Ο Γιώργος Δώνης ήταν... χείμαρρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη NOVA δύο μέρες πριν το ντέρμπι. Μίλησε για όσα συνέβησαν μετά τον Άρη, τι είπε στους παίκτες, πως πείστηκε να μείνει και τι συνέβη στο ξενοδοχείο, στα αποδυτήρια και στο γραφείο του Αλαφούζου.
Πέρασε το πιο δύσκολο διήμερο από τότε που ήρθε στον Παναθηναϊκό. Η ήττα – σοκ από τον Άρη, που ήρθε 15 μέρες μετά απ’ αυτή με τον ΟΦΗ τον έκανε να σκεφτεί πολύ σοβαρά την αποχώρησή του. Δεν είχε κάνει ποτέ τέτοιες σκέψεις στους 15 μήνες που βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ούτε καν όταν η Χάντερσφιλντ τον δελέασε και του πρότεινε να δουλέψει στην αγαπημένη του Αγγλία. Το κλίμα, όμως, βάρυνε πολύ και ο ίδιος το κατάλαβε.
Ο Γιώργος Δώνης μιλάει για πρώτη φορά για όσα ένιωσε και έζησε από το Βικελίδης και έπειτα. Για εκείνες τις ώρες που τον έφεραν κοντά στην έξοδο από τον Παναθηναϊκό και για όλα όσα τελικά τον κράτησαν.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Δώνης στα κανάλια Novasports:
Για τις σκέψεις παραίτησης που έκανε μετά το παιχνίδι με τον Άρη:
«Δε νομίζω πως αυτά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι σοκ. Τα βλέπουμε σε καθημερινή βάση. Η δουλειά του προπονητή είναι τέτοια που κρίνεται από το αποτέλεσμα και από την παρουσία της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Η δουλειά μου στον Παναθηναϊκό δεν είναι άκρως επαγγελματική, αλλά κυριαρχεί και το συναίσθημα. Είναι φανερό πως τα δύο τελευταία ματς και δεν θα αναφερθώ σε αυτό της Λαμίας, γιατί ήταν διαφορετικό, αν και εκεί δεν ήμασταν καλοί, η ομάδα μας ήταν πολύ κακή. Πιστεύαμε πως το ματς με τον ΟΦΗ ήταν ένα τυχαίο γεγονός ή μια κακή μέρα στη δουλειά και ότι θα επιστρέφαμε στα επίπεδα που για εμάς είναι τα φυσιολογικά. Η εικόνα ήταν πολύ κακή και με στεναχώρησε. Πάντα υπάρχει η ένταση της στιγμής και σκέφτηκα πως έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσω από το σύλλογο. Το είπα στα αποδυτήρια. Έγιναν διάφορα πράγματα και στο ξενοδοχείο όταν επιστρέψαμε. Πριν πάω στον πρόεδρο της ομάδας είχε παρθεί η απόφαση να μείνω, αλλά ήθελα να βάλω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο της αποχώρησης για το καλό της ομάδας».
