Στα 16 ματς που έχει κοουτσάρει ο Τάκης Λεμονής τον Ολυμπιακό μοίρασε αρχικά την «τράπουλα» αλλά γρήγορα κατέληξε στον κορμό που ήθελε.
Το έργο του Τάκη Λεμονή αναλαμβάνοντας τον Ολυμπιακό σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αμέσως μετά από την ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και λίγο πριν το ματς στο Τορίνο στις 27 Σεπτεμβρίου ήταν εξ αρχής πολύ δύσκολο.
Με ένα μεγάλο ρόστερ στα χέρια του και με αντικειμενικές δυσκολίες και κενά στο προπονητικό κομμάτι ο Λεμονής όφειλε να βρει γρήγορα την κατάλληλη χημεία και τις λύσεις που θα έφερναν όσο το δυνατόν γρηγορότερα καλύτερη εικόνα και βεβαίως άμεσα αποτελέσματα, ειδικά στο πρωτάθλημα όπου ο Ολυμπιακός είχε μείνει επικίνδυνα πίσω στη βαθμολογία από πολύ νωρίς.
Σε αυτά τα 16 ματς που έχει πλέον κοουτσάρει ο Έλληνας τεχνικός, από τον αγώνα με την Γιουβέντους στο Τορίνο έως την επιβλητική νίκη στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού ο Ολυμπιακός χαρακτηρίστηκε από σκαμπανεβάσματα, σοβαρά αμυντικά προβλήματα δεχόμενος σχεδόν σε κάθε ματς γκολ και δυσλειτουργία και στο οργανωτικό κομμάτι, με εξαίρεση τα τελευταία ματς πρωταθλήματος όπου πλέον κατάφερε να βρίσκει πολύ πιο εύκολα δίχτυα. Στοιχείο που τον οδήγησε στις πέντε συνεχόμενες νίκες που τον έφεραν στον ένα βαθμό από την ΑΕΚ και την κορυφή της βαθμολογίας.
Από την πρώτη στιγμή ο Λεμονής θέλοντας να γνωρίσει και μέσα από τους αγώνες όλο το ρόστερ που είχε στη διάθεση του επέλεξε να δώσει ευκαιρίες σχεδόν σε όλους τους παίκτες που είχε. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει πια χρησιμοποιήσει και τους 29 παίκτες που διαθέτει το ρόστερ του Ολυμπιακού με μοναδική εξαίρεση τον τρίτο (και πλέον δεύτερο μετά το τέλος του Καπίνο) τερματοφύλακα, τον Χουτετσιώτση.
Βεβαίως οι ευκαιρίες που έδωσε στους παίκτες του ήταν ανάλογες με την αξιολόγηση που έκανε όλο αυτό το διάστημα ξέροντας πως θα έπρεπε γρήγορα να καταλήξει σε έναν κορμό στον οποίο θα στηριχθεί. Μετά τα πρώτα ματς όπου δοκίμασε παίκτες χωρίς να δει τα αποτελέσματα που θα ήθελε, έκλεισε το ροτέισον καταλήγοντας σε παίκτες-κλειδιά στους οποίους στηρίχθηκε ειδικά στα τελευταία ματς πρωταθλήματος.
Ο Λεμονής πήρε το ρίσκο, και σε αυτό το κομμάτι δικαιώθηκε, να φέρει στην 11αδα τόσο τον Σισέ στην άμυνα όσο και τον Ανσαριφάρντ που μέχρι τότε ήταν στα… πιτς βλέποντας και τους δύο να αποδίδουν τα μέγιστα και να δίνουν πολύτιμες λύσεις. Αλλά ας δούμε την διαχείριση του ρόστερ από τον Λεμονή με αριθμούς.
