Η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Συμπληρώνονται 48 χρόνια από τη μεγαλύτερη επιτυχία του «τριφυλλιού». Τη συμμετοχή του τελικού Πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ.

Ο Παναθηναϊκός εδώ και μερικά χρόνια έχει χάσει τη λάμψη του στην Ευρώπη, ενώ κι εντός συνόρων προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του.

Η ιστορία, όμως, είναι χαραγμένη. Δεν διαγράφεται, δεν ξεχνιέται. Και σήμερα συμπληρώνονται 48 χρόνια, μισός αιώνας σχεδόν, από την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Στις 2 Ιουνίου 1971, τα παλικάρια του Φέρεντς Πούσκας, όλα ελληνόπουλα, αντιμετώπισαν στο Γουέμπλεϊ τον φοβερό Άγιαξ του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ. Ηττήθηκαν 2-0 με γκολ στην αρχή και στο τέλος της αναμέτρησης. Το αποτέλεσμα ήταν πικρό, το φαβορί πήρε τον τίτλο, αλλά η ιστορία έγραψε. Ο Παναθηναϊκός ήταν φιναλίστ στον τελικό του Πρωταθλητριών. Μόνο το «τριφύλλι» ακόμα δύο φορές, το 1985 και το 1996 άγγιξε ξανά το όνειρο. Κανείς άλλος ελληνικός σύλλογος δεν έφτασε τόσο κοντά.

Οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει. Είναι απίθανο να μπορέσει ελληνική ομάδα να πάει τόσο μακριά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, το πέτυχε. Έχει μία μοναδική χρυσή σελίδα γραμμένη στην ιστορία του και οφείλουμε να θυμίσουμε την πορεία του «τριφυλλιού» προς τον ναό του ποδοσφαίρου.

Το ταξίδι του Παναθηναϊκού ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 1970 κόντρα στη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο. Εύκολη πρόκριση με δύο νίκες κι έπειτα αντίπαλος η Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε στη Λεωφόρο και παρά την ήττα στη ρεβάνς συνέχισε στον θεσμό. Μεγαλύτερο εμπόδιο στη συνέχεια. Η αγγλική Έβερτον υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό. Ισοπαλία στο πρώτο ματς 1-1, ισοπαλία και στην Αθήνα 0-0 και οι «πράσινοι στα ημιτελικά. Για το γκολ στο «Γκούντισον Πάρκ» είναι γνωστή η ιστορία με τα πέντε εννιάρια… Το σημείωσε ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος φορούσε τη φανέλα με τον αριθμό 9. Το γκολ μπήκε 9 λεπτά πριν τη λήξη, ήταν 21.00 ακριβώς, σημείωνε το ένατο γκολ του στη διοργάνωση και το ματς ήταν στις 9 Μαρτίου!

Επόμενο και τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό ο πανίσχυρος Ερυθρός Αστέρας της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Οι αντίπαλοι νίκησαν 4-1 και όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει… Στη ρεβάνς, όμως, «μίλησε» η καυτή Λεωφόρος, η ψυχή και το ταλέντο των παιδιών του Πούσκας. Ο Παναθηναϊκός 3-0 και ο τελικός ήταν γεγονός.

16 Σεπτεμβρίου 1970 – «Λα Φροντιέρ»

Ζένες Ες – Παναθηναϊκός 1-2
Διαιτητής: Μεσέμ (Γαλλία)

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στο 6’ και του Κώστα Ελευθεράκη στο 35’.

ΖΕΝΕΣ ΕΣ: Χόφμαν, Χόφμαν, Σάουλ (75′ Ερ), Μοροκούτι, Ταγκράβα, Σέλερ (80′ Χόσμαλα), Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζένοβα, Λάγκερ, Μπαρτολόσι.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς (86’ Καψής), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (80’ Δεληγιάννης).

30 Σεπτεμβρίου 1970 – «Απόστολος Νικολαΐδης»
Παναθηναϊκός – Ζένες Ες 5-0
Διαιτητής: Λεφτόνι (Μάλτα)

Περίπατος φυσικά η ρεβάνς. Ο Ελευθεράκης άνοιξε το σκορ 17’και στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο Αντωνιάδης, ο οποίος σημείωσε τέσσερα γκολ (26′, 29′, 37′, 58′).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, (40′ Μητρόπουλος), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (46′ Γονιός).
ΖΕΝΕΣ ΕΣ: Χόφμαν, Ρενέ , Χόφμαν, Σάουλ , Μοροκούτι, Ταγκράβα, Σέλερ, Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζένοβα, Λάγκερ.

21 Οκτωβρίου 1970 – «Απόστολος Νικολαΐδης»

Παναθηναϊκός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0
Διαιτητής: Μπαρμπουλέσκου (Ρουμανία)

Ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε την πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας και κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1969 και τη συνέτριψε με γκολ των Δομάζου στο 3’, Αντωνιάδη στο 55’ και Δεληγιάννη στο 82’.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).
ΣΛΟΒΑΝ: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Σλόχα, Χρίβλακ (46’ Σβέλχικ), Σλόχα, Χορίβλιτσκα, Τσάπκοβιτς, Μόντερ (84’ Γιούρεν),Τσάπκοβιτς, Γιόκλ, Μέντβικ.

