Για τη δημιουργία του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ μίλησε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας πως θα είναι σύμβολο για την πόλη.
Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στην εφημερίδα «Live sport» για το στάδιο που βρίσκεται το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της νέας Τούμπας, τις προθεσμίες που υπάρχουν, αλλά και τα δεδομένα. Επίσης, αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες που υπάρχουν αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και τα οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την πόλη.
Σε ποια φάση βρίσκεται το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της νέας τούμπας;
«Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο υποβλήθηκε στις 24 Απριλίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα πρέπει να γίνει η αξιολόγησή του και ο έλεγχός του, ώστε στη συνέχεια να αποσταλεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αναμφισβητήσεων, το οποίο θα πρέπει εντός ενός μήνα από την υποβολή της εισήγησης να βγάλει διατύπωση γνώμης και αμέσως μετά να εκδοθεί η απόφαση προέγκρισης από τη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος».
Ποιες είναι οι προθεσμίες για τη συγκεκριμένη διαδικασία;
«Οι προθεσμίες για τη χορήγηση προέγκρισης με βάση το θεσμικό πλαίσιο είναι έξι μήνες. Εμείς, θυμίζω, είχαμε προωθήσει την ενιαία τροπολογία με 10 άρθρα και υπογραφές αρκετών συναρμόδιων υπουργών, η οποία έδωσε τη δυνατότητα παραχώρησης του περιβάλλοντος χώρου και καθόρισε τους βασικούς σκοπούς της παραχώρησης. Με την τροπολογία αυτή, με νόμο παραχωρήθηκε στον ΑΣ ΠΑΟΚ, η βασική έκταση ήταν του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και η υπόλοιπη του ελληνικού δημοσίου και προβλέφθηκαν η χρήση γης και κάποιες υποστηρικτικές ρυθμίζεις, όπως για παράδειγμα, η εξασφάλιση χώρων στάθμευσης».
Η πρόθεση είναι να μην εξαντληθεί το περιθώριο των έξι μηνών για την προέγκριση;
«Εμείς ζητήσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών και, εάν γίνεται, να επιτευχθεί η μείωση των χρονικών περιθωρίων στο ήμισυ. Αποστείλαμε τον φάκελο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου προς έλεγχο από τις 24 Απριλίου, δηλαδή, από την πρώτη ημέρα που τον παραλάβαμε».
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχετε υπόψη σας το νέο γήπεδο θα είναι «ανοιχτό» στους κατοίκους της πόλης;
«Στη διαδικασία του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι πολύ σημαντική η αξιολόγηση της σχέσης του έργου με τη γειτονική περιοχή. Έτσι, εξασφαλίζονται τα παρακάτω. Πρώτον, τα κυκλοφορικά δεδομένα. Δεύτερον, η αξιοποίηση του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου από τους κατοίκους. Δηλαδή, δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι, πάρκα και πλατείες, που θα είναι όφελος για την περιοχή. Τρίτον, η αξιοποίηση των υποδομών στάθμευσης και πιθανόν αναψυχής.
Θα έχει κλαμπ μέσα, θα έχει διάφορα, θα είναι “ζωντανό” το κτίριο και τις υπόλοιπες μέρες. Θα έχει μία μεγάλη πλατεία με ανάπλαση του χώρου. Σε επίπεδο ελεύθερων χώρων, κυκλοφοριακών υποδομών, σταθμεύσεων και μπορεί και σε επίπεδο υποδομών αναψυχής, το νέο γήπεδο θα ωφελήσει την περιοχή».
