατό αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης τακτικής ήταν να εκτοξευθεί η μισθολογική δαπάνη κατά δυο και πλέον εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το παρελθόν. Την ίδια στιγμή συνολική αύξηση του κόστους λειτουργίας της ξεπέρασε το 40% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Κάπως έτσι έφτασε η ΕΠΟ να ικετεύει για «δάνεια» από το εξωτερικό (FIFA/UEFA) για να καλύψει βασικές ανάγκες της (αδυναμία κάλυψης μισθοδοσίας κλπ.). Κάπως έτσι εξέδωσε εσωτερική εγκύκλιο με την οποία επέβαλε δραστικές περικοπές ακόμη και σε επιβεβλημένες δραστηριότητες εθνικών ομάδων, Κάπως έτσι ματαίωσε κάθε συνεδρίαση όλων των επιτροπών της για το 2019 αλλά και στη ματαίωση υποχρεωτικών Σεμιναρίων διαιτησίας για τους ρέφερι της πρώτης κατηγορίας.
Είναι μάλιστα τόσο παράξενα τα πράγματα στην Ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα λόγο της οικονομικής δυσπραγίας που τα μέλη της διοίκησης απειλούν ευθέως οι μισοί τους άλλους μισούς. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της FIFA στην Επιτροπή Παρακολούθησης (Χούμπελς) έθεσε ευθέως σοβαρό ζήτημα ανεξαρτησίας των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ δηλώνοντας, πως όλοι τους είναι «μη ανεξάρτητα μέλη» και υπονοώντας ότι εξυπηρετούν απλώς συμφέροντα.
Και κάτι ακόμη: Τα προγράμματα FIFA Forward και UEFA HatΤrick, τα οποία σε άλλες χώρες χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή γηπέδων (πχ στα Σκόπια) ή προπονητικών κέντρων (πχ. Βουλγαρία) ή για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της επιχορηγούμενης εθνικής ομοσπονδίας, στην Ελλάδα καταναλώθηκαν σε λειτουργικές δαπάνες και ειδικότερα στην κάλυψη της μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα οι εθνικές ομάδες να μην διαθέτουν ούτε προπονητικό κέντρο, πλην του γνωστού και υπό αίρεση (λόγω του project του Ελληνικού) του Αγίου Κοσμά.
Αυτή είναι η ΕΠΟ της διοίκησης Γραμμένου. Και μέσω της προσπάθειας του Ολυμπιακού πλέον μαθαίνει όλη η Ελλάδα, την αλήθεια.