Ο ΠΑΟΚ καλείται να πάρει την ευρωπαϊκή αποτυχία και να την μετατρέψει σε «όπλο» ώστε να παρουσιαστεί καλύτερος τη φετινή σεζόν
Σείστηκε συθέμελα το οικοδόμημα του ΠΑΟΚ μετά τον ταπεινωτικό αποκλεισμό από την άσημη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο κόσμος της ομάδας άσκησε δριμεία κριτική στον Ιβάν Σαββίδη, επέρριψε ευθύνες σε άπαντες. Διοικούσα Αρχή, προπονητή, τεχνικό επιτελείο, παίκτες. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από άδοξες βραδιές. Μετά από αποτυχίες.
Αυτό που καθορίζει το status quo ενός συλλόγου όμως, αυτό που κάνει μια ομάδα μεγάλη, είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται αυτές τις αποτυχίες. Τι παίρνει όταν… στύβει την πέτρα. Κόντρα στο κλίμα που επικρατεί εκείνη την στιγμή εντός κι εκτός ομάδας.
Μετά το ευρωπαϊκό χαστούκι ο νταμπλούχος Ελλάδας λοιπόν πήρε άμεσα κάποιες αποφάσεις, αρχής γενομένης από την στήριξη στον νέο του προπονητή Αμπέλ Φερέιρα και έστρεψε ως όφειλε την προσοχή του στα εν οίκω (πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας).
Πως το είπε ο Γιώργος Σαββίδης; «Υπόσχομαι πως θα “πεθάνουμε” όλοι για να ζήσουμε στιγμές σαν τις περσινές». Και αν οι λέξεις του μέλους του Δ.Σ. των Ασπρόμαυρων, στόχευαν πρωτίστως στην ψυχολογική τόνωση ομάδας και κόσμου, κρύβουν από πίσω μια μεγάλη αλήθεια. Που αφορά κυρίως, σε αυτό που αναφέραμε πιο πάνω, στον τρόπο διαχείρισης.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο ΠΑΟΚ έχει τουλάχιστον πέντε λόγους, για τους οποίους μπορεί να κάνει πορεία καλύτερα από την περυσινή που του χάρισε το πρώτο νταμπλ της Ιστορίας του.
1) Οι Ασπρόμαυροι ως αποτέλεσμα του πρόωρου αποκλεισμού τους από την Ευρώπη, θα έχουν όλη τη χρονιά, μέχρι την διαδικασία των play offs, ένα παιχνίδι μέσα στην εβδομάδα. Τι σημαίνει αυτό; Πέντε προπονήσεις, με ξεκάθαρο πλάνο για τον εκάστοτε αντίπαλο, περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία και την αφομοίωση των οδηγιών του Άμπελ Φερέιρα, ευκαιρία για ανάπτυξη πιο ισχυρών δεσμών ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές και προπονητικό επιτελείο.
2) Η «δίψα» για απαντήσεις μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη. Αν η αποτυχία οδηγήσει σε πείσμα και έξτρα κίνητρο για… να κλείσουν στόματα, τότε μετατρέπεται άρδην σε επιτυχία. Είναι αυτός ο τρόπος διαχείρισης που είπαμε. Αν η πίκρα του ευρωπαϊκού αποκλεισμού γίνει «όπλο» τότε η ο ΠΑΟΚ θα έχει δείξει χαρακτήρα μεγάλης ομάδας, κι αυτό σίγουρα εξιτάρει ολόκληρο τον οργανισμό που λέγεται ΠΑΟΚ. Αλλιώς θα επαναπαυτεί στην επιτυχία των δύο τελευταίων ετών και η αποτυχία διάκρισης στη Γηραία Ήπειρο θα αποδειχθεί αξεπέραστο τροχοπέδη.