Η 7αδα που στηρίχθηκε
Πέντε ματς Τσάμπιονς Λιγκ, δύο κυπέλλου και εννιά πρωταθλήματος έχει δώσει ο Λεμονής φέτος ως προπονητής του Ολυμπιακού έχοντας μάλιστα και την δυσκολία να μπορούν να έχουν μια συνέχεια οι επιλογές του για το βασικό σχήμα καθώς παίκτες που πόνταρε πάνω τους, όπως ο Καρίμ και ο Σισέ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη.
Σε αυτά τα 16 παιχνίδια πάντως ο Λεμονής κατέληξε στον κορμό που ήθελε και στους παίκτες που στηρίχθηκε με μια 7αδα εξ αυτών να ξεχωρίζει.
Ο Σίλβιο Προτό πήρε την ευκαιρία μετά τον παραγκωνισμό του Καπίνο και αγωνίστηκε στα 14 από τα 16 ματς (δεν έπαιξε στα δύο του Κυπέλλου) με πολύ καλή συνολικά παρουσία. Ο Ομάρ επέστρεψε ανεβασμένος έχοντας ήδη 9 συμμετοχές, ο Σισέ άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία και έγινε ο ένας δεδομένος στόπερ στην άμυνα του Ολυμπιακού με 10 συμμετοχές, ο Κούτρης παίζει ασταμάτητα έχοντας χάσει μόνο τα δύο ματς Κυπέλλου ενώ ο Ρομαό δεν έχει σταματήσει να παίζει από το καλοκαίρι κάνοντας ήδη 13 ματς στην εποχή Λεμονή.
Βασικότατο «εργαλείο» για τον Λεμονή ο Κώστας Φορτούνης με 13 συμμετοχές αλλά και ο Ανσαριφάρντ που όχι μόνο επέστρεψε παίζοντας στα 8 ματς πρωταθλήματος αλλά δίνει πολύτιμες λύσεις με τα 7 γκολ και τις 5 ασίστ που έχει καταγράψει.
Η δεύτερη ταχύτητα
Ο Λεμονής έχοντας ξεχωρίσει τον Σισέ επεδίωξε να βρει τον παρτενέρ του δίνοντας ευκαιρίες σε όλους τους στόπερ (πλην του Βούκοβιτς) που είχε στη διάθεση του. Ενδεικτικό είναι πως Ένγκελς, Μποτία και Νικολάου έχουν μοιράσει τα παιχνίδια. Ο Βέλγος μετράει στο διάστημα Λεμονή στον Ολυμπιακό 9 συμμετοχές (8 βασικός), ο Ισπανός 8 συμμετοχές (7 βασικός) και ο Έλληνας επίσης 8 συμμετοχές (7 βασικός). Στα άκρα της άμυνας μπορεί ο Κούτρης να πήρε επ’ ώμου την θέση στην δεξιά πλευρά όμως ο Φιγκέιρας έδωσε λύσεις (9 συμμετοχές) αν και στα τελευταία ματς είναι ξεκάθαρο πως ο Ομάρ τον έχει ξεπεράσει για τα καλά.
Στον άξονα ο Οτζίτζα, με διαφορά ο καλύτερος της εποχής Χάσι στον Ολυμπιακό, συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα καταγράφοντας 11 συμμετοχές με τον Λεμονή όμως είναι αλήθεια πως η απόδοση του στα περισσότερα παιχνίδια έχει φθίνουσα πορεία, χάνοντας μάλιστα μερικές φορές και την δεδομένη θέση που είχε στο βασικό σχήμα.
Με τον Λεμονή ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης που έφτασε τις 10 συμμετοχές ενώ ο Πάρντο είναι ο πρωταγωνιστής για τα άκρα με 12 συμμετοχές (9 βασικός) και ο Μάριν ο παίκτης που εμπιστεύτηκε λιγότερο για βασικό, πέντε φορές ξεκίνησε στην 11αδα, αλλά όμως ήρθε σε άλλα 6 ματς από τον πάγκο για να δώσει λύσεις.