Για το αν έχει εντοπίσει τι φταίει:
«Είναι φανερό πως το θέμα δεν είναι τα αποτελέσματα, αλλά η αγωνιστική παρουσία. Είναι φανερό πως βρισκόμαστε σε κρίση. Είναι αγωνιστική. Είμαστε σε όλα τα πράγματα κακοί μέσα στο γήπεδο. Είμαστε κακοί όταν έχουμε την μπάλα, κάνουμε μεγάλα λάθη. Δεν δημιουργούμε όπως θα μπορούσαμε, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην αμυντική μας συμπεριφορά, χάνουμε τις μονομαχίες. Όταν παίζουμε οργανωμένη άμυνα, είμαστε αδύναμοι στη μονομαχία. Στη συμπεριφορά μας χάνουμε τον έλεγχο, είτε κάνοντας πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας δυνατότητες, είτε έχουμε νεύρα που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος αποφάσεις και κόκκινες κάρτες. Όταν σε μια ομάδα η κρίση είναι αγωνιστική, εγώ δεν αναφέρομαι σε όλα τα υπόλοιπα που προκύπτουν και μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, είναι φανερό πως ο άνθρωπος που πρέπει να επέμβει είναι ο προπονητής. Πρέπει να ελέγξει το πλάνο του, αυτό που δούλεψε το καλοκαίρι, να σκεφτεί το πρέπει να αποφύγει, να σκεφτεί τη συμπεριφορά του απέναντι στους ποδοσφαιριστές, γιατί εγώ είμαι ένας άνθρωπος που σ’ αυτή τη δουλειά αγαπώ τους ποδοσφαιριστές. Το να τους αγαπάς και να θες να τους βελτιώσεις, δε σημαίνει πως θα συμπεριφέρεσαι με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχουν στιγμές που έχω φερθεί με τον καλύτερο τρόπο, υπάρχουν στιγμές που έχω πετάξει και πίνακες. Είναι λογικά αυτά τα πράγματα και συμβαίνουν. Πρέπει να προσπαθήσω να συνεφέρω την ομάδα και να επιστρέψει στο σημείο που μπορεί να είναι. Στο αγωνιστικό κομμάτι πρέπει να αποφύγω όλα όσα μας δημιουργούν προβλήματα για να είναι πιο ανταγωνιστική στον αγωνιστικό χώρο, ανεξάρτητως αν στο επόμενο ματς αντιμετωπίζουμε τον Ολυμπιακό ή κάποια άλλη ομάδα».
Για το αν θα πρέπει να διορθώσει πράγματα με την μπάλα στα πόδια ή χωρίς αυτή:
«Και τα δύο. Αν κάνουμε αξιολόγηση των δύο ματς είχαμε πρόβλημα με την μπάλα στα πόδια. Έχω μια φιλοσοφία παιχνιδιού που προσπαθώ να την περάσω από το καλοκαίρι, με κατοχή μπάλας, ακόμα και στο δικό μας μισό. Δείξαμε πως δεν έχουμε την προσωπικότητα ως ομάδα, δεν λέω πως δεν έχουμε παίκτες με προσωπικότητα, γιατί θα αρχίσουν να λένε πως ο Δώνης τα βάζει με τους παίκτες. Κάτω από την πίεση του αποτελέσματος, έχουμε χάσει τον έλεγχο και είναι σημαντικό κομάτι που πρέπει να αποφύγεις, να τα αποφύγεις και κομμάτια που πρέπει να ελέγξεις, να τα ελέγξεις. Να ανεβάσουμε την ατομική και την ομαδική απόδοση.
Όταν ήμουν ποδοσφαιριστής στην Αγγλία, έπαιζε ένα μεγάλο ντέρμπι η Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι, το οποίο κρίθηκε από ένα λάθος του Ρίο Φέρντιναντ. Στη συνέντευξη Τύπου ο Φέργκιουσον δέχτηκε κριτική και ρωτήθηκε γιατί έχασε η ομάδα του. Απάντησε πως «χάσαμε γιατί έκανε λάθος ο Φέρντιναντ. Έδωσε την μπάλα στον αντίπαλο και φάγαμε γκολ». Αν το πεις αυτό στην Ελλάδα θα σου πουν πως μεταθέτεις τις ευθύνες στους παίκτες, όμως μπορεί να συμβεί. Δεν έχει σημασία να μοιράσουμε ευθύνες, σημασία έχει ο καθένας μας να δει τι πρέπει να κάνει, να κάνουμε αξιολόγηση και να μη μεταφέρουμε την ευθύνη ο ένας στον άλλο. Σαν ποδοσφαιριστής θυμάμαι πως το κάναμε συνεχώς. Εδώ έχουμε σοβαρούς χαρακτήρες στα αποδυτήρια που πονάνε την ομάδα, ασχέτως αν έχουμε κακή απόδοση, από τον προπονητή ως τον τελευταίο ποδοσφαιριστή. Πρέπει να δείξουμε αντίδραση σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε. Στους αμυντικούς μου είπα πως μπορεί να μην είστε οι καλύτεροι με την μπάλα στα πόδια, γιατί αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον Φετφατζίδη να μας περνάει τόσο εύκολα ή τον Ντιγκινί. Πρέπει λοιπόν οι αμυντικοί στις μονομαχίες να φτάσουν στο καλύτερο επίπεδο τους. Το ίδιο ισχύει για τους μέσους. Αυτά που μπορούν να ελέγξει καλύτερα να τα δούμε στο γήπεδο και να είμαστε συγκροτημένη ομάδα. Πρέπει σε ένα ματς όπως αυτό που έρχεται να είμαστε ένα σώμα».