Είπατε ότι θα έχει και κλαμπ;
«Εννοώ, ότι θα διαθέτει το νέο γήπεδο ένα μουσείο επίδειξης και έκθεσης των τροπαίων και της ιστορίας του ΠΑΟΚ και αναψυκτήριο, όπως έχει και τώρα, απλά δεν είναι τόσο λειτουργικά. Στα σύγχρονα γήπεδα περιλαμβάνονται υποδομές, οι οποίες εκτός αγώνων είναι προς όφελος της γειτονικής περιοχής. Δεν θα είναι ένα γήπεδο σιδερόφρακτο, οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι θα είναι διαθέσιμοι για τη γειτονιά, όπως και η αξιοποίηση των χώρων στάθμευσης από περιοίκους σε ημέρες εκτός αγώνων. Όλα αυτά είναι θέματα που τα συζητάμε με τον ΠΑΟΚ».
Έχετε αξιολογήσει τα οικονομικά οφέλη ανέγερσης του νέου γηπέδου;
«Θα φιλοξενεί πολλές θέσεις εργασίας, θα δημιουργεί τοπικό προιόν. Θα είναι «ζωντανό» το κτίριο του νέου γηπέδου με πολλές δραστηριότητες και θα ενισχύει την οικονομία της περιοχής. Είναι καθαρά αναπτυξιακό έργο, όχι μόνο αθλητικό. Ο στόχος μας είναι να αποτελεί και ένα στοιχείο συμβολισμού για τη Θεσσαλονίκη, που θα την αναδεικνύει υπερτοπικά. Το «Μπερναμπέου», για παράδειγμα, δεν είναι κάτι που αναδεικνύει τη Μαδρίτη; Ένα σύγχρονο γήπεδο λειτουργεί και με υπερτοπική εμβέλεια.
Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα ανήκει στα μεγάλα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Έκθεση, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όλες τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στην πόλη. Εκπέμπουν πληροφορία για την πόλη και έξω από την πόλη. Δηλαδή, η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει γνωστή και για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Αποτελεί αναπτυξιακό πόλο υπερτοπικής εμβέλειας για τη Θεσσαλονίκη. Θα έρχεται ο άλλος να δει το Μουσείο του ΠΑΟΚ, άρα, θα έρχεται στην πόλη τουρίστας. Στο εξωτερικό είναι πολύ συνηθισμένο αυτό, είναι μέσα στις ξεναγήσεις των τουριστών τα μεγάλα γήπεδα των πόλεων και όχι μόνο στη Βαρκελώνη και στη Μαδρίτη».
Το θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζει την επένδυση από μελλοντική αλλαγή κυβέρνησης;
«Εμείς νομοθετήσαμε το 2016. Ήταν επιλογή αυτής της κυβέρνησης η δημιουργία του εργαλείου αυτού που εξασφαλίζει την επιτάχυνση αναπλάσεων και επενδύσεων, όπως επιλογή αυτής της κυβέρνησης ήταν και η ολοκληρωμένη τροπολογία της παραχώρησης του περιβάλλοντος χώρου στον ΠΑΟΚ, που περιλαμβάνει μέσα και την Αρχαιολογία και το ύψος και το πάρκινγκ, τα πάντα.
Αυτό διασφαλίζει ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ούτε η Θεσσαλονίκη ούτε ο ΠΑΟΚ. Το ίδιο κάναμε και στην έκθεση στον Παύλο Μελά και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη γίνονται όλα αυτά. Ταυτόχρονα η υψηλή αξία του επενδυτικού σχεδίου του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, που αγγίζει και μπορεί να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και του ΠΑΟΚ εξασφαλισμένη για τη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την επένδυση. Τις ταχύτητες υλοποίησης και τη βούληση εμείς τα έχουμε αποδείξει. Από εκεί και πέρα, δεν κάνω σχόλια για άλλους…».
Ως Θεσσαλονικιός, πως σχολιάζετε την κατάκτηση του νταμπλ από τον ΠΑΟΚ;
«Νομίζω ότι η πρόοδος του Ε.Χ.Σ. και η έγκρισή του μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έρθει να ταιριάξει απόλυτα με την κατάκτηση του νταμπλ από τον ΠΑΟΚ, η οποία, προφανώς, ανέβασε όλη την πόλη και ήταν πολύ σημαντική. Θέλουμε στη πόλη μας να έχουμε πάντα επιτυχίες».