Ειδικά στα τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος ο Γερμανός είναι καθοριστικός. Στην επίθεση η… εξαφάνιση του Εμενίκε έφερε δυναμικά στο προσκήνιο εκτός από τον Καρίμ και τον Τζούρτζεβιτς που έχει συμμετοχή στα 13 από τα 16 ματς της εποχής Λεμονή, πέντε εκ των οποίων ως βασικός.
Οι συμπληρωματικοί και οι «κομμένοι»
Δεν άργησε ιδιαίτερα ο Λεμονής να δείξει στην πράξη τις επιλογές του. Παίκτες όπως ο Σεμπά και ο Καρσελά πήραν ευκαιρίες (από 8 συμμετοχές και οι δύο) χωρίς όμως να ξεχωρίσουν με τον Μαροκινό μάλιστα να βρίσκεται ήδη εκτός ομάδας.
Ο Ζιλέ στον άξονα επίσης αγωνίστηκε στα μισά ματς με τον Λεμονή αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Έλληνας τεχνικός τον έχει στις… εφεδρίες όπως και ο νεαρός Ανδρούτσος που έκανε ένα σερί βασικός σε δύσκολα ματς (ΠΑΟΚ, ΠΑΟ) έφτασε τις 4 συμμετοχές και μετά βγήκε από το «κάδρο». Ευκαιρίες πήραν και οι Μάρτινς, Ζντιέλαρ χωρίς όμως να ξεχωρίσουν με τον Σέρβο να έχει «τελειώσει» ήδη από την ομάδα όπως άλλωστε και οι Καπίνο, Μίλιτς που αγωνίστηκαν ελάχιστα.
Στην έξοδο και ο Βούκοβιτς με μόλις ένα 90λεπτο και αυτό με τον Αχαρναϊκό ενώ οι Εμενίκε, Μπεν έχοντας τις ίδιες συμμετοχές (4 ματς, 2 βασικοί) δεν μπήκαν ποτέ στο «κόλπο». Ο Νιγηριανός με συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμού και με πολύ πιθανή την εξέλιξη αποχώρησης του τον Ιανουάριο.
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΛΕΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Παίκτης/Συμμετοχές/Βασικός
Προτό/14/14
Κούτρης/14/14
Ρομαό/13/13
Φορτούνης/13/9
Τζούρτζεβιτς/13/5
Πάρντο/12/9
Οτζίτζα/11/9
Μάριν/11/5
Σισέ/10/9
Ταχτσίδης/10/9
Ελαμπντελαουί/9/9
Ένγκελς/9/8
Φιγκέιρας/9/8
Μποτία/8/7
Νικολάου/8/7
Καρσελά/8/7
Ανσαριφάρντ/8/6
Σεμπά/8/5
Ζιλέ/8/5
Μάρτινς/5/3
Ανδρούτσος/4/4
Ζντιέλαρ/4/2
Εμενίκε/4/2
Μπεν/4/2
Καπίνο/2/2
Μίλιτς/1/1
Βούκοβιτς/1/1
Λάμπρου/1/1
Βρουσάι/1/-
ΤΑ 16 ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΛΕΜΟΝΗ
Γιουβέντους – Ολυμπιακός 2-0
Προτό, Ρομαό, Κούτρης, Ένγκελς, Νικολάου, Φιγκέιρας, Οτζίτζα, Ζντιέλαρ, Εμενίκε, Πάρντο, Σεμπά (Μπεν, Φορτούνης, Μάριν)
Ολυμπιακός – Ατρόμητος 0-1
Προτό, Ρομαό, Κούτρης, Νικολάου, Σισέ, Φιγκέιρας, Οτζίτζα, Μάρτινς, Καρσελά, Τζούρτζεβιτς, Μπεν (Μάριν, Σεμπά, Εμενίκε)
Πανιώνιος – Ολυμπιακός 3-4
Προτό, Ρομαό, Κούτρης, Νικολάου, Σισέ, Φιγκέιρας, Οτζίτζα, Φορτούνης, Ανσαριφάρντ, Πάρντο, Σεμπά (Ταχτσίδης, Τζούρτζεβιτς, Μποτία)
Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 3-1
Προτό, Μποτία, Ρομαό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Νικολάου, Οτζίτζα, Ζιλέ, Ανδρούτσος, Καρσελά, Ζντιέλαρ (Τζούρτζεβιτς, Πάρντο, Φορτούνης)
Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0
Προτό, Ρομαό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Ένγκελς, Σισέ, Οτζίτζα, Ανδρούτσος, Φορτούνης, Ανσαριφάρντ, Πάρντο (Μάριν, Ζντιέλαρ, Τζούρτζεβιτς)
Αχαρναϊκός – Ολυμπιακός 0-3
Καπίνο, Μίλιτς, Βούκοβιτς, Νικολάου, Φιγκέιρας, Ταχτσίδης, Μάριν, Ζιλέ, Μάρτινς, Καρσελά, Τζούρτζεβιτς (Ζντιέλαρ, Εμενίκε, Βρουσάι)
ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-0
Προτό, Ρομαό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Ένγκελς, Σισέ, Οτζίτζα, Ανδρούτσος, Φορτούνης, Εμενίκε, Πάρντο (Καρσελά, Ανσαριφάρντ, Ζιλέ)
Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 0-0
Προτό, Μποτία, Ρομαό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Ένγκελς, Φιγκέιρας, Ταχτσίδης, Οτζίτζα, Καρσελά, Φορτούνης (Ζιλέ, Πάρντο, Τζούρτζεβιτς)
Ολυμπιακός – Πλατανιάς 5-1
Προτό, Μποτία, Ρομαό, Κούτρης, Σισέ, Φιγκέιρας, Ταχτσίδης, Οτζίτζα, Μάριν, Ανσαριφάρντ, Πάρντο (Νικολάου, Μάρτινς, Φορτούνης)
Ολυμπιακός – Λεβαδειακός 2-1
Προτό, Μποτία, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Σισέ, Ταχτσίδης, Μάριν, Ζιλέ, Καρσελά, Φορτούνης, Ανσαριφάρντ (Σεμπά, Μάρτινς, Τζούρτζεβιτς)
Σπόρτινγκ – Ολυμπιακός 3-1
Προτό, Μποτία, Ρομαό, Κούτρης, Ένγκελς, Φιγκέιρας, Ταχτσίδης, Ζιλέ, Καρσελά, Φορτούνης, Πάρντο (Σεμπά, Τζούρτζεβιτς, Οτζίτζα)
Κέρκυρα – Ολυμπιακός 1-3
Προτό, Μποτία, Ρομαό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Σισέ, Ταχτσίδης, Φορτούνης, Ανσαριφάρντ, Πάρντο, Σεμπά (Μάριν, Τζούρτζεβιτς, Ζιλέ)
Κισσαμικός – Ολυμπιακός 1-1
Καπίνο, Ένγκελς, Νικολάου, Φιγκέιρας, Ζιλέ, Μάρτινς, Ανδρούτσος, Καρσελά, Λάμπρου, Τζούρτζεβιτς, Μπεν (Σισέ, Μάριν)
Ολυμπιακός – Απόλλων 3-1
Προτό, Μποτία, Ρομαό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Σισέ, Ταχτσίδης, Μάριν, Φορτούνης, Τζούρτζεβιτς, Σεμπά (Ένγκελς, Ανσαριφάρντ, Πάρντο)
Ολυμπιακός – Γιουβέντους 0-2
Προτό, Ρομαό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Ένγκελς, Νικολάου, Ταχτσίδης, Οτζίτζα, Τζούρτζεβιτς, Πάρντο, Σεμπά (Μάριν, Φορτούνης, Μπεν)
Παναιτωλικός – Ολυμπιακός 1-4
Προτό, Ρομαό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Ένγκελς, Σισέ, Ταχτσίδης, Μάριν, Φορτούνης, Ανσαριφάρντ, Πάρντο (Οτζίτζα, Φιγκέιρας, Τζούρτζεβιτς)