Για το πως μπορεί να αλλάξει η εικόνα μέσα σε λίγες μέρες:
«Δεν είναι δύσκολο γιατί πολλές φορές μια κρίση ή ο φόβος λειτουργούν για να συγκεντρωθείς περισσότερο και να αντιδράσεις. Αυτή η ομάδα έχει δείξει και από πέρυσι πως στα καλά της ματς μπορεί να έχει κοντά τις γραμμές της, να είναι συγκρτημένη και ο ένας να συμπληρώσει τον άλλο. Μπορεί ο ένας να παλέψει για τον άλλο. Δεν είναι δύσκολο να το ξανακάνουμε. Ακόμα και με τρεις αμυντικούς όπως κόντρα στον Άρη, με 5-4-1, με την μπάλα στο δικό μας μισό, όταν δεν κόβεις, δεν κερδίζεις μονομαχία και δίνεις την μπάλα στον αντίπαλο, καταρρέουν τα πάντα και γι’ αυτό μιλάμε για αγωνιστική κρίση. Ο προπονητής πρέπει να βρει τη λύση».
Για το αν περιμένει παιχνίδι φόβου, αυτοσυντήρησης ή αντίδρασης από τους παίκτες του:
«Βλέπουμε ποδόσφαιρο και σε υψηλό ακόμα επίπεδο μπορούν να συμβούν τα πάντα. Θα πρέπει το κάθε ματς που είναι μια διαφορετική ιστορία να το προσεγγίσει ανάλογα ο προπονητής. Η ψυχολογία μας δεν είναι στα καλύτερα μας, αλλά ίσως αυτό μας οδηγήσει σε καλό στην πορεία. Δεν είναι το θέμα να φοβηθούμε τον αντίπαλο, γιατί θα πρέπει η ψυχολογία μας να βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Είναι σημαντική η συνοχή μας και να ελέγξουμε τα βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.
Για την προσέγγιση του στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό:
Στο αμυντικό κομμάτι σε όλο το γήπεδο πρέπει να είμαστε πιο συγκροτημένοι και εκεί που είναι η δύναμη του Ολυμπιακού, να είμαστε αποφασιστικοί, όπως στο 1-2 και την ατομική ενέργεια, για παράδειγμα. Πρέπει να έχουμε παγίδες και όταν είσαι εκεί να είσαι πραγματικά εκεί για να κόψεις την μπάλα. Αυτά τα λάθη που κάναμε σε ένα παιχνίδι, μια ομάδα μπορεί να μην τα κάνει σε τρία χρόνια. Αν τα μετρήσει κάποιος είναι έξι τεράστια λάθη που δεν τα βλέπουμε ούτε σε ομάδες χαμηλού επιπέδου. Θα πρέπει να τα αποφύγουμε και υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος. Όταν θα έχουμε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, με τους ποιοτικούς μας παίκτες, όπως ο Ζαχίντ, ο Μπουζούκης, ο Κολοβός, ο Χατζηγιοβάννης, ο Χατζηθεοδωρίδης και ο Μακέντα πρέπει να κάνουμε πράγματα. Το παιχνίδι είναι στην έδρα μας, ο αντίπαλος προκαλεί το κίνητρο μας και έτσι θα πρέπει να βάλουμε τα αντίστοιχα προβλήματα στον Ολυμπιακό».
