Τσάβι Ρόκα: Το ισπανικό μοντέλο, οι επιλογές του, τα αποδυτήρια, οι σχέσεις με τους παίκτες και τι θέλει για να πετύχει. Ο Κύπριος δημοσιογράφος, Πάνος Λάρκος, αποκαλύπτει τον νέο τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού.
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΛΑΡΚΟΥ*
Στην ΑΕΚ Λάρνακας έμεινε τέσσερα χρόνια και κατάφερε να αφήσει δίχως καμία αμφιβολία το στίγμα του. Ακόμη και τώρα, 1,5 χρόνο μετά δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θυμούνται και τον αναπολούν. Ο Τσάβι Ρόκα ανέλαβε τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή την σεζόν 2014-15 και έμεινε εκεί για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.
Τα επιτεύγματα του σε σχέση με το εκτόπισμα της ΑΕΚ τεράστια. Τρεις φορές στη δεύτερη θέση, μία φορά 4ος αλλά κυπελλούχος μετά από 14 χρόνια. Ποιος είναι όμως ο Τσάβι Ρόκα; Πως δουλεύει και τι έχει να δώσει στον Παναθηναϊκό;
Γνωρίζοντας τον Τσάβι Ρόκα πολύ καλά από το πέρασμα του από την ΑΕΚ η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικό κύριο. Ένας gentleman που λατρεύει την οικογένεια του και είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του. Πιστός μέχρι αηδίας στο πλάνο του. Δεν παρεκκλίνει όσες πιέσεις και να δεχθεί. Φθάνει και η διοίκηση να τον αφήσει να δουλέψει όπως θέλει και τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν.
Θυμάμαι όταν είχε αναλάβει την ΑΕΚ Λάρνακας είχε αρχίσει να δουλεύει μήνες πριν. Ερχόταν Κύπρο να βλέπει αγώνες για να γνωρίσει τα πρωτάθλημα, να αντιληφθεί τη δυναμικότητα του και να κάνει τις κινήσεις που είχε με το μπάτζετ που του είχε δώσει η διοίκηση. Και προσέξτε. Ποτέ δεν σπατάλησε ούτε και ένα ευρώ παραπάνω.
Υπήρχαν φορές που η διοίκηση του έδινε μπάτζετ για να κάνει την υπέρβαση αλλά δεν το ήθελε. Δεν γούσταρε να έχει στην ομάδα ένα-δυο συμβόλαια τεράστια που θα του χαλάσουν τα αποδυτήρια. Δεν γούσταρε παίκτες βεντέτες. Προτιμούσε να έχει ισορροπία σε όλα και αυτό είναι κάτι που οι ποδοσφαιριστές εκτιμούσαν στα αποδυτήρια και δεν ένιωθαν «λίγοι» μπροστά σε άλλους συμπαίκτες τους.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Ο πρώτος προπονητής που συνεργάστηκε ο Ρόκα ήταν ο Τόμας Κρίστιανσεν (σαν παίκτης έπαιξε και στον Πανιώνιο). Παντελώς άπειρος τότε αλλά τον εμπιστεύτηκε και δικαιώθηκε. Η ΑΕΚ έφθασε στο σημείο να διεκδικεί τον τίτλο μέχρι και την τελευταία αγωνιστική παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Το καλύτερο στην ιστορία της ΑΕΚ, αν και το μπάτζετ ήταν σχετικά πολύ μικρότερο από άλλες ομάδες. Δεν τα κατάφερε απέναντι στον μόνιμο πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ με την ομάδα της Λάρνακας να διαμαρτύρεται τότε στην προτελευταία αγωνιστική για ένα αμφισβητούμενο πέναλτι κόντρα στους «γαλαζοκίτρινους» που έφερε το ματς στην ισοπαλία και έδωσε τον τίτλο στον ΑΠΟΕΛ. Τότε, ο πρόεδρος Άντρος Καραπατάκης είχε τονίσει ότι ψάχνει να βρει το πέναλτι στο google map αλλά μάταια.