4 Νοεμβρίου 1970 – «Τεχέλνε Πόλε»
Σλόβαν Μπρατισλάβας-Παναθηναϊκός 2-1
Διαιτητής: Λεβ (Σουηδία)

Στη ρεβάνς η Σλόβαν προηγήθηκε στο 33’ με γκολ του Μούτερ, αλλά στο 52’ ο Αντώνης Αντωνιάδης ισοφάρισε. Οι γηπεδούχοι απλώς νίκησαν με γκολ του Τσάπκοβιτς στο 58’.

ΣΛΟΒΑΝ: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Σλόχα, Σλόχα, Χρέβνιακ, Μένεβνιτς, Τσάπκοβιτς, Μούτερ, Τσίκοβιτς, Γιόκλ, Σβέλχικ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας (46’ Μητρόπουλος), Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).

9 Μαρτίου 1971 – «Γκούντισον Παρκ»
Έβερτον – Παναθηναϊκός 1-1
Διαιτητής: Γκλέκνερ (Ανατ. Γερμανία)

Ο Παναθηναϊκός πάγωσε το γήπεδο με το γκολ του Αντωνιάδη στο 81’, αλλά οι «εφιπλιστές» ισοφάρισαν στο τέλος με προβολή του Τζόνσον.

24 Μαρτίου 1971 – «Απόστολος Νικολαΐδης»
Παναθηναϊκός – Έβερτον 0-0
Διαιτητής: Ελιές (Γαλλία)

Σε μία κατάμεστη Λεωφόρο το «τριφύλλι» άγγιξε στην πίεση της αγγλικής ομάδας κι έτσι πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Αθανασόπουλος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.
ΕΒΕΡΤΟΝ: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Λάμπον, Χαρστ,Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Γουίτλ, Ρόιλ, Μόρισεϊ (74’ Τζόνσον).

14 Απριλίου 1971 – «Μαρακανά»

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 4-1
Διαιτητής: Νιεμάγιερ (Αυστρία)

Ο Παναθηναϊκός είχε χιλιάδες φίλους στο πλευρό του, όμως, οι Γιουγκοσλάβοι ήταν πανίσχυροι. Ο Όστοϊτς στο 14’ έκανε το 1-0, ο Γιάνκοβιτς στο 39’ το 2-0, ενώ πάλι Όστοϊτς στο 47’ έγραψε το 3-0. Στο 55’ ο Καμάρας μείωσε σε 3-1. Ο παίκτης που έμελλε να στείλει την ομάδα του στον τελικό… Ο Όστοιτς πέτυχε και τρίτο γκολ στο 68’, το 4-1 έμοιαζε να είναι καταδικαστικό, αλλά η Λεωφόρος περίμενε.

28 Απριλίου 1971 – «Απόστολος Νικολαΐδης»
Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0
Διαιτητής: Ορτίθ ντε Μεντιβίλ (Ισπανία)

Το «Απόστολος Νικολαΐδης» ήταν κατάμεστο και περίμενε ένα θαύμα. Ο Αντώνης Αντωνιάδης μόλις στο 2’ άνοιξε το σκορ και στο 54’ σημείωσε το 2-0. Έμενε ένα γκολ και το πέτυχε ο παίκτης που με το τέρμα του στο Βελιγράδι, διατήρησε τις ελπίδες των «πρασίνων». Στο 63’ ο Καμάρας διαμόρφωσε το 3-0 που ήταν το τελικό σκορ, το σκορ που έστελνε τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ κι εκατομμύρια οπαδούς του στα ουράνια.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, (90’ Χατζηανδρέου), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, (54’ Αθανασόπουλος).
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοϊτς, Φιλίποβιτς.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού ταξίδεψαν στο Λονδίνο. Ένα μεγάλο μέρος του Γουέμπλεϊ, του ναού του ποδοσφαίρου ντύθηκε στα πράσινα. Απέναντι στην ομάδα του Πούσκας ήταν ο Κρόιφ και η παρέα του. Πέντε λεπτά μετά το πρώτο σφύριγμα του Άγγλου διαιτητή Τέιλορ, οι έμπειροι Ολλανδοί προηγήθηκαν στο 5’ με τον Φαν Ντάικ. Ο Παναθηναϊκός δεν πτοήθηκε, δεν παρέδωσε τα όπλα. Πάλεψε όσο μπορούσε για να ισοφαρίσει. Ήταν μέσα στο παιχνίδι μέχρι το 85’. Τότε, σε γύρισμα του Χάαν, η μπάλα βρήκε στο πόδι του Καψή και έγινε το 2-0, που έδωσε το κύπελλο στον Άγιαξ.

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ, Χουλσόφ, Κρολ, Σβαρτ (46’ Χάαν), Μιούρεν (46’ Μπλάνκεμπουργκ), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Φαν Ντάικ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από