Για το αν θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές:
«Νομίζω είναι πολύ σημανικό κάθε ομάδα να την αναλύουμε ρεαλιστικά. Ανησύχησα πολύ με τον ΟΦΗ, προσπάθησα να πάμε με μεγαλύτερη ασφάλεια πίσω γιατί έλειπε και ο Κουρμπέλης και ήμασταν χειρότεροι. Ήταν πιο εύκολο για τον Άρη να δημιουργήσει φάσεις, παρά την προσπάθεια μας για αντίδραση. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα έχουμε ένα ρόστερ, στο οποίο οι μεταγραφές μας δεν έχουν μπει. Για την ώρα παίζουν ο Κολοβός και ο Ζαχίντ. Και οι δύο δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που μπορούν και είναι αλήθεια πως και οι δύο μπορούν να παίξουν καλύτερα. Τους γνωρίζω καλά και τον ένα τον είχα στα χέρια μου και μπορούσε να παίξει σαν δεκάρι, οκτάρι, δεξί χαφ στο 4-4-2 με μεγαλύτερη ένταση όπως στον ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν σημαίνει πως δεν θα τους δώσουμε χρόνο, ούτε οτι θα έχουν πάντα θέση σε μια ενδεκάδα. Στο ρόστερ μας μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές. Έχουμε να περιμένουμε πράγματα. Υπάρχει ένα κακό δείγμα τριών παιχνιδιών, έχουμε φτάσει στον πάτο του βαρελιού, υπάρχει μια ισοπέδωση, στην Ελλάδα ζούμε. Όταν μια ομάδα είναι τόσο χαμηλά και αυτοί που βρίσκονται σε κακή κατάσταση θα ανεβάσουν την απόδοση τους και έχουμε παιδιά τα οποία δουλεύουν για να μπουν στην ομάδα. Υπάρχουν 8-9 παιδιά που περιμένουμε. Είμαι σίγουρος πως η ομάδα θα βρει το φυσιολογικό της στάτους. Το ποδόσφαιρο είναι περίεργο. Καταπληκτική προετοιμασία, πολύ κακό ξεκίνημα. Πέρυσι είχαμε το ανάποδο. Υπάρχει το απρόβλεπτο και εκεί πρέπει οι προπονητές να αντιδρούμε».
Για το αν Σένκεφελντ, Μπεκ και Περέα είναι έτοιμοι για να παίξουν με τον Ολυμπιακό:
«Δεν μου αρέσει να μιλάω ατομικά. Ένας κεντρικός αμυντικός σου δίνει ευκολία σε 3 εβδομάδες να αρχίσεις να το σκέφτεσαι. Ο Σένκεφελντ είναι σε αυτή τη διαδικασία, γιατί εχει λιγότερα τρεξίματα και αποστάσεις στον αγωνιστικό χώρο. Θα αποφασίσουμε αύριο για να δούμε και ο ίδιος πως αισθάνεται. Κάνουμε καποια τεστ στην προπόνηση, αλλά πρεπει να δούμε πως νιώθει. Ο Μπεκ ήταν άρρωστος το τελευταίο διάστημα και υπάρχει σκέψη αν θα μπει στην 18αδα. Ο Περέα κάνει τη διαφορά στο ματς, καθώς όταν μπαίνει στο παιχνίδι, βρίσκει την ομάδα χάλια. Με τους συνεγράτες μου συζητούσαμε και λέγαμε πως το ζήτημα στην ομάδα είναι να βρεις διασωθέντα, όχι διακριθέντα. Υπάρχει διαφορά στη λέξη. Όταν έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις ενδεκάδες και δεν μπορείς να βρεις διασωθέντα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Μπαίνει ένα παιδί το οποίο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης δεν είναι έτοιμος, στο κομμάτι της τεχνικής θέλει βελτίωση, γιατί δεν είναι ο καλύτερος παίκτης στο συνδυαστικό, αλλά είναι 19 χρονών. Έχει όμως δύναμη, δίνει μάχες με τους αντιπάλους που τον αισθάνονται και είναι τόσο μεγάλη η διαφορά του με τους υπόλοιπους στον αγωνιστικό χώρο, που η διαφορά βγάζει μάτια. Μην σκεφτόμαστε το ένα 20λεπτο, πρέπει να δούμε ένα παίκτη ο οποίος υστερεί σε κάποια πράγματα λόγω ηλικίας και επίσης δεν είναι εύκολο σχήμα με δύο κεντρικούς επιθετικούς».