Η σχέση Ρόκα-Κρίστιανσεν πέρασε από φουρτούνες. Τη δεύτερη σεζόν οι φήμες είχαν οργιάσει ότι ο Κρίστιανσεν είχε συμφωνήσει με τον ΑΠΟΕΛ. Ο ίδιος αρνιόταν κάτι τέτοιο στον Ρόκα και ο Τσάβι επέμενε στη διοίκηση ότι δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο. Από τον Φεβρουάριο τη σεζόν 2015-16 είχε ξεκινήσει αυτή η φημολογία η οποία και επηρέασε την ομάδα με αποτέλεσμα ο Κρίστιανσεν να αποδεσμευτεί πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου του. Στο τέλος ο Κρίστιανσεν είχε πάει στον ΑΠΟΕΛ μαζί με τον βοηθό του και τον γυμναστή οι οποίοι ήταν το κλειδί της επιτυχίας. Ήταν ένα πλήγμα για τον Ρόκα μιας και ένιωσε προδομένος.
Το ψάξιμο για τον αντικαταστάτη του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο Ρόκα ήθελε ένα προπονητή χαμηλών τόνων, εργατικό και μεθοδικό. Δεν ψάχνει ποτέ τα μεγάλα ονόματα. Συμφώνησε με τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ που ήταν στην Segunda Division B΄, δηλαδή την Γ΄ κατηγορία της Ισπανίας. Πολλοί είδαν με αρνητικό μάτι την πρόσληψη του, ενώ άργησε να έρθει στην ΑΕΚ μιας και έπαιζε πλέι οφ ανόδου και δεν πρόλαβε να κάνει προετοιμασία με την ΑΕΚ που θα έπαιζε Ευρώπη νωρίς-νωρίς.
Στο τέλος κατάφερε να αποκλείσει την Σπαρτάκ Μόσχας μέσα στη Ρωσία, έφθασε μία ανάσα από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και κερδίσει το κύπελλο με την ΑΕΚ την επόμενη σεζόν μετά από 13 χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας. Ρόκα και Ιδιάκεθ είχαν αποφασίσει με τη διοίκηση από τον Φεβρουάριο ότι θα σταματούσαν στο τέλος της σεζόν 2017-18. Πανηγύρισαν το κύπελλο και έφυγαν με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Ο Ρόκα δεν κρατήθηκε. Δάκρυσε στον τελικό, σπάραξε στο κλάμα…
Ο Ρόκα δούλευε μέχρι σήμερα σε γραφείο μάνατζερ, είχε μία συνεργασία ε την Μπαρτσελόνα και είχε συνεργαστεί με την ΑΕΚ πέρσι. Τώρα όμως έκανε την ανατροπή με τη επιλογή του να αναλάβει τη θέση στον Παναθηναϊκό.
Το σύστημα…
Με τον Κρίστιανσεν η ΑΕΚ έπαιζε με τετράδα στην άμυνα ενώ με τον Ιδιάκεθ με τριάδα στα στόπερ κυρίως. Επομένως δεν είναι Τεχνικός Διευθυντής ου έχει κόλλημα με κάποιο σύστημα… Δεν θα επιλέξει τον προπονητή του βάση του συστήματος που παίζει αλλά με το τι φιλοσοφία έχει. Θέλει η ομάδα του να είναι στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα. Να έχει κατοχή μπάλας και να επιβάλλεται στο γήπεδο. Άλλωστε μία τρέλα και μία λατρίε αστην Μπαρτσελόνα την έχει.
Τι παίκτες «ψωνίζει»;
Αρέσκεται να φέρνει έμπειρους ποδοσφαιριστές. Σπάνια θα φέρει νεαρούς και πολλά υποσχόμενους. Το έκανε σε κάποιες περιπτώσεις και δεν του βγήκαν οι πλείστες κινήσεις. Θέλει εμπειρία στην ομάδα του. Δεν τον ενδιαφέρει τι ηλικία γράφει στην ταυτότητα του κάθε παίκτη. Αν πιστεύει ότι μπορεί να του κάνει τη δουλειά θα τον πάρει κι ας είναι στα 35 ή και στα 37 ετών.
Ένα όπλο που είχε στην ΑΕΚ είναι η οικονομική συνέπεια της διοίκησης. Η ΑΕΚ είναι σαν τράπεζα. Πληρώνει στην ώρα της και κανείς παίκτης δεν έχασε λεφτά από την ομάδα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ΑΕΚ και τον Ρόκα που έψαχνε τρόπους να «ψήσει» κάποιους ποδοσφαιριστές.
