Τα δύο σημαντικά θέματα που θ’ απασχολήσουν όλες τις πλευρές για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, εφόσον ξεπεραστεί κάθε νομικό εμπόδιο.
Ας υποθέσουμε ότι η Διπλή Ανάπλαση δεν έχει κανένα νομικό κώλυμα και είναι σε θέση να προχωρήσει. Με το γήπεδο μπάσκετ μέσα. Όπου κι αν δύναται να κατασκευαστεί αυτό.
Ένα γήπεδο, όμως, δεν είναι μόνο νόμοι. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να τακτοποιηθούν και θα πρέπει εκτός από τη πολιτεία και ο Παναθηναϊκός είναι ξεκάθαρος, αποφασισμένος και φυσικά ενωμένος. Για να χτιστεί και να λειτουργήσει χρειάζεται χρήμα. Δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι μόνο πηγή εσόδων. Θα έχει και έξοδα. Συντήρησης και φυσικά αποπληρωμής των κεφαλαίων. Είτε ιδιωτικών είτε τραπεζικών δανεισμών.
Στο κομμάτι της χρηματοδότησης θέλοντας και μη θα μπει στη κουβέντα και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ και πρόεδρος του Ερασιτέχνη Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν θα βάλει χρήματα από την τσέπη του για το γήπεδο, ούτε θα εγγυηθεί για κάποιο δάνειο, αν δεν έχει λόγο στην ΠΑΕ. Το πρώτο που θα κληθεί ν’ απαντηθεί, λοιπόν, όταν διευθετηθούν τα νομικά θέματα, είναι η χρηματοδότηση.
Ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων, όπως έχει πει ο Γιαννακόπουλος θα έρθει από την πολιτεία. Με κρατικά κεφάλαια επενδύσεων και με κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, όμως, πόσα θα είναι αυτά και τι μέρος του συνολικού κόστους θα καλύπτει. Τα υπόλοιπα θα είναι από τραπεζικούς δανεισμούς και ιδιωτικά κεφάλαια. Καταρχάς, θα πρέπει να γίνει μία νέα μελέτη, έστω και με βασικό άξονα, αυτών που έγιναν στο παρελθόν, για να διαπιστωθεί το κόστος. Τόσο του γηπέδου ποδοσφαίρου, όσο και του μπάσκετ.
Αφού αποφασιστεί αυτό, τότε Γιαννακόπουλος και Αλαφούζος θα πρέπει να συζητήσουν και ν’ αποφασίσουν ποιος θα έχει τον έλεγχο της ΠΑΕ. Ποιος θα βάλει τα χρήματα και για ποιο γήπεδο. Λογικά ο Γιαννακόπουλος θα βάλει για το μπάσκετ. Θα θελήσει, όμως, να πάρει όλη την ΠΑΕ μόνος του; Τότε θα πρέπει να βάλει χρήματα και για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Και φυσικά να τρέξει τη διαδικασία για τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Αν θελήσει, όμως, να γίνει το απόλυτο αφεντικό στην ΠΑΕ, τότε θα πρέπει να δώσει χρήματα και στον Αλαφούζο. Είναι δύσκολο ο τελευταίος ν’ αποχωρήσει έτσι απλά, όταν έχει βάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Δεν θα πρέπει ν’ αποκλείσουμε φυσικά το ενδεχόμενο να είναι συμπαίκτες (και να εμφανιστούν ξαφνικά κι άλλοι ενδιαφερόμενοι). Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν όταν υπάρχει καλή θέληση. Αλλά επειδή μιλάμε για ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικούς δανεισμούς, όλα είναι πιθανά. Ο Γιαννακόπουλος θα χρηματοδοτήσει το μπάσκετ, οπότε δεν μπορεί κανείς να πει αν θα έχει τη διάθεση ή τη δύναμη ν’ αναλάβει εξ’ ολοκλήρου και το κόστος του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Ένα ακόμα καυτό θέμα, είναι το business plan. Ένα γήπεδο είπαμε ότι εκτός από πολλά έσοδα έχει και αρκετά έξοδα. Ποσοστό από τα έσοδα θα έχει φυσικά η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης. Αλλά θα έχει και ο Δήμος και η Εθνική Τράπεζα, που έχουν παραχωρήσει γη (η Εθνική έδωσε οικόπεδο με τον Δήμο αξίας σχεδόν 20 εκατ. ευρώ) για να γίνει η Διπλή Ανάπλαση. Οπότε η ΠΑΕ και το φυσικό πρόσωπο (ή φυσικά πρόσωπα) που θα βάλει τα χρήματα και θα πάρει δάνεια, θα πρέπει να κάνει μία μελέτη, όπου θα προϋπολογίζει τα έσοδα.
Μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός από εμπορικές χρήσεις δεν μπορεί να προσδοκά και πολλά. Ελάχιστα μαγαζιά επιτρέπονται. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπήρχε το Mall… Θα είναι πρόβλημα, να δείξει μία μελέτη ότι η ΠΑΕ ή η ΚΑΕ θα έχουν καθαρά έσοδα, λιγότερα από τα έξοδα που απαιτούνται (δάνεια, συντήρηση, υπαλληλικό προσωπικό, ποσοστό Δήμου, Εθνικής Τράπεζας). Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα διαδεχθεί τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση. Το business plan δεν μπορεί να γίνει αν δεν γνωρίζει κανείς πόσο θα κοστίζει το γήπεδο (και τα δύο γήπεδα) και από θα αντληθούν τα κεφάλαια (και πως φυσικά θα κατανεμηθούν).