Για την άποψη που έχει για τον Μαρτίνς:
«Ο Ολυμπιακός έχει από πέρυσι ένα σταθερό πλάνο. Δε θεωρώ πως έχουν ανακαλύψει την Αμερική. Όταν κάθεσαι να δεις την ομάδα του Ολυμπιακού, έχει σταθερές στο παιχνίδι της. Είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα να δημιουργούνται σταθερές. Αυτές οι σταθερές δημιουργούνται από την ποιότητα των παικτών και τη δουλειά του προπονητή.Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο άμυνας και επίθεσης. Ξέρει να εκμεταλλεύεται τα στοιχεία των παικτών σε άμυνα και επίθεση. Είναι μια ομάδα με ομοιογένεια, ποιότητα και ταχύτητα. Αυτό φαίνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η διοίκηση έχει επενδύσει στην ομάδα και αυτό έχει αντίκρισμα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι λοιπόν φυσιολογικά τα αποτελέσματα και η συνέχεια που έχει ο Ολυμπιακός.
Για το αν έχει η ομάδα χαρακτήρες που αντέχουν:
«Έχουμε καλές προσωπικότητες για να συζητήσουμε πράγματα. Στην επικοινωνία θα ακούσεις καλές απόψεις. Είναι άλλο να είσαι ηγέτης και άλλο να είσαι καλή προσωπικότητα. Το πλάνο μας είναι να αναπτύξουμε κάποιους ή στο μεταγραφικό σχεδιασμό και αυτό είναι ένα στοιχείο για να ανεβαίνουμε επίπεδο. Δεν είναι το καλό μας σημείο αυτή την περίοδο».
Αν υπάρχουν σκέψεις προφύλαξης του Ζαχίντ:
«Ποτέ δεν σκέφτομαι να προφυλάξω έναν παίκτη γι’ αυτόν το λόγο. Μπορεί η κερκίδα να με βρίζει με 20.000 κόσμο γιατί παίζει ο Ζαχίντ, γιατί παίζει ο Δώνης, γιατί παίζει ο Κολοβός. Δεν με απασχολεί καθόλου η γνώμη των άλλων. Τα ακούω βέβαια. Αν μπω σε αυτή τη λογική θα πρέπει να προφυλάξω πέντε. Τον Ζοαό, τον Μπουζούκη, τον Ζαχίντ και τον Διούδη. Το θέμα είναι οι νέοι παίκτες να φάσουν στα όρια τους. Οι τρεις αγωνιστικές δεν είναι δείγμα για έναν νέο ποδοσφαιριστή. Αν κρίνω πως είναι καλό για έναν νέο ποδοσφαιριστή να μείνει στην ενδεκάδα, θα το κάνω, αν κρίνω πως αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή δεν πρέπει, τότε θα το κάνω. Ο Ζαχίντ είναι ήπιων τόνων που επηρεάζεται ψυχολογικά και γι’ αυτό ήθελε να δουλέψει με μένα, γιατί ξέρω πως να τον διαχειριστώ. Δεν είναι θέμα ποιότητας, αλλά έντασης».