Έχει μία… εμμονή με τους Ισπανούς παίκτες. Κατά κύριο λόγο επιλέγει συμπατριώτες του μιας και γνωρίζει πολύ καλύτερα το πρωτάθλημα και έχει εξαιρετικές διασυνδέσεις. Στην ΑΕΚ κρίθηκε αυστηρά από τον κόσμο γι’ αυτό. Ότι δηλαδή έκανε την ΑΕΚ ισπανική παροικία. Από την στιγμή όμως που τα αποτελέσματα μιλούσαν μικρή σημασία είχε. Η ΑΕΚ έπαιζε μπαλάρα, τι σημασία έχει αν ήταν όλοι Ισπανοί;
Μέχρι και την υστάτη…
Στις διαπραγματεύσεις του με τους ποδοσφαιριστές ήταν εξαιρετικά δύσκολος, όπως και στις επιλογές του. Ειδικά στις μεταγραφές Ιανουαρίου εξαντλούσε όλα τα περιθώρια. Μέχρι και 30-31 Ιανουαρίου πάλευε να κλείσει τον παίκτη που ήθελε. Και τα κατάφερνε όπως στην περίπτωση του Γάλλου Φλοριάν Τολεμές. Γενικά στις μεταγραφές Ιανουαρίου κατάφερνε να φέρνει εξαιρετικούς παίκτες. Όπως ο Χουάν Τομάς (ήταν στην Λαμία πέρσι) ή και τον νεαρό Χέφελ που του βγήκε λίρα εκατό.
Έχει φοβερό μάτι και τα ποσοστά επιτυχίας στις επιλογές του είναι εντυπωσιακά. Πάντα έχει πολύ καλές σχέσεις με τον προπονητή και μιλάει μαζί του αλλά ο τελευταίος λόγος είναι δικός του για τους παίκτες που θα έρθουν.
Τι κάνει στα αποδυτήρια…
Θέλει να έχει άποψη και εικόνα για όλα. Στα αποδυτήρια οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί του. Οι πλείστοι άλλωστε ήταν Ισπανοί, αυτός τους είχε φέρει και ήταν λογικό από τη μία. Οι σχέσεις του όμως με τους παίκτες δεν ήταν μόνο φιλικές αλλά υπήρχαν όρια. Υπήρχε μία γραμμή που ο Ρόκα κατάφερνε να διαχειρίζεται σωστά. Οι ποδοσφαιριστές τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν. Και ένας από τους πολλούς λόγους είναι ότι ήταν τίμιος και σωστός πάντα απέναντι τους. Δεν τους πούλησε ποτέ φούμαρα και δεν τους γέμιζε τ’ αυτιά με ωραία λόγια. Ήταν σωστός και ειλικρινής.
Για να είμαστε δίκαιοι όμως άλλο ΑΕΚ Λάρνακας και άλλο Παναθηναϊκός. Πολύ μεγαλύτερο καράβι ο ΠΑΟ με τεράστιες φουρτούνες. Ο Τσάβι Ρόκα όμως αποδείχθηκε εξαιρετικός καπετάνιος. Δουλευταράς, κύριος με τα όλα του, τίμιος, καθαρός και σωστός με όλους. Αν νιώσει ότι έχει την ελευθερία να κινηθεί όπως θέλει χωρίς να μπλέκονται στα πόδια του διάφοροι έχει όλα τα φόντα να πετύχει.
Στην ΑΕΚ ένας από ους λόγους που πέτυχε ήταν και αυτός. Κανείς ποτέ δεν μπλέχτηκε στα πόδια του. Ήθελε να φέρει παίκτη τον έφερνε (πάντα με το μπάτζετ που είχε στη διάθεση του), ήθελε να διώξει προπονητή ήταν δική του ευθύνη. Κανείς από τη διοίκηση δεν τον εμπόδισε να κάνει οτιδήποτε. Ούτε ο πρόεδρος. Είχε απόλυτη ελευθερία κινήσεων.
Αν το έχει αυτό και στον Παναθηναϊκό δώστε του λίγο χρόνο και θα δείτε σύντομα μία ομάδα με ταυτότητα στο γήπεδο που θα παίζει ωραίο και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Που θα φτάσει κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αλλά ο Ρόκα έχει τα φόντα να φέρει μια αλλαγή που ψάχνει και θέλει ο κόσμος του ΠΑΟ.
ΥΓ. Όταν έφυγε από την ΑΕΚ υπήρχε ρήτρα να μην πάει σε άλλη κυπριακή ομάδα για ένα ή δυο χρόνια. Δεν ήθελαν με τίποτα να τον δυο στην ΑΕΚ να καταλήγει στον ΑΠΟΕΛ…
* Ο Πάνος Λάρκος είναι δημοσιογράφος επιφορτισμένος με το ρεπορτάζ των ομάδων της Λάρνακας στο ΡΙΚ και την εφημερίδα «Goalnews και ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής του LarnakaSports.com.