Το10.gr αναλύει πράγματα και καταστάσεις για τα 16 γκολ που έχουν δεχθεί οι ερυθρόλευκοι σε 14 ματς πρωταθλήματος.
Οι ευθύνες του Χάσι, η μετατόπιση του Ρομαό, το κόλλημα με τον Σισέ και τα ατομικά λάθη. Επίσης η απουσία βασικού διδύμου στόπερ και οι αριθμοί που φανερώνουν το πρόβλημα. Η προσπάθεια του Λεμονή ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα και τα αυτογκόλ.
Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει την Κυριακή, με το εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ, τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Στόχος φυσικά των ερυθρόλευκων να κλείσουν με νίκη το πρώτο μισό της σούπερ λίγκα σ’ ένα διάστημα που αν μη τι άλλο υπήρχαν και δυσκολίες για την ομάδα του λιμανιού.
Βέβαια τον τελευταίο ενάμιση μήνα ο Ολυμπιακός βαδίζει σε γνώριμα γι’ αυτόν μονοπάτια, έχοντας πέντε συνεχόμενες νίκες κι αυτό έχει επιτρέψει στους πρωταθλητές να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τα αρνητικά αποτελέσματα στο ξεκίνημα κυρίως της σεζόν.
Ωστόσο ένα θέμα που απασχόλησε κι απασχολεί ακόμα τους πρωταθλητές Ελλάδος, είναι η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία δέχονται γκολ οι πειραιώτες. Ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί μέχρι στιγμής (μια αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου) 16 γκολ, αριθμός πολύ μεγάλος για τα δεδομένα των ερυθρόλευκων.
Τα είχε δεχθεί σε όλο το πρωτάθλημα
Για να καταλάβει κάποιος πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των γκολ που έχει δεχθεί σε 14 παιχνίδια η ομάδα του λιμανιού, αρκεί να έχει υπόψιν πως 16 τέρματα είχαν δεχθεί οι πρωταθλητές σε όλο το πρωτάθλημα της περσινής αλλά και της προπέρσινης αγωνιστικής περιόδου. Το ίδιο ισχύει και για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 που ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί σε όλη τη σεζόν 16 γκολ.
Με βάση λοιπόν τα όσα έχουν γίνει μετά από 14 παιχνίδια στη φετινή σούπερ λίγκα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι ερυθρόλευκοι δέχονται περισσότερα από ένα γκολ ανά παιχνίδι. Ένα στατιστικό στοιχείο που φανερώνει πολλά για τα λάθη που έχουν γίνει τη φετινή σεζόν.
Παρουσιάζει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ανάλυση πολλών δεδομένων που αφορούν το συγκεκριμένο πρόβλημα του Ολυμπιακού για τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Τι είναι τελικά αυτό που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο θέμα στα μετόπισθεν της ομάδας του Πειραιά; Το10.gr αναλύει πράγματα και καταστάσεις για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα. Γιατί δέχεται τόσο εύκολα γκολ ο Ολυμπιακός;
Η λανθασμένη φιλοσοφία του Χάσι
Ένα θέμα που σίγουρα επηρέασε έχει να κάνει με τον προηγούμενο προπονητή των ερυθρόλευκων, Μπέσνικ Χάσι. Ο τρόπος που χειρίστηκε τους στόπερ στο ξεκίνημα της προετοιμασίας (έπαιζε ο Σισέ κι εν συνεχεία τον άφησε εκτός πλάνων) αλλά και η νοοτροπία που είχε ο Αλβανός τεχνικός προκάλεσαν θέμα και μάλιστα μεγάλο στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού.
Τούτο άλλωστε φάνηκε όχι μόνο στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας.
Η μετατόπιση του Ρομαό
Όταν μια ομάδα αμύνεται δε σημαίνει πως αυτό αφορά μόνο τους αμυντικούς της. Η ανασταλτική λειτουργία είναι δουλειά όλης της ομάδας και ξεκινά απ’ τον σέντερ φορ και φτάνει στα στόπερ.
Τι έκανε λοιπόν ο Χάσι που ενδεχομένως διατάραξε τις ισορροπίες στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του; Πήρε τον βασικό του αμυντικό μέσο (Ρομαό) από τον άξονα της μεσαίας γραμμής και τον χρησιμοποίησε στο κέντρο άμυνα. Ο βασικός στόπερ των πειραιωτών αυτή την περίοδο, ο Πάπε Σισέ έβλεπε τα ματς από την εξέδρα, με το Χάσι να βάζει στόπερ τον βασικό του κόφτη.
Ήταν μια επιλογή που προκάλεσε κενά στον άξονα της μεσαίας γραμμής των ερυθρόλευκων κι αυτά τα κενά τα πλήρωσε ο Ολυμπιακός. Ο Ζιλέ που είχε αποκτηθεί με εισήγηση Χάσι δεν ήταν ο παίκτης που μπορούσε να στηρίξει η ομάδα του λιμανιού τον άξονα της κι αυτό μετέφερε την πίεση στα μετόπισθεν.