3) Οι συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει ο άμεσος ανταγωνισμός. Αν θεωρήσουμε ότι οι έτεροι συνδιεκδικητές του τίτλου είναι ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, τότε ο ΠΑΟΚ πρέπει να ρίξει μια κλεφτή ματιά σε όσα άπτονται της ερυθρόλευκης και της κιτρινόμαυρης πραγματικότητας. Η Ένωση βρέθηκε μετά τη λύση της συνεργασίας της με Μιγκέλ Καρντόσο και Νίκο Λυμπερόπουλο, στο σημείο μηδέν. Έχοντας μάλιστα αποτύχει στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Υπάρχει δυσπιστία στις τάξεις του κόσμου και μεγάλος δρόμος για να ανέβει ώστε να προβληματίσει τον πρωταθλητή.
Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός που εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένος και πιο συγκροτημένος εν συγκρίσει με πέρυσι, μπορεί να «φοβίζει» τους αντιπάλους του με την αγωνιστική του εικόνα στα παιχνίδια του στην Ευρώπη, μέχρι την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, όμως καλείται να βρει έναν τρόπο να αντεπεξέλθει σε δύο διοργανώσεις. Καλείται να βρει τον τρόπο μέχρι (τουλάχιστον) τον Δεκέμβρη να είναι ανταγωνιστικός τόσο στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, όσο και εντός των τειχών, για να μη χάσει το τρένο της επιστροφής στην κορυφή. Κάτι που φυσικά δίνει πλεονέκτημα στον ΠΑΟΚ.
4) Οι μεγάλες επιστροφές. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει μισός σε σχέση με την περυσινή ομάδα που έκανε πορεία πρωταθλητισμού, κι αυτό οφείλεται στις απουσίες λόγω (σοβαρών) τραυματισμών. Ο Δικέφαλος του Βορρά όμως σταδιακά θα αρχίσει να στηρίζεται και πάλι στην προσφορά παικτών – βαρόμετρα. Όπως ο αρχηγός του Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο Χοσέ Μαουρίτσιο, ο Ομάρ Ελ Καντουρί, ο Πόντους Βέρνμπλουμ.
Βέρνμπλουμ: Έχει κάνει επέμβαση μετά από ρήξη αχίλλειου τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν έπαιξε σε κανένα φιλικό της προετοιμασίας, ούτε σε κάποιο επίσημο παιχνίδι έως τώρα. Στις 16 Αυγούστου έπαιξε για πρώτη φορά σε φιλικό με την Κ19 του ΠΑΟΚ. Βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επιστροφή του, ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο.
Βιεϊρίνια: Έκανε επέμβαση χιαστούς στις αρχές Μαΐου, είναι πιο μπροστά στην αποθεραπεία από τα συνηθισμένα, αλλά δύσκολα θα επιστρέψει πριν τα μέσα προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Μαουρίτσιο: Έκανε επέμβαση χιαστούς την 1η Απριλίου. Ήδη έχει μπει στις προπονήσεις και έχει παίξει σε οικογενειακά διπλά. Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη θα είναι 100% έτοιμος.
Ελ Καντουρί: Υπέστη θλάση β’ βαθμού στις 29/8 στη ρεβάνς με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στην Τούμπας και έγινε αναγκαστική αλλαγή πριν το πρώτο ημίχρονο. Οι θλάσεις β’ βαθμού θέλουν 20-25 μέρες για αποθεραπεία. Άρα οριακά θα προλάβει το ματς με τον Άρη την 4η αγωνιστική ή θα είναι έτοιμος για την ΑΕΚ την 5η αγωνιστική.
5) Τέλος τα «νέα» πρόσωπα. Οι Γιαννούλης, Σβιντέρσκι, Άκμπομ είναι πρόσωπα που έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής δεχόμενοι την πίεση να ανταποκριθούν άμεσα στις προσδοκίες και να καλύψουν τα κενά. Όλοι, μέχρι την… επάνοδο όλων των τραυματιών θα έχουν βρει τον ρόλο τους στην ομάδα και θα μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα κομμάτια του παζλ.