Παναθηναϊκός: Η πορεία των πρωταγωνιστών της πολυμετοχικότητας

Παναθηναϊκός: Η πορεία των πρωταγωνιστών της πολυμετοχικότητας

Με αφορμή τις δικαστικές περιπέτειες του πάλαι ποτέ μετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργου Νίκα, to10.gr κάνει ένα οδοιπορικό στους επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν στον Παναθηναϊκό την περίοδο της πολυμετοχικότητας.

Από όποια οπτική γωνία και να την εξετάσει κανείς, η πολυμετοχικότητα αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα δεινά που ακολούθησαν. Είτε γιατί την «τορπίλισε» ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, είτε επειδή οι μέτοχοι της ΠΕΚ δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που οι ίδιοι δημιούργησαν. Άλλωστε και ο Γιάννης Αλαφούζος, ο τωρινός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, ήταν στο πλευρό του Ανδρέα Βγενόπουλου στην πρώτη εμφάνιση του, στις 17 Ιανουαρίου του 2008.

Όμως, τι απέγιναν τα μέλη της πάλαι ποτέ «Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης»; Αφορμή για την αναζήτηση του to10.gr στάθηκε η είδηση ότι ο Γιώργος Νίκας καταζητείται από τις αμερικάνικες διωκτικές αρχές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία της «Mega Gyros» και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης.

Μετά το άνοιγμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, στη μετοχική σύνθεση συμμετείχαν οι Ανδρέας Βγενόπουλος (9,8%), Νικόλας Πατέρας (4,4%), Παύλος Γιαννακόπουλος (4,4%), Μιχάλης Ζολώτας (4,4%), Παναγιώτης Δάβαρης (4,4%), Γιώργος Νίκας – Μιχάλης Ξυλάς – Αδαμάντιος Πολέμης (4,4%), Αλέξανδρος Έλληνας (1%) και διάφοροι άλλοι μικρομέτοχοι.

Η κατάληξη των πολυμετοχικών

Ο Γιώργος Νίκας δεν είναι ο μόνος ο οποίος έχει εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Το ίδιο συμβαίνει με τον Μιχάλη Ζολώτα. Ο εφοπλιστής αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Κύπρο και έχει εμπλακεί σε μία δίκη πολύμηνης διάρκειας. Σε μία ανάλογη διαδικασία είχε συρθεί και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, όμως ο αιφνίδιος θάνατος του στις 5 Νοεμβρίου του 2016 «πάγωσε» τις εξελίξεις.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος παρέδωσε τον έλεγχο της ΚΑΕ στον γιο του Δημήτρη, το καλοκαίρι του 2012 και απεβίωσε στις 10 Ιουνίου του 2018. Ο Νικόλας Πατέρας μετά την παραίτηση του από την προεδρία τον Δεκέμβριο του 2010, αφοσιώθηκε στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του και δεν ασχολήθηκε ξανά. Μάλιστα, μετά την ίδρυση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» δώρισε τις μετοχές του. Ο Πατέρας βοήθησε κατά καιρούς μερικούς αθλητές του Ερασιτέχνη, ενώ διέψευδε κάθε σενάριο που τον εμφάνιζε διατεθειμένος να επαναδραστηριοποιηθεί διοικητικά.

Ο Μιχάλης Ξυλάς αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τα κοινά του Παναθηναϊκού και δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, ενώ ο Παναγιώτης Δάβαρης ασχολείται με την εταιρία του Hyundai Hellas. Ο Αδαμάντιος Πολέμης συμμετείχε για μερικούς μήνες στη διοίκηση του Παναθηναϊκού μετά την παραίτηση του Νίκου Πατέρα, αλλά εν τέλει περιορίστηκε σε εμφανίσεις στο γήπεδο και έχει επικεντρωθεί στις δραστηριότητες του. Τέλος, ο Αλέξανδρος Έλληνας επανεμφανίστηκε και πάλι, αλλά στον Ερασιτέχνη στο πλευρό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Όσο για τον τότε μεγαλομέτοχο, Γιάννη Βαρδινογιάννη, αυτός ηγείται στη Motor Oil και στα επιχειρηματικά σχήματα της οικογένειας Βαρδινογιάννη και έχει ηρεμήσει από τα προβλήματα του Παναθηναϊκού…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