Το κόλλημα με τον Σισέ
Αναφερθήκαμε στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε ο Ολυμπιακός την προετοιμασία του. Ο Χάσι επέμενε στη χρησιμοποίηση του Σισέ και ο Σεεγαλέζος έδειχνε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους πειραιώτες. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και ο Χάσι του έδινε ευκαιρίες. Ήταν επίσης προφανές πως ο Ρέτσος θα έπαιρνε μεταγραφή, απ’ τη στιγμή που η Λεβερκούζεν έδειχνε διατεθειμένη ν’ ανέβει πάνω από τα είκοσι εκατ. ευρώ.
Ο Χάσι λοιπόν δοκίμαζε το Σισέ κι όταν άρχισε η σεζόν τον άφησε στην εξέδρα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ένας παίκτης που πλέον θεωρείται βασικός (και με το σπαθί του) ήταν εκτός αποστολής στα περισσότερα παιχνίδια του Ολυμπιακού.
Δεν υπήρξε βασικό δίδυμο στόπερ
Ένα άλλο στοιχείο που επίσης πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν μέχρι στιγμής ένα βασικό δίδυμο στόπερ κι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη θέση απαιτεί συγχρονισμό μεταξύ των δύο αμυντικών και να γνωρίζει ο ένας τα πατήματα του άλλου.
Όταν οι δυο στόπερ δεν έχουν πολλά παιχνίδια μαζί (και μάλιστα συνεχόμενα) τότε υπάρχει θέμα συνεργασίας κι αυτό είναι ένα ζήτημα που κόστισε στον Ολυμπιακό. Και μάλιστα κόστισε σε μεγάλο βαθμό.
Αρκεί να δει κάποιος τις συμμετοχές που έχουν οι στόπερ της ομάδας του λιμανιού στο πρωτάθλημα, για να διαπιστώσει αυτό που προαναφέραμε. Ο Αλμπέρτο Μποτία έχει πέντε συμμετοχές στο πρωτάθλημα και ο Μπιόρν Ένγκελς έχει παίξει σε εφτά αγώνες.
Ο Πάπε Σισέ έχει εννιά συμμετοχές στη σούπερ λίγκα ενώ σε τέσσερα παιχνίδια έχει αγωνιστεί ο Δημήτρης Νικολάου. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια συμμετοχή σε αγώνα πρωταθλήματος έχει και ο Γιούγκος Βούκοβιτς.
Τα ατομικά λάθη
Βέβαια θα πρέπει να σταθεί κάποιος και στα ατομικά λάθη των παικτών του Ολυμπιακού, τα οποία έχουν εκμεταλλευτεί σε αρκετές περιπτώσεις οι αντίπαλοι των ερυθρόλευκων. Κι αυτά τα λάθη δεν ήταν λίγα και οφείλονταν κυρίως στην έλλειψη συγκέντρωσης.
Το λάθος για παράδειγμα του Σισέ στο ματς πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα έδωσε την ευκαιρία στην ελαφρά ταξιαρχία να σκοράρει στο Καραϊσκάκη. Το ίδιο ισχύει και για τον αγώνα με τον Λεβαδειακό στο Φάληρο και την κάκιστη αντίδραση του Ελαμπντελαουί σε στατική φάση. Ο Νορβηγός αμυντικός των πρωταθλητών Ελλάδος έμεινε ακίνητος με αποτέλεσμα ο προσωπικός του αντίπαλος να σκοράρει ανενόχλητος.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν δεχθεί δύο αυτογκόλ στο πρωτάθλημα (Φιγκέιρας και Ένγκελς) κι ένα στο Τσάμπιονς Λιγκ (Νικολάου). Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που δείχνει έλλειψη συγκέντρωσης.
Το θέμα των γκολκίπερ
Σε ότι αφορά τους γκολκίπερ του Ολυμπιακού, ο Καπίνο ήταν αυτός που ξεκίνησε τη σεζόν αλλά στη συνέχεια τη θέση του πήρε ο Προτό. Ένα βασικό ζητούμενο για τον Βέλγο τερματοφύλακα είναι η καλύτερη συνεργασία του με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, κάτι που αν επιτευχθεί θα βοηθήσει σημαντικά την ομάδα του λιμανιού. Ο Καπίνο έχει τελειώσει και τυπικά απ’ τον Ολυμπιακό και όλοι στο λιμάνι περιμένουν την επιστροφή του Γιαννιώτη.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν δεχθεί 16 γκολ γιατί δεν είχαν συνολικά καλή αμυντική λειτουργία κι αυτό είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο δουλεύει ο Λεμονής στου Ρέντη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο 57χρονος τεχνικός έχει διατηρήσει τον Ρομαό στον άξονα της μεσαίας γραμμής ενώ έχει δείξει ξεκάθαρη προτίμηση στον Σισέ, σε ότι αφορά το κέντρο της αμυντικής γραμμής. Απομένει να δούμε αν στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός θα έχει καλύτερη αμυντική λειτουργία.