ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, Κούγιας, Ουάρντα και ένας νεκρός στη Θεσσαλονίκη. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος. Αύριο κιόλας.
Ο πόλεμος ΑΕΚ-ΠΑΟΚ με τις διαδοχικές ανακοινώσεις που ανεβάζουν ολοένα τη στάθμη της «τοξικότητας». Τα επεισόδια ξημερώματα Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια που άφησαν πίσω τους σοβαρά τραυματισμένους αστυνομικούς. Ο σοκαριστικός θάνατος ενός φιλάθλου στην Καλαμαριά. Η ανακοίνωση της ΑΕΛ του Αλέξη Κούγια που ούτε λίγο ούτε πολύ φέρνει στο προσκήνιο μια ιστορία «χειραγώγησης» στον ποδοσφαιρικό αγώνα των ομάδων Κ19 του Άρη και της Λάρισας. Ακόμη και ο τρόπος του Αμρ Ουάρντα με τους πανηγυρισμούς στο «Βικελίδης» αλλά και τις προκλητικές δημοσιεύσεις του στα social media. Κομμάτια διαφορετικά μεταξύ τους. Σαφώς άλλα σοβαρότερα, και άλλα όχι. Σίγουρα όμως κρίκοι στην ίδια αλυσίδα. Εκείνη της ντροπής που τυλίγεται στον λαιμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ήταν μόλις η 5η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Ο καιρός είναι ακόμη «καλοκαιρινός»; Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θυμίζει «βαρυχειμωνιά». Κάθε Σαββατοκύριακο και χειρότερα.
Μια κατάσταση επικίνδυνη που με έναν τρόπο πρέπει να τελειώσει. Και αυτό ακριβώς είναι που σκέφτεται και ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού που πληροφορίες τον θέλουν να είναι τουλάχιστον προβληματισμένος. Προσπαθεί εδώ και καιρό με διάλογο, να εξομαλύνει την κατάσταση. Έχει δει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ποδοσφαίρου. Έχει ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα. Από ότι φαίνεται όμως το ποδόσφαιρο έχει αποφασίσει να χαράξει την πορεία του. Δίχως να λογαριάζει κανέναν.
Εννοείτε πως ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν μπορεί να λύσει μόνος του όλα τα προβλήματα. Ούτε οι αρμοδιότητες του είναι τέτοιες. Στο κομμάτι που του αντιστοιχεί όμως είναι αποφασισμένος. Να παρέμβει. Και αν χρειαστεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Η αυριανή μέρα είναι κλειδί. Είναι η μέρα που τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου στέλνουν τις κλήσεις σε απολογία. Και αυτή τη φορά το… πελατολόγιο τους είναι extra large. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ σαν ΠΑΕ αλλά και οι διοικούντες σαν φυσικά πρόσωπα θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα έπειτα από τον χαρτοπόλεμο της Δευτέρας. Αντίστοιχα ο Αμρ Ουάρντα, ο Αλέξης Κούγιας.
Από τις προηγούμενες ημέρες έχουν γίνει συστάσεις. Κάτι σαν τελευταία προειδοποίηση. Μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή για την συμπεριφορά των παραγόντων, των ποδοσφαιριστών κλπ. Θα αναλάβει λοιπόν δράση το πρωί ο αθλητικός εισαγγελέας; Γιατί αν δεν το κάνει, το ρεπορτάζ αναφέρει πως θα παρέμβει ο ίδιος ο Υφυπουργός. Δεν υπάρχει διάθεση για ανοχή.
Ο νόμος Κοντονή (2015) δίνει στον Υφυπουργό Αθλητισμού να καλέσει ο ίδιος είτε τις ΠΑΕ, είτε και φυσικά πρόσωπα σε «απολογία». Έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα που ξεκινούν από τις 15.000 ευρώ και φτάνουν ως το 1 εκατ ευρώ. Η σύσταση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η τελευταία. Αν λειτουργήσουν τα πειθαρχικά όργανα; Προφανώς δεν θα κάνει κάτι. Αν όχι όμως; Τότε πιθανότατα θα ανοίξει έναν νέο «κύκλο» στις σχέσεις πολιτείας-ποδοσφαίρου. Υπο μηδενική ανοχή!
Και όλα αυτά εν αναμονή της ψήφισης από τη Βουλή, των εννέα σημείων κατά της Βίας. Το πρώτο «πακέτο δράσεων» της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής, προκειμένου άμεσα να γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια καταπολέμησης της βίας. Παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό τόσο σε FIFA/UEFA όσο και σε ΕΠΟ, Σούπερ Λιγκ 1, Σούπερ Λιγκ 2, Φούτμπαλ Λιγκ πριν από έναν μήνα (22/8). Πλησιάζει πια η ώρα της ψήφισης. Αν είχαν ψηφιστεί ήδη; Τότε για παράδειγμα όσα έγιναν τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια θα «βάραιναν» την ΠΑΕ ΑΕΚ. Με την «Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών».
Θυμίζουμε τα 9 σημεία
* Σφικτό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.
* Ορισμό υπεύθυνων ασφαλείας ανά ομάδα και ανά αθλητική εγκατάσταση, σε συνδυασμό με τον ορισμό συγκεκριμένου αστυνομικού συνδέσμου.
* Ενεργοποίηση του νόμου περί λεσχών οργανωμένων οπαδών και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων.
* Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών.
* Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού.
* Έλεγχο και πιστοποίηση των security, που χρησιμοποιούν οι ΠΑΕ, από Πολιτεία και ΕΠΟ.
* Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του Εισαγγελέα να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορουμένους έως και τη δίκη τους.
* Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στο συντονισμό των μέτρων ασφαλείας όλων των αγώνων.
* Πρόβλεψη επιβολής διοικητικών προστίμων σε περίπτωση κατοχής εισιτηρίου από μη νόμιμο κάτοχο.